Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/78443/5-naudingi-patarimai-macboook-kompiuteriu-naudotojams/spausdinti/

5 naudingi patarimai „MacBoook“ kompiuterių naudotojams

Publikuota: 2021-06-08 20:05
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Įsigijus pirmąjį „Apple“ kompiuterį, kyla klausimų kaip juo naudotis. Jo valdymas skiriasi nuo įrenginių, veikiančių su „Windows“ operacine sistema. Norint išnaudoti visas „Mac“ kompiuterio galimybes, technologijų ekspertai dalinasi patarimais, kaip juo dirbti lengviau, greičiau ir paprasčiau.

5 naudingi patarimai „MacBoook“ kompiuterių naudotojams
Asociatyvi „Unsplash“ nuotr.

Jūsų dėmesiui, Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, pristato penkias naudingas „Apple“ kompiuterių funkcijas ir pataria kaip jas pasitelkus, naudotis įrenginiu dar efektyviau.

1. Naudokitės specialiomis klavišų kombinacijomis

Daugelį veiksmų „MacBook“ kompiuteryje galima atlikti greitosiomis klavišų kombinacijomis. Pavyzdžiui, greitą ekrano kopiją padarysite paspaudę mygtukus „Command“, „Shift“ bei 3. Ekrano dalies kopiją gausite vienu metu spustelėję „Command“, „Shift“ ir 4. Ji bus automatiškai išsaugota jūsų kompiuterio darbalaukyje.

Kai skubate ir norite greitai bei saugiai išjungti kompiuterį, surinkite „Control“, „Option“, Command“ ir „Eject“ mygtukus. O jei norite greitai užmigdyti kompiuterio ekraną, spauskite „Control“, „Command“ ir Q.

Jei skaitydami anglišką tekstą radote nežinomą terminą, verta pasinaudoti žodyno funkcija. Pažymėkite nežinomą žodį ir vienu metu paspauskite „Command“, „Control“ bei D klavišus. Ekrane iššoks lentelė su tikslia žodžio reikšme ir jo aprašymu.

2. Dalinkitės dokumentais

Darbui iš namų, mokymuisi ir studijoms verta išbandyti patogią „Collaborate“ funkciją. Ji leidžia su kitais dalintis savo sukurtais failais visose „MacBook“ dokumentų tvarkymo programose – „Pages“ rašymui, „Numbers“ skaičiavimui ir „Keynote“ prezentacijų kūrimui. Tai padarę, galėsite kartu redaguoti ir kurti įvairius failus kartu su savo kolega ar kurso draugu.

Šia funkcija naudotis labai paprasta. Pirmiausia reikia prisijungti prie savo „iCloud Drive“ duomenų saugyklos paskyros. Tuomet atsidarykite pasirinktą dokumentą ir viršutiniame dešiniame kampe spauskite dalinimosi mygtuką. Naujame lange galėsite pasirinkti, kaip norite išsiųsti kvietimą. Tai galite padaryti el. paštu, SMS žinute, nukopijavę nuorodą arba siųsdami kvietimą per „AirDrop“ duomenų perdavimo programą. Taip pat galėsite pasirinkti dalinimosi būdą ir nustatyti ar kolega galės tik peržiūrėti, ar ir redaguoti dokumentą.

3. Išnaudokite „Safari“ ir „App Store“ privalumus

Naudodamiesi „Windows“ kompiuteriais, dažniausiai įprantame prie „Google Chrome“ ar „Mozilla Firefox“ naršyklių. Įsigijus „Apple“ kompiuterį, rekomenduojame išbandyti čia integruotą „Safari“ naršyklę. Ji laikoma viena saugiausių. Pavyzdžiui, jei spustelėsite įtartinos ar kenksmingos svetainės nuorodą, prieš atidarant puslapį iškart gausite įspėjamąjį pranešimą. O jei iškils grėsmė jūsų slaptažodžio saugumui, naršyklė jus informuos ir paskatins nedelsiant pasikeisti slaptažodį.

Visas mokslams, darbui ar laisvalaikiui reikalingas programas „MacBook“ kompiuteriuose galima atsisiųsti iš „App Store“ internetinės parduotuvės. Principas labai panašus kaip atsisiunčiant programėles į savo išmanųjį telefoną. Visos programos yra patikrintos, tad galėsite būti ramūs, jog jos bus saugios jūsų kompiuteriui.

„Apple“ įrenginiai garsėja išskirtiniu saugumo ir privatumo užtikrinimu, todėl vartotojui nereikia nerimauti dėl virusų ar duomenų praradimo. Pamiršus, kur palikote savo „Mac“ kompiuterį ar jam pradingus, įrenginį padės surasti naudinga „Find My“ funkcija.

4. Atnaujinkite kompiuterio operacinę sistemą

Vienas didžiausių „Mac“ kompiuterių pranašumų – nuolatiniai programinės įrangos atnaujinimai, kurie garantuos kompiuterio saugumą, suteiks naujų funkcijų ir leis naudotis naujausia operacinės sistemos versija.

Paskutinė iš jų, „Macos Big Sur“, nustebino atsinaujinusiu dizainu, naujomis personalizacijos galimybėmis, greitesne naršykle, vertimo funkcija, privatumo ataskaitomis, „iMessages“ žinučių patobulinimu, atnaujintais žemėlapiais ir kitais pakeitimais, kurie bus naudingi kasdien dirbant kompiuteriu.

5. Susiekite savo kompiuterį su kitais įrenginiais

Norėdami išnaudoti visas ekosistemos galimybes, sujunkite savo kompiuterį su kitais turimais „Apple“ įrenginiais – planšete, telefonu ar išmaniuoju laikrodžiu. Specialios „Continuity“ funkcijos padeda susieti įrenginius tarpusavyje tam, kad galėtumėte pradėti darbus viename įrenginyje ir užbaigti kitame.

Pavyzdžiui, aktyvavę „Handoff“ informacijos perdavimo sprendimą, galėsite pradėti rašyti laišką savo telefone ir greitai peršokti prie jo rašymo kompiuteryje arba atvirkščiai. „Universal Clipboard“ funkcija leis nukopijuoti tekstą, nuotrauką ar vaizdo įrašą viename įrenginyje, ir įklijuoti jį kitame. O „Continuity Camera“ padės nuskenavus dokumentą ar nufotografavus pasirinktą objektą akimirksniu jį perkelti į kompiuterį.

Tuo tarpu „Sidecar“ funkcija leis planšetę naudoti kaip papildomą ekraną jūsų kompiuteriui. Dėvėdami išmanųjį laikrodį, kompiuterį galėsite atrakinti net ir be slaptažodžio. Taip pat bet kuriame iš įrenginių galėsite atrašyti į žinutes ir skambinti bei priimti skambučius. Dalintis failais tarp skirtingų „Apple“ įrenginių bus patogiausia pasitelkus „AirDrop“ sprendimą, o siunčiantiems didelės apimties failus el. paštu pravers „MailDrop“ funkcija.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!