Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/73764/inovatyvus-irenginys-namu-vartotojams-pades-uzpildyti-sveikatos-saugos-spragas/spausdinti/

Inovatyvus įrenginys namų vartotojams padės užpildyti sveikatos saugos spragas

Publikuota: 2020-07-15 19:38
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pandemija atskleidė rinkoje esantį trūkumą: pasirūpinus asmeninėmis apsaugos priemonėmis, didele sveikatos saugos spraga lieka infekuoti paviršiai. Idėja sukurti namų vartotojams iš prekybos centrų parsineštai produkcijai dezinfekuoti skirtą įrenginį kilo įmonės MB „Simawater Technologies“ komandai.


COVID-19 pandemija atskleidė rinkoje esantį trūkumą: pasirūpinus asmeninėmis apsaugos priemonėmis, didele sveikatos saugos spraga lieka infekuoti paviršiai. Idėja sukurti namų vartotojams iš prekybos centrų parsineštai produkcijai dezinfekuoti skirtą įrenginį kilo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) organizuotame konkurse „Life-saving innovations: stop COVID-19“ dalyvavusios įmonės MB „Simawater Technologies“ komandai. Su ja pasirašyta finansavimo sutartis pagal ES investicijų priemonę „Inostartas“. Pirminį prototipą mokslininkai tikisi pristatyti per 8 mėnesius.

Inovatyvus įrenginys namų vartotojams padės užpildyti sveikatos saugos spragas
Asociatyvi nuotr.

„Būtinybė karantino metu dėvėti asmenines apsaugos priemones (pvz. pirštines, respiratorius) ir dezinfekuoti rankas – akivaizdi, tačiau, pavyzdžiui, apie iš parduotuvių ir kitų vietų parsinešamos produkcijos dezinfekciją kalbama per mažai. Trūksta saugių ir efektyvių buitiniams vartotojams skirtų dezinfekavimo priemonių. Pastebėję šį poreikį mūsų mokslo grupės nariai nutarė sukurti dezinfekcinį įrenginį O-BOX, kuriuo naudojantis per gana trumpą laiką būtų efektyviai pašalinamas galimas mikrobiologinis užterštumas“, – sako „Simawater Technologies“ atstovas Vytautas Abromaitis. Įrenginio veikimas pagrįstas oksidatoriaus panaudojimu dezinfekcijai. Jis specialiu purškikliu paskirstomas ant kameroje esančių produktų paviršiaus.

Siekiant įvertinti kuriamo įrenginio konstrukcinius ypatumus bei naudojamo dezinfekanto įtaką produktams ir mikrobiologinei taršai, projekto metu bus atliekami moksliniai tyrimai ir eksperimentinė plėtra. Pirminį prototipą mokslininkai planuoja pristatyti per 8 mėnesius. Pabaigus šį projektą, produktas bus tobulinamas, gaminama bandomoji partija, atliekamas jo sertifikavimas ir komercinimas. O-BOX bus pranašesnis už įprastas dezinfekavimo priemones savo patogumu naudoti, paprasta veikimo kontrole bei dezinfekavimo efektyvumu. Pirmuosius užsakymus tikimasi priimti 2021 m. pabaigoje.

Nors pirminė projekto idėja – sukurti namų vartotojui skirto įrenginio, kuriuo būtų saugiai ir efektyviai dezinfekuojami maisto produktai ir kiti mikrobiologiškai užteršti objektai, pavyzdžiui, raktai, piniginės, gertuvės, akiniai, prototipą, atsižvelgiant į pačios technologijos lankstumą bei didžiulį komercinį potencialą, ją bus galima pritaikyti ir didesniems pramoniniams subjektams, pavyzdžiui, ligoninėms ar parduotuvėms.

Patirties su įvairiais MTEP projektais Lietuvoje ir užsienyje jau turintys technologijos mokslų specialistai į mažąją bendriją „Simawater Technologies“ susibūrė siekdami kurti ir komercinti inovatyvias užteršto vandens ir oro valymo technologijas. Jų planuose – į pramonę orientuoti sprendimai: biotechnologiniais ir pažangiosios oksidacijos metodais grįsti technologiniai sprendimai užteršto vandens valymui ir geriamojo vandens paruošimui, absorbentų filtracinės sistemos, dezinfekciniai prevenciniai sprendimai vandens sterilizacijai, automatizavimas ir vandens monitoringas, klientų konsultavimas diegiant vandens valymo technologijas.

Konkursas „Life-saving innovations: stop COVID-19“ – pirmasis startuolio „Simawater Technologies“ kontaktas su MITA. „Konsultantų dėka paraiškos rengimo ir pridavimo procesas buvo itin sklandus. Gautas finansavimas visokeriopai skatina šio produkto kūrimą: įgalina įmonėje išlaikyti didelį potencialą turinčius specialistus, įsigyti prototipo kūrimai reikalingas medžiagas ir paslaugas. Be to, jis prisideda mūsų jaunos įmonės augimo – tai ypač svarbu, nes didelė dalis startuolių jau pačioje pradžioje susiduria su sunkumais ir nutraukia savo veiklą. Mažai tikėtina, jog be gauto finansavimo būtų pavykę „išjudėti“ iš idėjos generavimo stadijos“, – tvirtina V. Abromaitis.

Startuolis planuoja naudotis ir kitomis MITA priemonėmis. Vytauto Abromaičio teigimu, įmonę domina kvietimas teikti paraiškas dėl dalyvavimo tarptautiniuose renginiuose bei ES priemonės „Inočekiai“ kvietimas brandiesiems inovatoriams: „Sėkmingai įgyvendinus šį COVID-19 projektą, bus ieškomas papildomas finansavimas produktui komercinti, todėl darbo grupė jau dabar aktyviai domisi MITA komercinimo priemonėmis. Į viešumą vis dažniau iškylančios aplinkosauginės problemos rodo inovatyvių valymo technologijų poreikį, todėl siekiame komercinti inovatyvią, biotechnologiniais procesais pagrįstą technologiją, skirtą prioritetinėmis medžiagomis (ftalatai, farmaciniai junginiai ir kt.) užterštam vandeniui valyti“.

„Siekiant užkirsti kelią koronavirusui, svarbu įvertinti visas sritis, kuriose kyla rizika užsikrėsti. Šis projektas – puikus pavyzdys, kad pandemijos akivaizdoje reikia rūpintis ne tik viešosiomis erdvėmis, bet ir buitiniais vartotojais. Džiaugiamės, kad finansavimo dėka ši ir kitos inovatyvios MITA organizuoto konkurso dalyvių idėjos virs į visuomenei naudą kuriančius sprendimus“, – teigia l.e.p. MITA direktorius Gintas Kimtys.

MITA organizuoto „Life-saving innovations: stop COVID-19“ konkurso ir investicijų dėka pagal priemonę „Inostartas“ balandžio – birželio mėnesiais įsikūrė 34 naujos įmonės-startuoliai. Su COVID-19 susijusius prototipus vysto net 17 projektų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!