Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/67273/kaip-mac-kompiuteryje-idiegti-atviro-kodo-aplikacijas/spausdinti/

Kaip „Mac“ kompiuteryje įdiegti atviro kodo aplikacijas

Publikuota: 2019-03-11 17:18
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Autorius: Ramūnas Blavaščiūnas
Aut. teisės: ©MacArena.lt
Inf. šaltinis: MacArena.lt

Nemažas „Apple“ kompiuterių naudotojų yra atkeliavę iš „Linux“ stovyklos ir gali valandų valandas pasakoti apie įvairiausias GNU/„Linux“ platformas, tame tarpe ir „FreeBSD“ ir „OpenBSD“, kurių pagrindu yra sukurta „macOS“. Šie naudotojai, kalbėdami apie aplikacijų diegimą „Linux“, mini paketų vedlį (angl. package manager) suteikiančio prieigą prie galybės ne tik jau sukompiliuotų aplikacijų, bet ir prie jų išeitinio kodo failų. Šio paketų vedlio pagalba galima atsisiųsti ir įdiegti atviro kodo aplikacijas.

Kai kurie ilgus metus „Linux“ operacinę sistemą naudoję dabartiniai „macOS“ naudotojai nemėgsta „Mac App Store“ ar pasigenda joje tokių aplikacijų kaip „mplayer“, „wget“ ar „gcc“.

Kadangi „macOS“ yra sukurta „Linux“ pagrindu, tiesa, pažengusi gerokai toliau už savo pirmtakę, bet kai kurie „Mac“ kompiuteriams skirtos operacinėje sistemoje galiojantys principai ir galimybės išliko nuo „senų laikų“.

Kas yra „Homebrew“

„Linux“ operacinių sistemų naudotojai „Homebrew“ vadina „macOS trūkstamu paketų vedliu“ ir „jį privalu įdiegti, nes “Apple” to nepadarė“. Tas „privalu“ matyt labai jau ribotas ir tinkamas labiau ex-Linux naudotojams. Kaip ten bebūtų, linux’istams tai ko gero mielas dalykas ir „Homebrew“ kaip gelbėjimosi ratą turėtų įdiegti tie kas sunkiai pratinasi prie naujovių (tokių yra ir atkeliavusių iš „Windows“ pasaulio, jie vis sako: „o Windows tai daroma šitaip…“ ir niekaip nenori suprasti, kad „macOS“ nėra „Windows“ ir joje tas „kas nors“ neprivalo darytis taip kaip ten – langinėse).

Kaip įdiegti „Homebrew“

„Homebrew“ diegimas, taip pat kaip paketų diegimas „Homebrew“ pagalba yra labai paprastas.

Kaip įdiegti „Homebrew“

Palaukite kol paketas bus atsiųstas į kompiuterį ir įdiegtas.

Kaip diegti programinės įrangos paketus

Kaip diegti programinės įrangos paketus

Kai „Homebrew“ kompiuteryje įdiegtas, galite atsisiųsti bet kokią atviro kodo programinę įrangą, vadinamą formulae, kuri yra palaikoma paketo kūrėjų. Rinktis galite iš šimtų aplikacijų. Tarkim, norite įdiegti lengvutę torrent’ų aplikaciją „Transmission“:

Viskas. Labai paprasta ir greita.

„Mac“ kompiuteriams skirtai operacinei sistemai „Apple“ sukūrė nepaprastai nuostabią naudotojo sąsają. Užliūliuotiems šios sąsajos grožio ir patogumo labai lengva pamiršti kokias galimybes turi UNIX komandinė eilutė.

Kaip „Mac“ kompiuteryje įdiegti atviro kodo aplikacijas
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!