Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/68748/enefit-igyvendins-didziausia-esco-gatviu-apsvietimo-projekta-taurageje/spausdinti/

„Enefit“ įgyvendins didžiausią ESCO gatvių apšvietimo projektą Tauragėje

Publikuota: 2019-07-02 17:56
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Tauragės savivaldybėje iki metų pabaigos bus atnaujinta apie 3,5 tūkst. gatvės šviestuvų – juos planuojama pakeisti moderniais LED apšvietimo sprendimais. Projektą įgyvendina nepriklausomas energijos tiekėjas „Enefit“, laimėjęs Tauragės savivaldybės administracijos skelbtą konkursą.


Tauragės savivaldybėje iki metų pabaigos bus atnaujinta apie 3,5 tūkst. gatvės šviestuvų – juos planuojama pakeisti moderniais LED apšvietimo sprendimais. Projektą įgyvendina nepriklausomas energijos tiekėjas „Enefit“, laimėjęs Tauragės savivaldybės administracijos skelbtą konkursą. Skaičiuojama, kad pakeitus LED gatvių šviestuvus savivaldybės sąskaitos už elektros energiją gatvių apšvietimui sumažės iki 85 tūkst. eurų per metus.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.

„Tai, mūsų žiniomis, didžiausias ESCO pagrindu įgyvendinamas gatvių apšvietimo modernizavimo projektas Lietuvoje. Tauragės savivaldybei tam nereikės skirti papildomų investicijų – šis projektas bus finansuojamas iš sutaupytų lėšų už elektros energiją. Be to, „Enefit“ kaip projekto vykdytojas ne tik įrengs naują modernų gatvių apšvietimą, bet ir užsiims tolesne jo priežiūra, kol tęsis sutartis su savivaldybe“, – teigia „Enefit“ generalinis direktorius Vytenis Koryzna.

„Džiaugiamės, kad visame pasaulyje vis garsiau kalbant apie klimato kaitą ir tvarų valdymą Tauragė viena pirmųjų šalyje žengia tokius svarbius žingsnius link efektyvesnio išteklių panaudojimo. Džiugu ir tai, kad su rangovu bus atsiskaityta iš tų pačių elektros energijai sutaupytų lėšų. Vadinasi, ne pinigai, o noras dirbti ir kurti dažnai tampa svarbiausiu naujų darbų įgyvendinimo varikliu“, – sako Tauragės rajono meras Dovydas Kaminskas.

Tauragės savivaldybės ir „Enefit“ sudarytos sutarties trukmė – 10 metų. Naujieji LED šviestuvai yra daugiau kaip 50 proc. efektyvesni už seno tipo gatvių apšvietimo lempas, taip pat turi kitų pranašumų – jie išsiskiria gerokai ilgesniu eksploatacijos terminu, didesniu ryškumu ir spalvų atkūrimu, mažesne šviesos tarša. Pažangūs miestai Vakarų Europos šalyse gatvių apšvietimą į LED šviestuvus keičia ir dėl mažesnės įtakos anglies dvideginio emisijai.

Pasak „Enefit“ naujų paslaugų vystymo vadovo Gražvydo Kruopio, didelė pradinė investicijų kaina sulaiko nemažą dalį ir viešųjų organizacijų, ir verslo įmonių nuo LED apšvietimo sprendimų diegimo. „Miestams ar savivaldybėms tai dažniausiai reiškia šimtus tūkstančių eurų, įmonėms tam reikia numatyti bent keliasdešimties tūkstančių eurų investicijas. ESCO projektai klientui leidžia išvengti tiesioginių sąnaudų, nes už įrangą jis per sutartą laikotarpį atsiskaito iš sutaupytų išlaidų elektros energijai“, – teigia G. Kruopys.

Tokio tipo gatvių apšvietimo modernizavimo projektą „Enefit“ taip pat planuoja pradėti Kalvarijos savivaldybėje. Gatvių apšvietimo modernizavimo projektai ESCO pagrindu iki šiol įgyvendinti Kupiškyje, Lazdijuose, Prienuose ir dar keliose šalies savivaldybėse.

„Enefit“ energiją taupančius LED apšvietimo sprendimus pradėjo diegti praėjusiais metais – pirmuosius tokio tipo projektus bendrovė įgyvendino didelį plotą užimančiose prekybos, sandėliavimo įmonių patalpose.

2019 m. pradžioje „Enefit“ turėjo apie 1,4 tūkst. klientų, o elektrą tiekė į daugiau kaip 7,5 tūkst. objektų visoje šalyje. Per praėjusius metus bendrovė galutiniams vartotojams iš viso pardavė 801 GWh elektros energijos, o 47 proc. visos parduotos elektros buvo gauta iš atsinaujinančių energijos šaltinių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!