Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/72776/lietuviai-kurs-palydova-kuri-nasa-paleis-i-kosmosa/spausdinti/

Lietuviai kurs palydovą, kurį NASA paleis į kosmosą

Publikuota: 2020-05-03 16:01
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Autorius: Patricija Kilminavičienė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Lietuvos „NanoAvionics“ padalinys sudarė kontraktą su NASA, kuriuo įsipareigoja sukurti du nano palydovus misijai į kosmosą. Kaip paaiškino bendrovės rinkodaros vadovė Vaida Karaliūnaitė, „NanoAvionics“ tai bus dvi platformos, kuriomis bus galima gabenti krovinį orbitoje.


Lietuvos „NanoAvionics“ padalinys sudarė kontraktą su NASA, kuriuo įsipareigoja sukurti du nano palydovus misijai į kosmosą. Kaip paaiškino bendrovės rinkodaros vadovė Vaida Karaliūnaitė, „NanoAvionics“ tai bus dvi platformos, kuriomis bus galima gabenti krovinį orbitoje. Viena iš jų bus paleista į kosmosą, o kita bus testuojama.

Lietuviai kurs palydovą, kurį NASA paleis į kosmosą
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

„Mes NASA esame įsipareigoję, kad pagaminsime dvi tokias platformas, kurių išmatavimai bus 20x20x30 centimetrų. NASA ten įdės savo naudingąjį krovinį. Vieną palydovą jie naudos testavimams, o kitą paleis į kosmosą“, – aiškino V. Karaliūnaitė.

Ji teigė, jog į palydovą bus įdėta išskleidžiama struktūra, vadinama saulės bure. Išsiskleidusi burė bus net keliasdešimt kartų didesnė už patį palydovą. V. Karaliūnaitė patikino, kad tai yra įdomus, unikalus ir iš inžinerinės pusės sudėtingas misijos aspektas, šį projektą NASA vysto jau daug metų. Dabar, kai jis jau yra išvystytas, reikia patalpinti burę į palydovą, įsitikinti, kad viskas veikia ir paleidus palydovą į kosmosą, ta burė išsiskleis.

„Vėliau ta struktūra bus naudojama tarpplanetinėse misijose, kur reikalingi tokie maži palydovai, kad užmegztų tam tikrą komunikaciją, kaip buvo, pavyzdžiui, Marso misijoje“, – kalbėjo V. Karaliūnaitė.

Pasak pašnekovės, visi „NanoAvionics“ darbuotojai yra kosmoso technologijų entuziastai, todėl natūralu, kad jie visą laiką seka, ką daro NASA. Todėl iš komandos pusės visi labai džiaugėsi gavę tokį projektą.

„Dar ir dėl to, kad jis atrodo kaip iš mokslinės fantastikos filmo. Ant palydovo bus tvirtinamos kameros ir burės išskleidimas bus filmuojamas iš kosmoso ir siunčiamas į Žemę. Mes tikime, kad tas vaizdas atrodys įspūdingai“, – teigė V. Karaliūnaitė.

Anot jos, šis projektas vykdomas per „NanoAvionics“ padalinį JAV, nes teisiniu būdu Lietuvai to padaryti nebūtų įmanoma. Tačiau jos nuomone, labai svarbu, kad būnant tokiai mažai šaliai ir iš pažiūros neturint tokio stipraus istorinio įdirbio kosmoso srityje, kaip kitos šalys gigantės, įrodyti, jog surinkus talentingų žmonių komandą, galima sėkmingai vystyti tokias technologijas.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!