Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/45019/lietuvos-mokslininkai-pradeda-nauja-projekta-soibio-skirta-nanotechnologijoms-vystyti/spausdinti/

Lietuvos mokslininkai pradeda naują projektą „SOIbio“, skirtą nanotechnologijoms vystyti

Publikuota: 2014-05-28 13:29
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Fizinių ir technologijos mokslo centras (FTMC) bendradarbiaudamas su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) pradeda naują projektą „SOIbio“, kurio tikslas tirti iki šiol menkai suprantamas šviesos savybes, pasireiškiančias itin mažuose silicio dariniuose, kurių gamyba ir tyrinėjimas tik neseniai tapo prieinami platesniam mokslininkų ratui.


Lietuvos mokslininkai pradeda naują projektą „SOIbio“, skirtą nanotechnologijoms vystytiFizinių ir technologijos mokslo centras (FTMC) bendradarbiaudamas su Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) pradeda naują projektą „SOIbio“, kurio tikslas tirti iki šiol menkai suprantamas šviesos savybes, pasireiškiančias itin mažuose silicio dariniuose, kurių gamyba ir tyrinėjimas tik neseniai tapo prieinami platesniam mokslininkų ratui. Šių savybių pritaikymas labai platus – nuo mikrolazerių, ryšių technikos, duomenų laikmenų iki įvairių biologinių ar aplinkos jutiklių. Pastarieji ir yra pagrindinis „SOIbio“ tyrimų objektas.

Pradiniai šios srities tyrimai Lietuvoje atliekami nuo 2010 metų, tačiau tik teoriniame lygmenyje. „SOIbio“ projekto metu bus sukurta infrastruktūra jutiklių gamybai ir charakterizavimui. Daugiausiai vilčių teikia biojutiklių kryptis, ateityje leisianti atpiginti ir supaprastinti bei standartizuoti įvairius medicininius tyrimus, kuriems šiandien reikia brangių medžiagų ar prietaisų. Lazeriai yra neatsiejami nuo tokių sistemų, todėl Lietuvoje gerai išvystyta lazerių pramonė sukuria palankią terpę šiems tyrimams ir tolimesnei plėtrai.

Pasaulinės aukštųjų technologijų kompanijos jau siūlo panašių technologijų pagrindu pagamintus produktus, tačiau jų panaudojimo sritys gana siauros ir sunkiai pritaikomos praktikoje. „SOIbio“ projektas tirs silicio sandaras, kurių gamyba galima jau esančiuose mikroelektronikos fabrikuose, taip išvengiant milžiniškų naujos technologijos įvedimo į rinką kaštų.

„Nors fotonika ir atsilieka nuo elektronikos pagal savo miniatiūrizacijos pasiekimus, bet būtent dėl to šiandien dedamos didelės mokslininkų pastangos siekiant vystyti labai greitai progresuojančią nanofotonikos sritį, kur yra bandoma valdyti šviesą, kuriant tam skirtas nano-fotonines, dešimt milijonų kartų mažesnės už metrą, struktūras. Šioje srityje aktyviai dirba ir mūsų darbuotojai“, – teigia FTMC Nanofotonikos laboratorijos vadovas dr. Raimondas Petruškevičius.

Projektas prasidėjo MITA organizuotais penkių dienų mokymais mokslo ir verslo bendradarbiavimo, konkurencingumo ugdymo, intelektinės nuosavybės (IN) apsaugos ir komercializavimo klausimais, kurie vyko gegužės 12–16 d. Mokymus vedė inovacijų ir intelektinės nuosavybės teisių ekspertė dr. Lisa Cowey iš Oksfordo ir daugiametę inovacinių projektų įgyvendinimo patirtį turintis konsultantas dr. Arvydas Sutkus (Lietuvos inovacijų centras) bei kiti ekspertai.

Projektas yra finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!