Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/69529/solitek-atidare-moderniausia-europoje-2-mw-galios-saules-elektrine/spausdinti/

„SoliTek“ atidarė moderniausią Europoje 2 MW galios saulės elektrinę

Publikuota: 2019-09-03 11:23
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Ukrainoje, Dniepro srityje, saulės technologijų bendrovė „SoliTek“ atidarė naujos kartos 2 MW galios saulės elektrinę, pirmą tokio tipo Europoje. Joje įrengti dvipusiai „stiklas­­­–stiklas“ saulės moduliai su saulės sekimo sistema leis išgauti 40 proc. daugiau elektros energijos nei tradicinėje saulės elektrinėje.


Ukrainoje, Dniepro srityje, saulės technologijų bendrovė „SoliTek“ atidarė naujos kartos 2 MW galios saulės elektrinę, pirmą tokio tipo Europoje. Joje įrengti dvipusiai „stiklas­­­–stiklas“ saulės moduliai su saulės sekimo sistema leis išgauti 40 proc. daugiau elektros energijos nei tradicinėje saulės elektrinėje. Išmėginus šį bandomąjį projektą, planuojama jį plėtoti ES rinkose. „SoliTek“ valdančios „Global BOD Group“ investicija į saulės elektrinę – 2,6 mln. eurų.

© Organizacijos archyvas
© Organizacijos archyvas

Naujoji elektrinė išskirtinė tuo, kad joje veikia dvipusiai (bifacial) saulės moduliai, sugeriantys saulės šviesą ne tik per priekinę, bet ir per galinę plokštumą. Dar daugiau – moduliai įrengti ant specialių saulės judėjimą danguje nuo ryto iki vakaro sekančių platformų (solar trackers), tai dar labiau išaugina energijos generaciją.

„Labai svarbu, kad šioje elektrinėje mūsų moduliai šviesiu paros metu automatiškai sukasi iš rytų į vakarus, taip išnaudodami daugiau efektyvios saulės spinduliuotės rytinėje ir vakarinėje paros dalyje, būtent tada, kai būna elektros suvartojimo pikas tinkle ir kai ji kainuoja brangiausiai“, – sako „SoliTek“ Inžinerinių sprendimų skyriaus vadovas Jonas Vaišnys.

Pasak jo, tokioje saulės elektrinėje pagaminamos elektros energijos kreivė dienos metu yra plokščia ir atitinka standartinę buitinių vartotojų ir pramonės elektros energijos vartojimo profilį.

Naujoji „SoliTek“ elektrinė Ukrainos Volnohorsko mieste užima 6 hektarų plotą ir yra įrengta apleistoje pramoninėje zonoje šalia stiklo fabriko. Planuojama, kad jau šiemet saulės elektrinės generacija pasieks maksimalią ir jau 2020 m. leis čia sukurtą „know-how“ panaudoti instaliuojant analogiškas elektrines Lietuvoje, Skandinavijoje ir Beneliukso šalyse.

„Nors europiniu mastu savo dydžiu ši elektrinė nėra išskirtinė, ji visiškai unikali savo technologiniais sprendimais. Jau prieš porą metų nubrėžėme strateginę mūsų grupės kryptį – išvystyti ir ištestuoti maksimaliai efektyvią, naujausias technologijas naudojančią saulės elektrinę ar ištisą elektrinių parką ir sukurtas žinias panaudoti vystant analogiškus projektus Europoje.

Tik siūlydami visiškai inovacinius technologinius sprendimus galime efektyviai konkuruoti su Azijos gamintojais, kurie konkuruoja tik kaina. Šiuo projektu įrodysime, kad apgalvota investicija į naujausius technologinius sprendimus gali būti pelningesnė nei standartinių projektų tiražavimas“, – akcentuoja į elektrinę Ukrainoje investavusios „Global BOD Group“ valdybos pirmininkas Vidmantas Janulevičius.

Naujos kartos „SoliTek“ saulės elektrinės garantinis laikotarpis taip pat smarkiai skiriasi nuo tradicinių šiandien statomų Europos rinkose: „SoliTek“ „stiklas­­­–stiklas“ moduliams suteikiama net 30 metų garantija, o tradiciškai dideliuose elektrinių projektuose komplektuojami standartiniai saulės moduliai su 10 metų garantija.

„Matematika paprasta – mūsų elektrinė veiks trigubai ilgiau ir sugeneruos trigubai daugiau pajamų už elektros energiją nei standartinė didelio galingumo elektrinė. Tad investicijos atsiperkamumas dar išaugs“, – pabrėžia p. V. Janulevičius.

Inžinerinė inovacija

„SoliTek“ saulės elektrinę Volnohorske sudaro 220 vnt. vienos ašies platformų, kurios užprogramuotos sekti saulės trajektoriją danguje; ant kiekvienos platformos sumontuota po 30 vnt. „SoliTek“ gamykloje Vilniuje pagamintų SOLID Bifacial HC „stiklas­­­–stiklas“ saulės modulių. Visoje sistemoje po moduliais paklota šviesą atspindinti plėvelė, kuri geba atspindėti 70 proc. šviesos.

Prognozuojama, kad „bifacial“ ir „solar tracker“ technologinių sprendimų efektas sistemai leis sugeneruoti 40 proc. daugiau metinės elektros energijos.

Elektrinėje sugeneruotą pastovią elektros srovę kintama vers su 11 vnt. Šveicarijos bendrovės ABB 175 kW galios inverterių. Prie elektrinės statybų prisidėjo ir Ukrainos verslas – įrengė 2 vnt. elektros tinklo komutacinius mazgus.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!