Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/70899/elektros-perdavimo-sistemos-ir-elektros-skirstomuju-tinklu-modernizavima-ir-pletra-lydi-sklandus-tarpinstitucinis-bendradarbiavimas/spausdinti/

Elektros perdavimo sistemos ir elektros skirstomųjų tinklų modernizavimą ir plėtrą lydi sklandus tarpinstitucinis bendradarbiavimas

Publikuota: 2019-12-12 21:19
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Elektros tiekimas – tai vienas svarbiausių sklandaus valstybės funkcionavimo faktorių, todėl nepertraukiamo elektros energetikos sistemos darbo užtikrinimas yra valstybinės reikšmės prioritetas. Dėl šios priežasties privalu investuoti į modernų, diversifikuotą ir pajėgų elektros energijos sektorių.


Elektros tiekimas – tai vienas svarbiausių sklandaus valstybės funkcionavimo faktorių, todėl nepertraukiamo elektros energetikos sistemos darbo užtikrinimas yra valstybinės reikšmės prioritetas. Dėl šios priežasties privalu investuoti į modernų, diversifikuotą ir pajėgų elektros energijos sektorių. Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) šiuo metu administruoja ES investicijų priemones „Elektros skirstomųjų tinklų modernizavimas ir plėtra“ bei „Elektros perdavimo sistemos modernizavimas ir plėtra“.

Elektros perdavimo sistemos ir elektros skirstomųjų tinklų modernizavimą ir plėtrą lydi sklandus tarpinstitucinis bendradarbiavimas
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

„Šios priemonės svarbios, nes leidžia elektros energijos skirstomųjų tinklų ir elektros perdavimo sistemos operatoriams, įgyvendinant projektus, padidinti elektros skirstomojo tinklo ir elektros perdavimo sistemos saugumą ir patikimumą bei užtikrinti nepertraukiamą elektros energijos tiekimą vartotojams“, – teigia LVPA Viešųjų investicijų projektų skyriaus vedėja Egida Kunigėlienė.

Pagal šias ES investicijų priemones lapkričio 30 d. su projektų vykdytojais pasirašytos dvi naujos projektų finansavimo sutartys.

Siekiant didinti elektros skirstomojo tinklo patikimumą, energetinį efektyvumą, kartu mažinant CO2 išlakų kiekį, AB „Energijos skirstymo operatorius“ pagal priemonę „Elektros skirstomųjų tinklų modernizavimas ir plėtra“ daugiau nei 15,2 mln. Eur ES investicijų panaudos transformatorių pastočių ir skirstomųjų punktų modernizavimui. Tai – jau trečiasis projekto „Elektros skirstomųjų tinklų modernizavimas ir plėtra diegiant išmaniuosius sprendimus“ etapas. Pirmuoju etapu infrastruktūros atnaujinimui buvo skirta per 7,5 mln. Eur ES investicijų, antruoju – kiek daugiau ne 13,2 mln. Eur.

Per 1,5 mln. Eur ES investicijų skirta atnaujinti ir išplėsti elektros energetikos sistemos perdavimo tinklą pagal AB LITGRID projektą „Elektros energijos perdavimo tinklo patikimumo užtikrinimas 110/10 kV Odos TP, 110/35/10 Paberžės TP ir 110/35/10 kV Švenčionių TP 110 kV skirstyklose“. Pagal priemonę „Elektros perdavimo sistemos modernizavimas ir plėtra“ finansuojamu projektu numatoma įrengti naujas pažangias apskaitos, stebėjimo ir valdymo sistemas bei kitą technologinę įrangą. Elektros energetikos sistemos modernizavimas užtikrins patikimą elektros energijos tiekimą tiek esamiems, tiek naujiems elektros vartotojams Plungės, Vilniaus ir Švenčionių rajonų savivaldybėse, padidins operatyvinio valdymo galimybę, užtikrins elektrinių sujungimų schemų patikimumą ir lankstumą bei minimizuos aplinkos taršos poveikį senus įrenginius, užpildytus alyva, pakeitus naujais, užpildytais SF6 dujomis.

LVPA Viešųjų investicijų projektų skyriaus vedėja Egida Kunigėlienė pabrėžia, kad šių projektų finansavimo sutarčių sudarymo procesas buvo itin sklandus – sutartis su AB „Energijos skirstymo operatoriumi“ pasirašyta per 1 dieną nuo įsakymo skirti projektui finansavimą įsigaliojimo, o sutartis su AB LITGRID – per mažiau nei dvi savaites. Lietuvos verslo paramos agentūra tikisi sklandaus bendradarbiavimo ir tolesniais projektų įgyvendinimo etapais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!