Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/72969/pagalbos-ranka-medikams-tiesia-ir-pareigunai-sukure-plauciu-ventiliavimo-aparata/spausdinti/

Pagalbos ranką medikams tiesia ir pareigūnai: sukūrė plaučių ventiliavimo aparatą

Publikuota: 2020-05-17 16:28
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Mėgėjai
Autorius: Reda Gilytė
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Kriminalinės policijos pareigūnai, pagaminę plaučių ventiliavimo aparatą, teigia, kad jį būtų galima panaudoti kilus didelei krizei ir pritrūkus šių aparatų, panašiai kaip buvo Italijoje. Pareigūnai kol kas atsargiai vertina galimybes jį naudoti medicinoje.


Kriminalinės policijos pareigūnai, pagaminę plaučių ventiliavimo aparatą, teigia, kad jį būtų galima panaudoti kilus didelei krizei ir pritrūkus šių aparatų, panašiai kaip buvo Italijoje.

Pareigūnai kol kas atsargiai vertina galimybes jį naudoti medicinoje. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad medikai bei gamintojai, įvertinę ir patobulinę pareigūnų sukurtą aparatą, galėtų jį pradėti gaminti Lietuvoje.

Policijos sukurtas plaučių ventiliavimo aparatas / STOP kadras
Policijos sukurtas plaučių ventiliavimo aparatas / STOP kadras

Kriminalinės policijos biuro ekspertas iššūkiu vadina plaučių ventiliavimo aparato gaminimą. Viskas užtruko tris savaites – darbas, informacijos paieškos internete, ją atsiuntė ir olandų pareigūnai. Svarbu buvo įrodyti, kad policija gali ne tik išaiškinti nusikaltimus, bet ir sukurti gyvybiškai reikalingą aparatą.

„Kadangi Lietuvos kriminalinės policijos biure yra koncentruotas didžiausias žmogiškasis, technologinis potencialas, tai techninių žinių turim pakankamai. Bet aišku nesam medikai, dėl to turėjom šiek tiek pasigilinti ir medicininiais klausimais, kas tas yra plaučių ventiliavimo aparatas. Konsultavomės šiek tiek su santaros klinikomis“, – pasakoja kriminalinės policijos biuro ekspertas Edgaras Mikušauskas.

Pareigūnai daug vilčių, kad šis aparatas bus panaudotas, nededa. Tačiau sako, kad kritiniu atveju, šis plaučių ventiliavimo aparatas galėtų išgelbėti žmogaus gyvybę.

Policijos sukurtas plaučių ventiliavimo aparatas / STOP kadras
Policijos sukurtas plaučių ventiliavimo aparatas / STOP kadras

„Jo širdimi pasirinkome ambu maišą, tai yra rankinis plaučių ventiliavimo aparatas, kuris yra naudojamas lauko sąlygomis. Jį naudoja ir paramedikai, ir kariškiai. Jį naudoja esant kritinėms situacijoms, jei būtina atlikti kvėpavimą kažkokiomis lauko sąlygomis“, – nurodo pareigūnas.

Visuomenės sveikatos centro duomenimis, šiuo metu trims pacientams, besigydantiems nuo COVID-19, taikoma plaučių ventiliacija. Iš viso Lietuvos gydymo įstaigos turi apie 1200 tokių aparatų.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, pasaulyje yra sukurta aparatų prototipų nuo visai primityvių iki gana modernių. A. Veryga neatmeta galimybės, kad pareigūnų pagamintą prototipą galėtų įvertinti specialistai ir galbūt net pasiūlyti gamintojams.

„Įmonės ir veikiančios Lietuvoje, kuria dirbtinių plaučių ventiliacijos aparatus. Tai, žinoma, kiekviena idėja, matyt, yra gera ir aišku, kad kriminalistai jos patys nerealizuos, jeigu sukūrė kažkokį prototipą. Aš jiems siūlyčiau tiesiog tą prototipą perduoti, parodyti įmonėms, kurios gali gaminti tokią įrangą. Ir jau tada ekspertai ar medikai įvertintų, ar tinkama ji yra“, – teigia sveikatos apsaugos ministras.

Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas Edvardas Danila teigia, kad norint panaudoti pareigūnų pagamintą aparatą, reikalinga, kaip ir vaistams, tam tikra sertifikavimo tvarka. Šiaip paimti ir vertinti įrangos gydytojai negali.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!