Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/70957/ktu-studentu-sukurtas-dirzas-nesciosioms-geriausia-medicinos-inovacija-silicio-slenio-inovatoriu-konkurse/spausdinti/

KTU studentų sukurtas diržas nėščiosioms – geriausia medicinos inovacija Silicio slėnio inovatorių konkurse

Publikuota: 2019-12-17 18:05
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

KTU studentų komanda „BeltaMom“ sukūrė diržą nėščiosioms, kuris seka vaisiaus būklę nuo 2 nėštumo trimestro. Jo pagalba galima sekti dar įsčiose esančio kūdikio širdies ritmą, judesių skaičių, svorį ir vandenų kiekį.


KTU studentų komanda „BeltaMom“ sukūrė diržą nėščiosioms, kuris seka vaisiaus būklę nuo 2 nėštumo trimestro. Jo pagalba galima sekti dar įsčiose esančio kūdikio širdies ritmą, judesių skaičių, svorį ir vandenų kiekį. Jaunuolių idėja JAV vykstančiame „Silicon Valley Innovation Challenge“ konkurse pripažinta geriausia sveikatos priežiūros inovacijų kategorijoje.

JAV vykstančiame inovacijų konkurse „Silicon Valley Innovation Challenge“, kurį organizuoja San Jose State University (SJSU), ši KTU studentų idėja pripažinta geriausia inovacija sveikatos priežiūros produktų kategorijoje (angl. „Best Healthcare Innovation”).

KTU studentų komanda „BeltaMom“
KTU studentų komanda „BeltaMom“

Diržas turi 4 ultragarso sensorius (skaičiuoti vaisiaus svorį ir vandenų kiekį) ir 1 stetoskopo sensorių (judesių ir širdies rimto skaičiavimui). Visa surinkta informacija perduodama „Bluetooth“ pagalba į mobiliąją programėlę, kuri atlieką duomenų analizę, seka dinamiką ir praneša apie pokyčius.

„Smagu, kad Kauno technologijos universiteto (KTU) Technologijų antreprenerystės modulio studentai kasmet sėkmingai atstovauja KTU Silicio slėnyje vykstančiuose inovatorių konkursuose. Galima pastebėti tendenciją, kad konkurso atranką įveikia inovatyvius sveikatos priežiūros sprendimus siūlančios studentų idėjos. Akivaizdu, kad visuomenei šios srities inovacijos yra aktualios ir laukiamos“, – sako KTU Ekonomikos ir verslo fakulteto (EVF) docentė Rita Jucevičienė.

Paskatino neigiama artimųjų patirtis

„Idėja kilo iš asmeninės šeimos narių patirties, noro padaryti nėštumą lengvesnį ir ramesnį. Mums ši tema yra taip pat aktuali kaip būsimoms mamos“, – pasakoja viena iš komandos narių KTU EVF studentė Paulina Bistrickaitė.

Verslo studijų krypties programoms vadovaujanti R. Jucevičienė tvirtina, kad ši inovacija gimė iš noro pagerinti savo aplinką.

„Matydami, su kokiais sunkumais susiduria mums brangūs žmonės, mes norėjome pasiūlyti sprendimą, palengvinantį šias negatyvias patirtis. Čia galima netgi kalbėti apie medicinos demokratizaciją, t.y. nebūtina būti medicinos specialistu, kad galėtum generuoti idėjas ir sveikatos gerinimui skirtus sprendimus. Štai šiais idėjos koncepciją skirtą besilaukiančios moters vaisiaus stebėsenai išplėtojo verslo, finansų ir mechanikos programą studijuojantys studentai“, – sako docentė.

Geriausiu pripažintas ir pristatymas

„BeltaMom” – jungtinė KTU EVF, Mechanikos inžinerijos ir dizaino, Statybos ir architektūros fakultetų studentų Pauliaus Sudinto, Simono Burneikos, Manto Murausko, Arno Pranckevičiaus, Vytautės Razutytės, Samantos Čepononytės, Paulinos Bistrickaitės bei SJSU biomedicinos studijų studentų komanda.

Į JAV pristatyti savo idėją inovatorių konkurse vyko trys jos narės – KTU EVF studentės S. Čepononytė, P. Bistrickaitė ir V. Razutytė. Merginų pasirodymas trumpajame idėjos pristatyme (angl. „Idea Pitch“) pripažintas geriausiu ir pelnė „Best Elevator Pitch“ titulą.

Pasak studenčių, darbo prie šio projekto teko įdėti labai daug, tad pasiektas rezultatas jas labai džiugina.

Jaunuolių idėja  „Silicon Valley Innovation Challenge“ konkurse pripažinta geriausia sveikatos priežiūros inovacijų kategorijoje
Jaunuolių idėja „Silicon Valley Innovation Challenge“ konkurse pripažinta geriausia sveikatos priežiūros inovacijų kategorijoje

„Kai sužinojome, kad yra galimybė išvykti į Ameriką, dalyvauti inovacijų konkurse, rimtai pradėjome galvoti apie idėją ir jos vystymą, kad pasiektume šį tikslą. Daug dirbome nuo rugsėjo mėnesio, todėl pasiekimais labai džiaugiamės ir jaučiamės tinkamai įvertintos. Tai yra įrodymas, kad kai kažko labai nori ir sunkiai dirbi – viskas įmanoma“, – mintimis ir įspūdžiais dalijasi P. Bistrickaitė.

KTU studentams šiemet konkurse teko įveikti nemažą konkurenciją, nes jame dalyvavo 40 komandų iš viso pasaulio, o didžioji jų dalis pristatė būtent medicininius prietaisus.

Konkursas – galimybė pažinti skirtingas profesijas

Plėtojant ir vystant tokias idėjas, anot R. Jucevičienės, neišvengiamai prie komandos prisijungia medicininį ir inžinerinį išsilavinimą turintys profesionalai.

„Būtent todėl KTU Technologijų antreprenerystės kurse mentoriaus vaidmenį atlieka įvairaus profilio specialistai, kurie idėjos vystymo etape gali pakonsultuoti studentus tose srityse, kur jiems trūksta žinių“, – sako R. Jucevičienė.

Pasak merginų, ruošiant savo idėjos projektą konkursui, nemažai pastangų pareikalavo techninės diržo dalies kūrimas ir susidūrimas su mažai pažįstama medicinos sritimi. Nepaisant to, pastaroji, anot studenčių, buvo ir viena įdomiausių šio projekto dalių.

„Norėjome viską padaryti kaip įmanoma geriau ir profesionaliau, tad turbūt sunkiausia buvo sukurti geriausią mūsų idėjos variantą ir viską padaryti laiku. Nuo pat pradžių stengėmės ir siekėme pagrindinio tikslo – galimybės dalyvauti „Silicon Valley Innovation Challenge“, todėl daug dirbome tiek komandoje, tiek su įvairiais savo sričių specialistais. Teko atsisakyti daugybės veiklų, kad pasiektume tokį rezultatą, tačiau nesigailiu nė minutės“, – sako V. Razutytė.

„Mano nuomone, didžiausias iššūkis, bet tuo pačiu ir įdomiausia mūsų viso darbo dalis, buvo medicininė sritis, kadangi nedaug žinių turėjome apie nėštumą, vaisiaus sveikatos būklės svarbą, medicinos prietaisų veikimą. Dėl to teko daug domėtis, konsultuotis su gydytojais, kitų sričių specialistais, bet labai džiaugiuosi iš jų įgijusi naujų žinių“, – kolegę papildo S. Čepanonytė.

Merginos ir toliau ketina vystyti bei tobulinti savo idėją, dalyvauti inovacijų renginiuose ir didinti žmonių susidomėjimą savo siūlomu produktu.

Geriausiųjų gretose – jau 6 metus

Technologijų antreprenerystės modulį lankantys KTU studentai „Silicon Valley Innovation Challenge“ konkurse aukštus įvertinimus pelno jau nuo 2013 metų. „BeltaMom“ – jau 5-oji KTU studentų komanda, savo idėja ir pasirodymu atsidūrusi laureatų gretose.

Pasak R. Jucevičienės, tai tik parodo, kad mūsų studentai gali sėkmingai konkuruoti pasaulinėje arenoje.

„Modulyje, kuris skaitomas jau septintus metus, suburta žymių šalies mokslininkų komanda iš įvairių fakultetų kasmet studentams pasiūlo ne tik atnaujintą, aktualų studijų turinį, bet ir padeda ugdyti versle ypač reikalingus įgūdžius“, – pasakoja modulį kuruojanti R. Jucevičienė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!