Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/38371/20-paprastu-patarimu-saugesniam-internetui/spausdinti/

20 paprastų patarimų saugesniam internetui

Publikuota: 2013-02-09 12:06
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Adita, UAB

20 paprastų patarimų saugesniam internetuiTam, kad naršymas internete, būtų saugesnis, reikia vadovautis paprastais dalykais. Pateikiame 20 paprastų patarimų saugesniam internetui.

1. Būkite atsargūs atidarydami elektroniniu paštu atsiųstus priedus.

Rizikinga atidaryti nežinomus el. laiškų priedus, nes juose gali būti paslėpta kenksminga programa. Visada geriau patikrinti priedą antivirusine... arba tiesiog ignoruoti tokį laišką...

2. Nekreipkite dėmesio į nepageidaujamus, nežinomus el. laiškus.

Jei gaunate automatinį el. laišką, kurio jūs tikrai neužsisakėte, neskubėkite atsakyti ir nerašykite siuntėjui. Jūsų atsakymas bus tik signalas „šiukšlintojui“, kad jūs esate geras taikinys ateities „spam“ žinutėms.

3. Niekada nieko nepirkite iš „spam“ el. pašto.

Pasiūlymai šlamšto el. laiškuose dažnai gali pasirodyti pernelyg geri, kad būtų realūs – paprastai taip ir yra! Venkite pirkti bet kokius produktus ar paslaugas iš abejotinų el. laiškų arba pasiūlymų web puslapiuose.

4. Nespauskite ant išorinės nuorodos abejotinos reputacijos el. laiške.

Nesvarbu, koks svarbus tai pranešimas ar koks tai neįtikėtinas pasiūlymas (kuris netrukus nustos galioti), nespauskite jokių nuorodų ir nepateikite savo asmeninės informacijos. Tiesiog ištrinkite el. laišką.

5. Bankai niekada el. laiškuose neprašo jūsų asmeninės informacijos.

Jei kada nors gausite el. laišką iš savo banko su prašymu patikslinti asmeninius duomenis arba patikslinti savo sąskaitos informaciją – neatsakykite. Bankai niekada neprašo tokios informacijos elektroniniu paštu.

6. Nereaguokite į el. laišką, kuriame prašoma pateikti konfidencialią ar asmeninę informaciją

Nesvarbu, ką žada jums mainais už asmeninę informaciją – neteikite jos. Jūsų duomenų panaudojimas gali būti labai žalingas jums patiems.

7. Naudokite stiprius slaptažodžius

Kurkite sudėtingus slaptažodžius, kuriuos nėra lengva atspėti. Daug patarimų, kaip sukurti gerą slaptažodį rasite internete.

8. Skirtingoms paskyroms naudokite skirtingus slaptažodžius.

Kuo daugiau slaptažodžių turite, tuo mažesnė tikimybė, kad programišius prieis prie įvairių jūsų paskyrų.

9. Niekada neįrašykite slaptažodžių kompiuteriuose, kurie jums nepriklauso.

Jūsų patogumui daugelis svetainių siūlo galimybę prisiminti paskyros informaciją jūsų naudojamame kompiuteryje. Nedarykite to, jeigu naudojate ne savo asmeninį kompiuterį.

10. Nereikia diegti kiekvieną siūlomą programą.

Daugelis svetainių siūlo „nemokamas“ programas. Tokias diegti pavojinga, nes jose gali būti paslėptų pavojingų priedų. Išvengsite tokių nemalonumų, jeigu įsigilinsite į programos aprašymus, bei pasidomėsite apie jos kūrėją.

11. Naudokite antivirusinę!

Nelengvinkite gyvenimo kibernetiniams nusikaltėliams. Naudokite nemokamas ar komercines antivirusines programas.

12. Nejunkite į savo kompiuterį bet kokio USB įrenginio.

Daugelis USB įtaisų (USB atmintinės, SD kortelės, HDD diskai) gali turėti kenksmingų programų, ir jos gali aktyvuotis juos prijungus. Bet kurį svetimą įrenginį prieš naudojant patikrinkite antivirusine.

13. Užrakinkite savo kompiuterio paskyrą, kai esate ne šalia jo.

Niekada nepalikite savo darbo vietos neužrakinę savo kompiuterio paskyros. Įsitikinkite, kad jūsų paskyra apsaugota slaptažodžiu ir ta apsauga yra aktyvi. Nerizikuokite savo bylomis ir asmenine informacija.

14. Visada užrakinkite išmanųjį telefoną ir nustatykite jį į automatinį užsirakinimą.

Nustatykite slaptažodį ar „užrakinimą gestu“ savo išmaniajame telefone. Įsitikinkite, kad autorakinimas suveikia po vienos minutės. Jei jūsų išmanusis dings, vagims bus sudėtingiau prieiti prie jūsų duomenų.

15. Išmanusis telefonas iš tikrųjų yra tikras kompiuteris – naudokite jį išmintingai

Išmanieji telefonai iš esmės yra maži kompiuteriai su panašiais gebėjimais, plačiomis ryšio galimybėmis, pakankama atmintimi jūsų asmeninei informacijai saugoti. Žinoma, jais dar galima skambinti ir siųsti tekstinius pranešimus.

16. Niekas taip iš tikrųjų „nepasiilgo“ jūsų socialiniuose tinkluose.

Laiškai iš žinomų ar nežinomų žmonių, kuriuose teigiama, kad „jūsų pasiilgome“ internete yra tikriausiai tik šlamštas. Jūs žinote, ką daryti su šiukšlėmis – ištrinti.

17. Nepamirškite, kad jūs niekada nebūsite milijoninis lankytojas.

Jei jūs kada nors pamatysite mirksintį pranešimą interneto svetainėje, kad esate milijoninis lankytojas ir galite laimėti neįtikėtiną prizą... Ši reklama niekada nesikeičia... ir čia jūs niekada nieko nelaimėsite...

18. Neskelbkite netinkamų nuotraukų socialiniuose tinkluose.

Nesvarbu, koks mažas jūsų interneto draugų ratas, ilgainiui netinkamos nuotraukos gali būti paviešintos žmonėms, kurie neturėtų jų matyti. Bosui, giminėms, ir t. t.

19. Niekada nefotografuokite savęs nuogo... net jei atrodote gerai.

Kai tik šios nuotraukos paliks jūsų kompiuterį ar išmanųjį, bus labai sunku gauti jas atgal. Ir jos gali grįžti nemalonumais jums ateityje.

20. Internetas niekada nieko nepamiršta.

Internete galima saugoti daug. Ten išliks jūsų dokumentai ar nuotraukos ir primins jums apie save, kai mažiausiai to tikėsitės. Net jei jūs ištrynėte tai, ką kažkada įdėjote, yra labai didelė tikimybė, kad tai jau buvo įrašyta ir kitur...


www.adita.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!