Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/72526/lietuvoje-prasideda-unikalus-projektas-bus-bandoma-kruonio-hae-irengti-saules-jegaine-ant-vandens/spausdinti/

Lietuvoje prasideda unikalus projektas: bus bandoma Kruonio HAE įrengti saulės jėgainę ant vandens

Publikuota: 2020-04-14 14:38
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Bendrovė „Ignitis gamyba“ Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje pradeda įgyvendinti eksperimentinės ant vandens plūduriuojančios saulės jėgainės įrengimo pirkimą. Balandžio 9 d., buvo paskelbtas pirkimo konkursas dėl 60 kW plūduriuojančios saulės fotovoltinės elektrinės įrengimo darbų Kruonio HAE aukštutiniame baseine.


Bendrovė „Ignitis gamyba“ Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje (Kruonio HAE) pradeda įgyvendinti eksperimentinės ant vandens plūduriuojančios saulės jėgainės įrengimo pirkimą. Balandžio 9 d., buvo paskelbtas pirkimo konkursas dėl 60 kW plūduriuojančios saulės fotovoltinės elektrinės įrengimo darbų Kruonio HAE aukštutiniame baseine.

© „Ignitis gamyba“, „YouTube“ stopkadras.
© „Ignitis gamyba“, „YouTube“ stopkadras.

Bendrovė šio pirkimo metu siekia įsigyti plūduriuojančios elektrinės sprendinį Kruonio HAE aukštutiniame baseine ir išbandyti, kaip šis sprendimas veikia integruojant elektrinės generuojamą energiją į Kruonio HAE veiklą. Tokia jėgainė sudarytų galimybes išnaudoti saulės šviesos ir vandens sinergiją, teikiant elektros energetikos sistemai būtinas paslaugas.

„2019 metais jau buvome inicijavę 60 kW elektrinės plūdurų pirkimo konkursą, tačiau iš rinkos gavome signalą, kad tikslingiau būtų pirkti visą elektrinę neskaidant jos į dalis. Tai pagerins darbų efektyvumą ir įrangos bei medžiagų tarpusavio suderinamumą“, – teigia „Ignitis gamybos“ valdybos pirmininkas ir generalinis direktorius Rimgaudas Kalvaitis.

Plūduriuojanti saulės energetika yra viena iš sparčiausiai besivystančių saulės energetikos atšakų. Rinkoje stebimas eksponentinis šios rūšies elektrinių instaliuotos galios augimas. Pirmoji tokia elektrinė veiklą pradėjo 2007 m. (20 kW galios) ir planuojama, kad 2022 m. visame pasaulyje bendra šios energetikos atšakos instaliuota galia sieks beveik 5 GW.

Ant vandens plūduriuojančios saulės jėgainės aukštutiniame Kruonio HAE baseine projektas apima ne tik elektrinės įrengimą, bet ir įvairius tyrimus bei studijas, todėl jis įgyvendinamas kartu su Kauno technologijos universitetu. Kauno technologijos universitetas šiame projekte atlieka svarbų vaidmenį modeliuojant integruotos saulės ir vandens energijos pagrindais veikiančią išmanią hibridinę elektrinę, kuri ne tik gamina švarią elektros energiją, bet, esant poreikiui, ir turi kur ją padėti keliant vandenį į Kruonio HAE viršų. Atsižvelgiant į kuriamų inovacijų svarbą, projektas 2019 m. vasarį sulaukė papildomo finansavimo iš Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA). Projekte atliekamos studijos įvertina šio tipo elektrinės veikimą pagal įvairius Kruonio HAE veikimo režimus ir Lietuvos klimato sąlygas.

Plūduriuojanti saulės jėgainė Kruonio HAE būtų pirmoji tokia elektrinė mūsų regiono šalyse, išsiskirtų techniniais sprendimais. Siekiama, jog jėgainės konstrukcija prisitaikytų prie kintančio baseino vandens lygio, būtų atspari bangavimui ir ledui – iki šiol niekas nėra įgyvendinęs tokio projekto ant užšąlančio vandens telkinio su kintančiu vandens lygiu.

Pirminį projekto etapą planuojama įgyvendinti iki 2022 metų. Šiuo eksperimentu bendrovė taip pat siekia įvertinti potencialios plėtros galimybes išnaudoti daugiau nei 300 ha Kruonio HAE aukštutinio baseino plotą plūduriuojančios elektrinės įrengimui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!