Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/37896/saugus-dvieju-zingsniu-prisijungimas-prie-facebook-ir-gmail/spausdinti/

Saugus dviejų žingsnių prisijungimas prie „Facebook“ ir „Gmail“

Publikuota: 2013-01-08 21:03
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Aut. teisės: ©Tinklaraštis „įDebesis“
Inf. šaltinis: Tinklaraštis „įDebesis“

Saugus dviejų žingsnių prisijungimas prie „Facebook“ ir „Gmail“Saugumas internete šiais laikais yra itin aktuali tema, todėl svarbu, kad jūsų paskyros internete būtų apsaugotos nuo galimų vagysčių. Visiems gerai žinomas būdas, kaip apsaugoti savo el. pašto, „Facebook“ ar kitas paskyras – naudoti itin sunkų, visiškai su jumis nesusijusį bent 8 simbolių slaptažodį sudarytą iš raidžių, skaičių ir simbolių.

Žinoma, tokį slaptažodį kartais sunku atsiminti pačiam vartotojui, todėl kartais slaptažodis kur nors išsaugomas (el. pašte, kompiuterio tekstiniame faile, ar pan.), o tai tikrai nepatartina. Jei pamirštame savo slaptažodį, priminimą ar jo pakeitimo formą dažniausiai galima gauti į el. paštą, todėl el. pašto saugumas tampa dar svarbesnis.

Siekiant užtikrintai apsaugoti savo el. pašto ar kitą paskyrą, kartais gali nepakakti vien itin sudėtingo slaptažodžio. Todėl „Google“ el. pašto paslauga „Gmail“ ir šiuo metu Lietuvoje populiariausias socialinis tinklas „Facebook“ siūlo vadinamąjį „2 žingsnių“ prisijungimą.

Viso šio prisijungimo esmė – 2 žingsniai arba 2 skirtingi duomenys, kuriuos reikia įvesti norint prisijungti prie paskyros. Tai jūsų prisijungimo vardas su slaptažodis ir SMS žinute gautas kodas. Toks prisijungimas užtikrina, kad net tretiesiems asmenims sužinojus jūsų slaptažodį be SMS žinute gauto kodo jie negalės prisijungi prie jūsų paskyros. Šiuo metu tai aukščiausio lygio saugumą užtikrinanti prisijungimo sistema, kuri prilygsta el. bankininkystės sistemai.

„Gmail“ 2 žingsnių prisijungimas

Visų pirma, žinoma, reikia prisijungti prie „Google“ paskyros ir eiti į nustatymus. Tuomet pasirinkti „2-step verification“ ir paspausti „Start Setup“.

Atsidariusiame lange reiks „prisirišti“ savo telefono numerį. Taigi, pasirinkite savo šalį ir nurodytu formatu įveskite telefono numerį. Žemiau galima pasirinkti, kaip norite gauti kodą: SMS žinute ar skambučiu (skambina angliškai kalbantis robotas). Tuomet reikia įvesti gautą kodą ir spausti „Verify“ ir „Next“.

Naujame lange klausia, ar šiuo metu naudojatės patikimu kompiuteriu, t. y. ar nesinaudojate viešu kompiuteriu. Jeigu naudojatės namuose esančiu asmeniniu kompiuteriu, uždėkite varnelę, tokiu atveju naudojamas kompiuteris bus pažymėtas kaip patikimas, nereikės kaskart prisijungiant vesti sugeneruoto kodo, jo paprašys tik kartą per mėnesį.

Galiausiai lieka patvirtinti savo pasirinkimą ir paspausti „Turn on 2-step verification“.

Dviejų žingsnių prisijungimas įjungtas, bet nustatymai dar nebaigti. Prašoma prisijungti iš naujo, o prisijungus pasiūloma sukurti specialius nuolatinius slaptažodžius programoms, kurios negali naudotis patvirtinimo kodo galimybe. Tokių slaptažodžių prireiks naudojantiems „Android“ operacinės sistemos telefono paskyrą, pašto programas ir pan.

Atidarykite siūlomą nuorodą apačioje esančiame laukelyje, įrašykite programos pavadinimą (ar šiaip kokį žodį) ir sugeneruokite unikalius 16 ženklų slaptažodžius. Šioje vietoje gali pasirodyti, kad grįžtate į senąjį vieno žingsnio prisijungimą, nes programoms reiks tik vartotojo vardo ir specialiojo nuolatinio slaptažodžio. Visgi, yra kiek kitaip. Šį nuolatinį slaptažodį naudoti galima tik su programomis, t. y. nepavyks tiesiogiai prisijungti prie „Google“ paskyros. O reikalui esant, šį slaptažodį galima panaikinti. Tokiu atveju, jei prarastumėte savo išmanų telefoną, prisijungę prie „Google“ paskyros, galėtumėte tiesiog panaikinti telefonui skirtą slaptažodį. Tai reiškia, kad telefono turėtojas nebegalės naudotis jūsų „Google“ paskyra.

Taip pat jei turite „Android“ ar „iPhone“ telefoną, galite įsidiegti specialią programą, kuri pavers jūsų telefoną kodų generatoriumi (kaip bankų išduodami įrenginiai). Telefone esanti programėlė automatiškai kas pusę minutės generuoja vienkartinį prisijungimo kodą, tam nereikia nei interneto, nei telefono ryšio. Tereikia, kad telefonas tiesiog būtų įjungtas.

Visgi, tiek SMS žinutė ar skambutis, tiek kodų generavimo programa pririša jus prie telefono, kuris gali būti išsikrovęs, kur nors paliktas ar pan., o prisijungti reikia. Tam skirtas trečias variantas – dešimties vienkartinių kodų sąrašas, kurį galite tiesiog atsispausdinti ir nešiotis kur nors piniginėje.

Tačiau rekomenduočiau ne tik nešiotis piniginėje, bet ir turėti kopiją namuose. Jei jums pavogtų telefoną ir piniginę, o namų kompiuteris kaip tyčia sugalvotų, kad jau praėjo 30 dienų ir paprašytų įvesti kodą, liktumėte ant „šiokio tokio ledo“.

„Facebook“ 2 žingsnių prisijungimas

Čia 2 žingsnių prisijungimo sistema šiek tiek paprastesnė, bet labai panaši. Prisijungiame prie „Facebook“ paskyros ir einame į profilio nustatymus. Pasirenkame skirsnį „Saugumas“ ir ties „Prisijungimo patvirtinimai“ spaudžiame redaguoti.

Spaudžiame varnelę ties anglišku užrašu, kuriame teigiama, kad norite gauti saugumo kodą prisijungdami iš nežinomų naršyklių. Beje, nežinoma naršyklė gali būti net ir ta pati jūsų naudojama naršyklė, jei ištrynėte vadinamuosius „sausainius“ ar naudojate slapto naršymo (incognito) langą.

Paspaudžiate „Set Up Now“, pasirenkate savo šalį ir suvedate telefono numerį, į kurį bus atsiųsta SMS žinutė su patvirtinimo kodu. Taip pat galima atsiųsti kodų generavimo programą į „Android“ ar „iPhone“ telefoną.

„Facebook“ nesuteikia vienkartinių kodų sąrašo, tačiau 2 žingsnių prisijungimas taip pat yra labai veiksmingas ir puikiai apsaugantis jūsų paskyrą.


įDebesis
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!