Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/53724/kokia-pasirinkti-operacine-sistema/spausdinti/

Kokią pasirinkti operacinę sistemą?

Publikuota: 2016-03-04 20:30
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Aut. teisės: ©Kompiuterių servisas
Inf. šaltinis: Kompiuterių servisas

Kadangi yra daug įvairių operacinių sistemų, nedera griebti pirmos pasitaikiusios. Vertėtų apgalvotai pasirinkti tinkamiausią (tuo operacinės sistemos pasirinkimas panašus į santuoką, nors jei bus pereita prie kitos operacinės sistemos ar bus naudojamos dvi OS, tai nebus laikoma neištikimybe).

Kokią pasirinkti operacinę sistemą?

Rinkdamiesi operacinę sistemą, turėtumėte atsakyti į šiuos klausimus:

  • Ar aš nusiteikęs(-usi) mokėti už operacinę sistemą? Operacines sistemas suskirstyti į dvi grupes: mokamas ir nemokamas. Populiariausios „Microsoft“ firmos operacinės sistemos yra įprastos ir patogios, bet kainuoja nemažai. Įvairios atvirojo kodo operacinės sistemos yra nemokamas, bet neįprastos daugumai vartotojų. Nusprendus pasirinkti nemokamą operacinę sistemą, dažniausiai pasirenkamos LINUX grupės operacinės sistemos: „Mandrake“, „RedHat“, „Fedora“, „Knopix“. Įpratus, galima ramiai naudoti LINUX operacinę sistemą, bet gali būti sunkumų su tvarkyklėmis ar programine įranga, nors dabar ši problema nebe tokia aktuali.
  • Ar manęs negrauš sąžinė, jei naudosiu nelegalią operacinę sistemą? Ne paslaptis, kad nemažai įmonių ir beveik visi namuose turintys kompiuterius naudoja nelegalias operacines sistemas. Tai nėra gerai. Baudos už nelegalios programinės įrangos naudojimą nemažos, jų dydis panašus į baudas už vairavimą išgėrus. Įmonės negailestingai tikrinamos, tačiau pavienius asmenis kontroliuoti sunkiau.
  • Ar man aktualus duomenų saugumas? Jei kompiuteris stovės ramiame namų kampelyje, jame nebus pasaulinės reikšmės duomenų, saugumas nėra aktuali problema ir galima rinktis kokią nors paprastesnę operacinę sistemą, pavyzdžiui, „Windows 7 Home Edition“, nors, aišku, tiks ir „Windows 7 Professional Edition“.
  • Ar mano kompiuteris bus pajėgus „vežti“ pasirinktą operacinę sistemą? Jei kompiuteris naujas, dėl to galima nesukti galvos. O jei operacinę sistemą ketinama diegti į senesnį kompiuterį, vertėtų pasidomėti jo techninėmis charakteristikomis.

Abejojant, kokią operacinę sistemą pasirinkti, į kompiuterį galima įdiegti kelias operacines sistemas, bet tai ne itin protinga, bet ir kvaila, nes paprastai vis tiek naudojama tik viena operacinė sistema, o kiti skirsniai tik užima standžiojo disko vietą.

Iš esmės operacinę sistemą nesudėtinga pasirinkti. Jei naudotojos nenori mokėti už operacinę sistemą, bet taip pat nenori naudoti nelegalios programinės įrangos, jis gali rinktis nekomercinę „Linux“ šeimos operacinę sistemą. Pasirinkti tikrai yra iš ko, šios OS naudojimo privalumų ir trūkumų taip pat pakanka.

Kuo naujesnė versija, tuo daugiau klaidų bus ištaisyta (o naujų pridaryta) ir papildyta įvairiomis funkcijomis, pavyzdžiui, patobulinta saugumo sistema. Papildymai leidžiami vadinamaisiais paslaugų paketais (Service Pack). Galima įdiegti senesnę „Windows“ versiją, o tada įdiegti papildymus; galima įsigyti naujesnę sistemos versiją su jau integruotu pataisymų ir papildymų paketu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!