Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/70188/viskas-ka-reiketu-zinoti-jeigu-susidurete-su-socialiniu-tinklu-paskyros-vagyste/spausdinti/

Viskas, ką reikėtų žinoti, jeigu susidūrėte su socialinių tinklų paskyros vagyste

Publikuota: 2019-10-20 10:14
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: LRT.lt

Dažniausiai svetimas paskyras nulaužiantys asmenys – mums artimi žmonės: draugai, buvę sutuoktiniai, draugų draugai ar kiti bičiuliai, kurie dėl kažko supyko, sako IT specialistas Marius Pareščius. Jis pateikia pagrindinius patarimus, kaip reiktų elgtis, jeigu jūsų socialinių tinklų paskyra yra nulaužta bei kaip tokio nemalonaus įvykio išvengti.

Viskas, ką reikėtų žinoti, jeigu susidūrėte su socialinių tinklų paskyros vagyste

Jei nulaužiama jūsų „Facebook“ paskyra

Kalbant apie socialinį tinklą „Facebook“, gali būti nulaužta jūsų privati paskyros, taip pat jūsų kaip viešo asmens paskyra, kurią gali nulaužti kiti administratoriai. Neretai perimami ir įmonių puslapiai ar grupės, kuriuose vykdoma komunikacija ar kita veikla, supažindina ekspertas.

„Lengviausias atstatymo būdas – rašyti „Facebook“ administracijai, o tuomet laukti jų reakcijos. Taip pat pranešti apie neteisėtą grupės ir puslapio veiklą (angl. report). Geriausia, kai apie neteisėtą „Facebook“ pranešate ne tik jūs, bet ir jūsų draugai“, – savo feisbuko paskyroje sako M. Pareščius.

Pasak IT specialisto, tokių paskyrų atstatymas dažniausiai trunka nuo kelių valandų iki septynių dienų.

„Facebook“ paprašys įrodyti, ar tai tikrai jūsų paskyra, pavyzdžiui, paklaus, su kuo jūs paskutinį kartą susirašinėjote. Kai kuriais atvejais paprašys pateikti asmens dokumentą. To paties jie paprašys ir žmogaus, šiuo metu valdančio jūsų paskyrą. Jam nepateikus įrodymų, paskyra bus perduota tikrajam savininkui“, – pasakoja jis.

Šis soc. tinklas taip pat turi galimybę patikrinti, iš kokių IP adresų buvo jungiamasi prie jūsų paskyros, taip pat ar iš tos pačios naršyklės nebuvo jungiamasi į kitas paskyras. „Nebijokite kreiptis į policijos pareigūnus, rašyti pareiškimus ir keliauti į teismą“, – ragina M. Pareščius.

Jeigu nulaužiama jūsų „Instagram“ paskyra

Socialiniametinkle „Instagram“ dažniausiai perimamos paskyros, nulaužus kitas jūsų paskyras, pavyzdžiui, jeigu šio socialinio tinklo paskyrą esate sujungę su kitų tinklų paskyromis – „Google“ ar „Facebook“.

Nulaužus soc. tinklo „Instagram“ paskyrą galima pakeisti jūsų nuotraukas, vardą, o pati paskyra gali būti parduota juodojoje rinkoje. Šio socialinio tinklo paskyrą taip pat galima atstatyti, teigia IT specialistas.

„Šiuo atveju taip pat reikės pateikti įrodymus, kad tai jūsų paskyra. Gali tekti papasakoti apie susirašinėjimus, įkeltas, bet nepaviešintas nuotraukas ir pan. Viskas, kas yra pasiekiama viešai, nėra įrodymai“, – supažindina M. Pareščius.

Patarimai, kaip išvengti paskyrų vagystės

Didžiausia bėda, praradus „Facebook“ paskyrą, – susirašinėjimai, kuriuose dalinimasi svarbiais dokumentais, asmens duomenimis. Geriausia, kaip pataria saugumo ekspertas, nesidalinti svarbia informacija soc. tinkluose (dokumentų, kortelių kopijomis ar kita slapta informacija).

„Jei tai jau padarėte anksčiau, metas tokią informaciją iš susirašinėjimų ištrinti. Kai kurių iš jūsų paskyros yra net dešimties metų senumo, tad ten tikrai yra svarbios ir slaptos informacijos“, – aiškina M. Pareščius.

Jo teigimu, dažniausiai internete daromos klaidos – per silpnas telefono slaptažodis, įvairių soc. tinklų paskyrų prisijungimų palikimas telefone, tad reikia labai atsakingai elgtis, parduodant ar kitam žmogui perduodant mobilųjį telefoną.

„Tokiu atveju turi būti atliktas visiškas atminties ištrynimas. Nereikėtų pamiršti ir ištrinti duomenų iš telefonuose esančių atminties kortelių“, – pataria jis.

Anot M. Pareščiaus, nederėtų naudoti vienodų slaptažodžių visose paskyrose, rekomenduojama instaliuoti programėlę, kuri primena slaptažodžius.

„Rekomenduojama naudoti ne trumpesnį nei 12 simbolių slaptažodį, panaudoti didžiąsias ir mažąsias raides, skaičius ir specialius simbolius.

Skirtingų paskyrų sujungimas taip pat yra papildomas rizikos faktorius. Geriausia naudoti dvigubą autorizavimo funkciją, kai atsiunčiamas patvirtinimas žinute“, – aiškina jis.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!