Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/60668/specialistai-pataria-kaip-susikurti-saugu-slaptazodi/spausdinti/

Specialistai pataria: kaip susikurti saugų slaptažodį

Publikuota: 2017-08-30 11:08
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Kasdien po keletą kartų kompiuteryje vedant savo slaptažodį, specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į savo saugumą. Jokiais būdais nenaudoti vieno, to paties slaptažodžio visur – iš to lengvai pasipelnys kibernetiniai nusikaltėliai.

Specialistai pataria: kaip susikurti saugų slaptažodį

Kiekvieną dieną prisėdę prie kompiuterio ne kartą suvedame slaptažodį: vieną, jungiantis prie elektroninio pašto, kitą prie socialinių tinklų, elektroninės bankininkystės, pirkdami prekes internetu ir visur kitur. Tačiau ar žinojote, kad dažnas slaptažodis neatitinka saugumo reikalavimų? Ekspertų teigimu, sunkiausia nulaužti ilgą slaptažodį, net jeigu jį sudaro paprasta, gerai įsimenama frazė.

„Geriau kad būtų ilgas ir nebūtų lengvai atspėjamas. Daug kas rekomenduoja naudoti daug kabliataškių, įvairių simbolių, bet aš rekomenduoju, kad jis būtų kuo ilgesnis. Tam geriausiai pasitarnauja visas sakinys, kokį rašytume knygoje ar žinutėje, su tarpais, didžiosiomis ar mažosiomis raidėmis ir tas slaptažodis tampa nebenulaužiamas“, – teigia programuotojas Linas Valiukas.

„Bendrai pasaulyje dominuoja labai primityvūs slaptažodiai: „Password“, „QWERTY“, 12345, jie tas kelias pirmas garbingas vietas dalinasi gan seniai. Labai ilgai buvo sakoma, kad slaptažodis turi būti ne mažiau 8 simboliai, nors šiuo metu šis reikalavimas yra pasenęs. Kaip aš dabar juokauju, reikia turėti ne mažiau 15 simbolių slaptažodį, bet ne dėl to, kad jo neįmanoma nulaužti, o todėl, kad nusikaltėliams jį nulaužti brangiau kainuos“, – dėsto VGTU Informacinių sistemų katedros docentas Nikolajus Goraninas.

Viena pagrindinių klaidų, daromų virtualioje erdvėje – to paties slaptažodžio naudojimas įvairiose sistemose. Ypač reikėtų atkreipti dėmesį, jei tas pats slaptažodis naudojamas tiek asmeniniams, tiek darbiniams tikslams. Taip pat, kuriant slaptažodį, reikėtų vengti asmeninių duomenų.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!