Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/81309/kaip-atsisiusti-senesne-macos-operacines-sistemos-versija/spausdinti/

Kaip atsisiųsti senesnę „macOS“ operacinės sistemos versiją?

Publikuota: 2022-01-06 20:14
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Autorius: Ramūnas Blavaščiūnas
Aut. teisės: ©MacArena.lt
Inf. šaltinis: MacArena.lt

„Apple“ išties labai nori, kad visi savo „Mac“ kompiuteriuose įsidiegtų „macOS Monterey“, o neretai tai reiškia įsigyti naują „Mac“ kompiuterį. Dalinai dėl šios priežasties, o dalinai norėdama senesnėmis „macOS“ versijomis netrikdyti naujokų, „Apple“ senesnių „macOS“ diegimo paketų versijas paslėpė.

Kaip atsisiųsti senesnę „macOS“ operacinės sistemos versiją?
Asociatyvi nuotr.

Seniau naudojantys „Mac“ kompiuterius žino, jog išsaugoti operacinės sistemos diegimo paketai retkarčiais gali labai praversti. Net tada kai šiuos senesnių „macOS“ versijų diegimo paketus buvo gauti paprasta. Jie nemaži ir visuomet paranku juos turėti jau atsisiųstus bei saugiai patalpintus kuriame nors išoriniame diske. Senesnes „OS X“ versijas tokias kaip „OS X Lion“, „OS X Mountain Lion“, „OS X Yosemite“ ar „OS X El Capitan“ galima rasti savo įsigytų aplikacijų (Purchased) sąraše „App Store“ aplikacijoje, žinoma, su sąlyga jog tada kai jos buvo „naujausios“ jau turėjote „Mac“ kompiuterį ir jas buvote įsidiegę.

Visai kitoks „paveikslėlis“ su naujesnėmis „macOS“ versijomis, pradedant nuo „Sierra“ ir aukščiau. Jas „Apple“ paslėpė taip, kad net paieška „App Store“ aplikacijoje jų neranda. Kai kas gali pagalvoti: „na ir kas, aš jas jau seniau atsisiunčiau ir turiu išsaugojęs išoriniame diske.“ Reikalas tas, kad greičiausiai iš anksčiau atsisiųstų šių senesnių „macOS“ versijų paketų „macOS“ įsidiegti nepavyks - jos 2019 metų spalio 24 dieną tapo bevertės, nes baigė galioti jų saugumo sertifikatas[1]. Tačiau, dabar atsisiųstos senesnių „macOS“ versijų diegimo paketų versijos veiks, nes „Apple“ jų sertifikatus atnaujino. Tereikia žinoti kur „Apple“ slepia tuos diegimo paketus ir kaip prie jų prieiti.

Nors „Apple“ palaiko savo kompiuterius gana ilgai, tačiau vis tiek naudotojai turi daug kompiuterių, kurie jau nebepalaiko naujausių „macOS“ versijų. Tačiau tie kompiuteriai puikiai veikia ir daug naudotojų neplanuoja jų keisti ar net atnaujinti jų operacinių sistemų, o gal kaip tik planuoja atnaujinti, bet ne į pačią naujausią, o tik vienu žingsneliu naujesnę, kuri jau yra „Apple“ paslėpta.

Nuo „High Sierra“ iki „Big Sur“

Paspaudę ant nuorodų esančių žemiau būsite perkelti į „App Store“ aplikacijoje atitinkamai „macOS“ versijai dedikuotą puslapį kuriame bus pateikta informacija ar ši „Mac“ kompiuteriams skirta operacinės sistemos versija suderinama su naudojamu „Mac“ ir iš kurio galėsite „macOS“ diegimo paketą atsisiųsti.

Senesnių „macOS“ versijų diegimo paketai

Paspaudę ant žemiau esančių nuorodų galėsite atsisiųsti atitinkamos „macOS“ versijos diegimo paketą tiesiai iš „Apple“ serverių.

Prieš diegdami kitą „macOS“ versiją pirmiausia įsitikinkite, kad ji suderinama su „Mac“ kompiuteriu į kurią planuojate ją diegti bei sukurkite atsarginę duomenų kopiją.

[1] Galima pakeisti sistemos datą į ankstesnę, nei baigė galioti sertifikatas ir tada įdiegti „macOS“ iš seniau atsisiųsto paketo turėtų pavykti, tačiau, daugeliui „Mac“ naudotojų nors ir paprastai skambanti tokia užduotis gali pasirodyti neįveikiama kliūtimi, nes gali tekti pasitelkti į pagalbą „Teriminal’o“ komandas. Tad atsisiųsti „macOS“ diegimo paketą galiojančiu sertifikatu gali būti tiesiog paprasčiau.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!