Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/70060/kodel-keliautojai-susiduria-su-skaitmeninemis-gresmemis-ir-kaip-ju-isvengti/spausdinti/

Kodėl keliautojai susiduria su skaitmeninėmis grėsmėmis ir kaip jų išvengti

Publikuota: 2019-10-10 14:41
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pamažu atėjo ruduo, o žmonės pradėjo planuoti šaltojo sezono keliones. Jeigu norite suplanuoti sėkmingą kelionę, turite nepamiršti, kad daugelis keliautojų susiduria su sukčiavimo ir duomenų vagystės pavojumi. Visais savo atostogų etapais, pradedant nuo jų planavimo, labai svarbu išlikti atsargiems ir atidžiai tikrinti duomenis, rašoma pranešime spaudai.

Kodėl keliautojai susiduria su skaitmeninėmis grėsmėmis ir kaip jų išvengti

Kibernetiniai sukčiai gali panaudoti fiktyvias užsakymų svetaines. Tokių svetainių URL adresas ar pavadinimas dažniausiai būna panašus į žinomų svetainių adresus, pavyzdžiui, „Booking.com“ ar „Airbnb“. Kitas populiarus apgaulės būdas – netikri nemokamų skrydžių bilietai. Nusikaltėliai dažniausiai juos siūlo už tai, kad vartotojai atliktų tam tikras internetines apklausas.

„Kaspersky“ rekomenduoja laikytis šių patarimų, kad laiku pastebėtumėte kibernetinių sukčių spąstus ir galėtumėte saugiai suplanuoti savo kelionę:

  • Prieš pateikdami asmeninę informaciją, pavyzdžiui, savo prisijungimo vardą ir slaptažodį, atidžiai peržiūrėkite svetainės adresą. Jeigu kažkas negerai su URL adresu – nesinaudokite tokiomis svetainėmis. O jei kyla abejonių dėl svetainės patikimumo, tiesiog patikrinkite svetainės sertifikatą spustelėdami užrakto piktogramą, esančią URL adreso kairėje pusėje.
  • Viešnagę ir kelionės bilietus rezervuokite tik patikimose svetainėse, o svetainės adresą įrašykite rankiniu būdu.
  • Nespaudinėkite nuorodų, kurias gavote iš nežinomų šaltinių.
  • Jeigu elektroniniuose laiške ar socialiniuose tinkluose pastebėjote, kad kelionių agentūra ar oro linijų bendrovė skelbia konkursą, būtinai apsilankykite oficialioje įmonės svetainėje ir įsitikinkite, kad dovanos tikrai egzistuoja.
  • Naudokite patikimą saugumo sprendimą, kuris apsaugos jus nuo elektroninio šlamšto ir kibernetinio sukčiavimo.

Kitas etapas – pati kelionė ir tinkama viešnagės vieta. Tačiau ir čia slypi tam tikras pavojus. Viešbučiuose veikiantys „Wi-Fi“ tinklai paprastai nėra itin saugūs. Pasak „Securai GmbH“ IT saugumo konsultanto Jan Hoersch, kuris dalyvavo „Kaspersky“ saugumo analitikų viršūnių susitikime, kelioniniai maršrutizatoriai taip pat yra pažeidžiami.

„Kaspersky“ teigia, kad yra ir kitų būdų, kaip galite apsisaugoti:

  • Atlikite tyrimą ir nuodugniai pasidomėkite savo įrenginiu;
  • Patikrinkite, ar galite pakeisti numatytąjį slaptažodį. Įtraukite tai į savo tyrimą arba bent jau pasidomėkite tuo, kai tik pradedate naudoti naują įrenginį;
  • Nustatykite savo rizikos lygį ir apsvarstykite galimybę įdiegti slaptažodžių tvarkyklę.
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!