Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/75462/stiprinama-gyventoju-perspejimo-sistema-ja-papildys-40-moderniu-sirenu/spausdinti/

Stiprinama gyventojų perspėjimo sistema – ją papildys 40 modernių sirenų

Publikuota: 2020-11-18 10:53
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: LR vidaus reikalų ministerija

Naujos perspėjimo sirenos įsigytos įgyvendinant Valstybės investicijų programos lėšomis finansuojamą investicijų projektą „Perspėjimo sirenomis sistemos įrengimas Baltarusijos (Astravo) atominės elektrinės galimo poveikio zonoje“ bei projektą „Gyventojų perspėjimo apie pavojus sistemos tobulinimas ir plėtra“.


Naujos perspėjimo sirenos įsigytos įgyvendinant Valstybės investicijų programos lėšomis finansuojamą investicijų projektą „Perspėjimo sirenomis sistemos įrengimas Baltarusijos (Astravo) atominės elektrinės galimo poveikio zonoje“ bei projektą „Gyventojų perspėjimo apie pavojus sistemos tobulinimas ir plėtra“, rašoma pranešime.

Stiprinama gyventojų perspėjimo sistema – ją papildys 40 modernių sirenų

Nesaugi Baltarusijos atominė elektrinė kelia nuolatinę grėsmę Lietuvos gyventojų saugumui. Pirmoji apsaugos priemonė šiuo atveju yra jų perspėjimas. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pastaraisiais metais ypač daug dėmesio skiria perspėjimo sirenų sistemos plėtrai ir jų atnaujinimui.

„Šiuo metu šalyje yra 891 sirena, kuriomis perspėjama apie 55 proc. Lietuvos gyventojų. Jų skaičių papildys neseniai įsigytos ir savivaldybėms perduodamos 40 modernių mobiliųjų sirenų, iš jų – 13 automobilinių ir 27 pastatomosios. Pastarosios sirenos įsigytos įvertinant analogiškų perspėjimo sistemų naudojimo patirtį Šveicarijoje ir Vokietijoje. Pastatomosios mobiliosios sirenos turi autonominį elektros energijos šaltinį, todėl gali būti montuojamos bet kurioje vietovėje ir veiks net nesant elektros energijos tiekimo, – sako Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Civilinės saugos valdybos viršininkas Edgaras Geda.

Pasak E. Gedos, Lietuvos iniciatyva perspėjimo sistemų plėtros praktika buvo apibendrinta Europos Komisijos Jungtinių tyrimų centro analizėje, jos pagrindu strateginio planavimo ir civilinės saugos teisės aktuose įtvirtintas siekis perspėjimo sirenų sistemą plėtoti iki tokio lygio, kad vienu metu būtų perspėjama ne mažiau kaip 75 proc. šalies gyventojų.

Per 30 km nuo Baltarusijos atominės elektrinės galimo poveikio zonoje esančių Vilniaus ir Švenčionių rajonų savivaldybių perspėjimo sirenomis vidurkis šiuo metu yra apie 35 proc. Pradėjus naudoti naujas sirenas šiose savivaldybėse jis padidės iki 65 proc. Beje, mobiliosiomis automobilinėmis sirenomis jose bus perspėjama daugiau gyventojų. Šios sirenos montuojamos ant automobilių, važiuojant jos skleidžia garsinį ir balsinį signalą, kuris yra girdimas ne vienoje vietovėje.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena, kad išgirdus sirenas, gyventojams rekomenduojama įsijungti Lietuvos radiją ar televiziją ir išklausyti skelbiamą informaciją ir rekomendacijas. Taip pat ši informacija skelbiama per regionines, vietines televizijos ir radijo programas.

Be to, gyventojams į mobiliuosius telefonus bus siunčiami ir perspėjimo pranešimai. Telefonai priima pranešimus, kai juose yra nustatyta speciali pranešimų priėmimo funkcija. Šiuo metu šią funkciją mobiliuosiuose telefonuose yra įsidiegę per 50 proc. šalies gyventojų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!