Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/66962/paprasti-zingsniai-kad-google-paieska-taptu-saugi-jusu-vaikui/spausdinti/

Paprasti žingsniai, kad „Google“ paieška taptų saugi Jūsų vaikui

Publikuota: 2019-02-13 11:21
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

„Google“ paieškos sistema suteikia neribotų galimybių suaugusiajam, tačiau vaikui tai yra erdvė, kurioje jis gali rasti toli gražu ne visuomet jam tinkamos informacijos. Šiai problemai išspręsti egzistuoja keletas galimybių – kokia kiekvienos jų nauda?

Paprasti žingsniai, kad „Google“ paieška taptų saugi Jūsų vaikui

„SafeSearch“: pirmas žingsnis saugumo link

Bene paprasčiausias variantas yra paskyroje įjungti saugios paieškos („SafeSearch“) režimą. Jis veikia kaip filtras ir pašalina suaugusiems skirto turinio paieškos rezultatus „Google“ paieškos sistemoje. Norint įjungti šį režimą, pakanka nueiti į pagrindinius paskyros nustatymus ir uždėti varnelę.

„Saugi paieška yra tikrai paprastas ir lengvas būdas apsaugoti vaikus nuo nepageidaujamų paieškos rezultatų „Google“. Jai įjungti nereikia kažkokių specifinių žinių, tačiau su ja sukuriamas bent kažkoks blokas, kad vaikas galėtų naršyti saugiau“, – sako Darius Juravičius, platformos „Moki-Moku“, kurioje vaikai gali mokytis saugaus elgesio internete taisyklių, kūrėjas.

Visgi net ir tokiu atveju, pasak D. Juravičiaus, saugi paieška turi keletą spragų. Vyresni vaikai galbūt žino apie „Incognito window“, kuris išlieka aktyvus net ir „SafeSearch“ režimu – naudojantis juo, visi apsauginiai filtrai nebeveikia. „SafeSearch“ režimą vaikas galėtų apeiti ir naudodamasis svečio vartotojo paskyra.

„Vaikai neretai inertiškai spaudydami mygtukus ima ir kažką įjungia. Tokiu būdu naršyklėje jie gali spustelėti žmogeliuko piktogramą ir, prisijungę prie svečio paskyros, apeiti saugios paieškos nustatymus“, – įspėja socialinis verslininkas.

Didesnei saugai – atskira „Windows“ paskyra

Pasak pašnekovo, saugiausias variantas iš visų išbandytų jam pasirodė naujos „Windows“ vartotojo paskyros sukūrimas. „Kadangi kurdamas paskyrą pažymiu, jog ji kuriama vaikui, pagal tai automatiškai sukonfigūruojami visi paskyros nustatymai“, – sako jis.

Pagal šiuos parametrus vaikui leidžiama naudotis tik „Microsoft Egde“ naršykle su joje veikiančia „Bing“ paieškos sistema. Ši paieškos sistema, susieta su „Windows“ vartotoju, atpažįsta, kad naršo vaikas, ir nerodo vaikams žalingo turinio paieškos rezultatų. Be to, suaugusiojo vartotojui sistema nuolat siunčia statistiką apie vaiko vykdomas paieškas.

„Užtikrinti vaiko saugumą internete kartais gali būti nelengva, tačiau reiktų tam skirti dėmesio ir laiko. Patys savaime saugaus elgesio internete įgūdžiai vaikui nesusiformuos, o kuo toliau, tuo labiau taps aktualesni“, – pataria D. Juravičius.

Štai kaip galite nustatyti saugią paiešką vaikams „Windows“ operacinėje sistemoje:

  • Kompiuterio pagrindiniuose nustatymuose („Settings“) pasirinkite „Accounts“;
  • Kairėje pusėje pasirinkite „Family & Other people“;
  • Sukurkite vaikui vartotojo paskyrą „Add a family member“;
  • Pasirinkite „Add a child“;
  • Jeigu Jūsų vaikas neturi elektroninio pašto, jį leidžia sukurti „Microsoft“ nemokamai;
  • Priregistruokite vaiko paskyrą kompiuteryje („Sign out“).

Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!