Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/72792/atidarytas-pirmasis-nutolusiu-saules-elektriniu-parkas-investuoti-gali-kiekvienas-gyventojas/spausdinti/

Atidarytas pirmasis nutolusių saulės elektrinių parkas, investuoti gali kiekvienas gyventojas

Publikuota: 2020-05-04 12:17
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šalia Elektrėnų trečiadienį atidaryta 1 MW saulės elektrinė. Šis įvykis žymi pirmos pasaulyje visiems šalies namų ūkiams prieinamos nutolusių saulės jėgainių platformos „Ignitis saulės parkai“ veiklos startą.


Šalia Elektrėnų trečiadienį atidaryta 1 MW saulės elektrinė. Šis įvykis žymi pirmos pasaulyje visiems šalies namų ūkiams prieinamos nutolusių saulės jėgainių platformos „Ignitis saulės parkai“ veiklos startą.

Pradedanti veikti saulės elektrinių platforma kiekvienam šalies gyventojui, net ir gyvenančiam bute, suteikia galimybę įsigyti dalį saulės jėgainės iš saulės parkų ir kartu tapti nutolusiu gaminančiu vartotoju. Tai yra pirmasis pasaulyje įgyvendintas geografiškai nutolusių saulės elektrinių projektas, veikiantis nacionaliniu mastu.

Atidarytas pirmasis nutolusių saulės elektrinių parkas, investuoti gali kiekvienas gyventojas
© „Ignitis gamyba“

„Saulės energija šiandien jau gali tapti kiekvienų namų elektros energija Lietuvoje. Šioje srityje pasiekėme revoliucinių pokyčių – sukurta ne tik paprasta, greita ir finansiškai patraukli sistema savo poreikiams pasigaminti elektros energiją, bet ir sulaužyti mitai, kad Lietuvoje saulės trūksta. Mažoji energetika tapo ne tik galimybe kiekvienam žmogui, bet ir stimulas ekonomikai ir verslo plėtrai. Toks visiems atviras saulės parkas kaip šis yra pirmasis, tačiau jau šiemet tokių projektų Lietuvoje sulauksime ir daugiau“, – teigia saulės elektrinės atidaryme dalyvavęs energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

„Ignitis gamybos“ įrengta pirmąja 1 MW saulės elektrine naudosis beveik 300 namų ūkių. Numatomas saulės elektrinės gyvavimo laikotarpis – 25 metai. Skaičiuojama, kad per šį laiką projekte bus sugeneruota 25 GWh elektros energijos, dėl naudojamų atsinaujinančių energijos išteklių bus išsaugota daugiau nei 450 tūkst. medžių, o CO2 kiekis bus sumažintas beveik 19 tonų.

„Galimybė kiekvienam žmogui tapti elektros gamintoju dar neseniai atrodė kaip vizija, tačiau šiandien tai jau realybė. Šiuo žingsniu „Ignitis saulės parkai“ gyventojams suteikia galimybę dalyvauti žaliosios energijos gamyboje, o saulės parkų vystytojams, norintiems parduoti savo projektus, sukuria atvirą platformą. Tikimės, kad ateityje tokių platformų sprendimus galėsime įgyvendinti ir didesnėse rinkose“, – teigia „Ignitis grupės“ generalinis direktorius Darius Maikštėnas.

„Ignitis saulės parkų“ platformos sklype, iš kurio puikiai matosi „Ignitis gamybos“ valdomos Lietuvos elektrinės kaminų panorama, 1 MW saulės elektrinė buvo sumontuota per maždaug 2 mėnesius. Vasarį čia darbas vyko ekstremaliomis sąlygomis – gausūs krituliai sklypą įmerkė taip, kad vietomis čia nebuvo galimybės nei praeiti, nei pravažiuoti, klimpo sunkioji technika. Nepaisant sudėtingų sąlygų, „Ignitis gamybos“ specialistai per dieną sumontuodavo 200-300 saulės modulių, todėl projektas, kurio rangovė – Ispanijos įmonė „Imasd Energias“, Lietuvoje atstovaujama „Eternia Solar“, buvo įgyvendintas laiku ir jau greitai pradės gaminti elektros energiją klientams.

Kaip veikia „Ignitis saulės parkų“ platforma?

„Ignitis saulės parkų“ platformoje gyventojai gali įsigyti arba išsinuomoti bet kurio vystytojo siūlomą saulės elektrinės dalį, kurios minimalus galingumas yra 1 kW, o maksimalus – 30 kW. Įsivertinti, kokio tiksliai galingumo reikia, padeda platformos svetainėje įdiegta konkrečiam būstui reikalingos elektros galios bei naudos skaičiuoklė. Remiantis vidutiniu Lietuvos butų elektros suvartojimu, didžiajai daugumai gyventojų užtektų 2-3 kW galingumo saulės elektrinės tam, kad patenkintų visą elektros vartojimo poreikį.

Nutolusioje saulės elektrinėje įrengtas skaitiklis, matuojantis pagaminamos elektros energijos kiekį realiu laiku, nustatys, kiek elektros energijos buvo pagaminta, o „Energijos skirstymo operatorius“ sugeneruotą elektros energiją padalins visiems elektrinių savininkams proporcingai. Kiekvieno elektrinės bendrasavininko ar nuomininko namuose taip pat bus įrengtas skaitiklis su nuotolinio duomenų nuskaitymo funkcija. Jis matuos, kiek elektros energijos namų ūkis suvartojo. Mėnesio pabaigoje elektrinių savininkai gaus sulygintą elektros energijos sąskaitą.

Pavyzdžiui, jei saulės elektrinė pagamins daugiau elektros nei namų ūkis suvartojo, už ją mokėti nereikės, o perteklinė elektros energija bus „sandėliuojama“ tinkluose iki vienerių metų – gyventojas mokės tik pasinaudojimo tinklais mokestį. Jeigu perteklinės elektros likutis bus išnaudotas, o saulės elektrinė pagamins mažiau elektros energijos nei namų ūkis suvartojo, gyventojas mokės už suvartotos ir pasigamintos elektros energijos skirtumą.

Praėjusį spalį prasidėjusio projekto populiarumas ir platformos rezervacijų skaičius parodė, kad norinčiųjų tapti gaminančiais vartotojais Lietuvoje skaičius yra didelis, todėl saulės jėgainių parką vystanti bendrovė „Ignitis gamyba“ pirmąjį saulės elektrinės parką per šiuos metus išplės dar 3 MW galios.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!