Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/27607/priemones-saugesniam-interneto-narsymui/spausdinti/

Priemonės saugesniam interneto naršymui

Publikuota: 2011-02-08 17:13
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Microsoft Lietuva

„Microsoft“ visame pasaulyje siekia tėvams padėti užtikrinti jų vaikų saugumą internete ir siūlo įvairias priemones, kurios sumažina grėsmes. „Saugesnio interneto dienos“ metu „Microsoft“ primena, kokiais būdais tėvai ar mokytojai gali apsaugoti vaikus nuo internetinių pavojų:

  • „Windows 7 Parental Controls“ – tėvų kontrolės įrankis. Operacinė sistema „Windows 7“ turi galingą ir lankstų tėvų kontrolės įrankį, kuris padeda stebėti, valdyti ir apriboti vaikų naudojimąsi kompiuteriu ir taip užtikrinti jų saugumą internete.
  • „Windows Live Family Safety 2011“. Šis nemokamas įrankis, įdiegtas ir naujojoje naršyklėje „Internet Explorer 9“, leidžia tėvams apriboti pasiekiamą interneto turinį atsižvelgiant į vaiko amžių. Šios programos vartotojai gali riboti paieškos sistemas, uždrausti priėjimą prie tam tikrų tinklalapių ar stebėti, ką jų vaikai veikia prisijungę prie interneto. Čia tėvai taip pat ras daugiau patarimų, kaip su vaikais aptarti tinkamą interneto naršymą ir saugumą.
  • Interneto naršyklės „Internet Explorer 8“ ir „Internet Explorer 9“. Naujosiose „Microsoft“ naršyklėse yra įdiegtos tėvų kontrolės funkcijos (angl. Parental Controls), kuriomis galima nustatyti, kada vaikas gali prisijungti prie interneto, kokius tinklalapius leidžiama naršyti, kuriuos žaidimus nepavojinga žaisti (jei žaidimas turi amžiaus reitingą) ir kuriomis programomis galima naudotis. Tėvų kontrolės funkcijos naršyklėse taip pat pateikia tėvams informaciją apie tinklalapius, kuriuos aplankė jų vaikai, parodo, kokie failai buvo parsisiųsti, kuriomis programomis buvo naudotasi, ar buvo susirašinėjama elektroninio pašto ir kitomis programomis.
  • „Xbox“ Parental Controls. Žaidimų kompiuteris „Xbox“ taip pat turi tėvų kontrolės įrankius, kurie leidžia tėvams pagal amžių nustatyti priėjimą prie vaikams tinkamų žaidimų ir vaizdo filmų.
  • „Windows Media Center Family Safety Settings“. Šis įrankis leidžia tėvams nustatyti priėjimą prie vaikams tinkamos muzikos ar kitos pramoginės medžiagos.

Pagrindinės naršyklių saugumo funkcijos

„Internet Explorer 9“ naršyklės išmaniojo ekrano filtras (angl. SmartScreen Filter) užkerta kelią interneto grėsmėms tokiais būdais:

  • Apsaugo nuo duomenų vagystės (angl. Anti-phishing protection): stebi ir perspėja apie grėsmes, kurias sukelia apgaulingi tinklalapiai, renkantys asmeninę informaciją, vartotojų prisijungimo vardus, slaptažodžius ar mokėjimų internetu informaciją.
  • Patikrina programų patikimumą: Perspėja apie rizikingus parsisiuntimus iš nepatikimų tinklalapių, tačiau nevargina vartotojų žinutėmis apie patikimus ir žinomus failus.
  • Apsaugo nuo kenksmingų programų (angl. Anti-malware protection): Apsaugo kompiuterį nuo galimai pavojingos programinės įrangos įdiegimo.

Daugiau naudingų nuorodų apie saugumą internete

Bendri saugumo patarimai tėvams

Jei vaikams mažiau nei 10 metų:

  • Visada būkite šalia vaikų, kai jie naršo internete.
  • Šeimoje puoselėkite atvirą ir geranorišką bendravimą su vaikais apie tai, ką jie veikia internete ir kokiais tikslais naudojasi kompiuteriu. Skatinkite juos atvirai klausti apie elgesį ir veiksmus internete.
  • Naudokite šeimos saugumo internete priemones, kurios aiškiai apibrėš kiekvieno šeimos nario galimybes naršant internete. Daugiau informacijos rasite šiose nuorodose: „Windows Live Family Safety“, „Windows 7 Parental Controls“ ir „Windows Vista Parental Controls“. Šie nustatymai padės apsaugoti vaikus nuo netinkamo turinio internete.

Jei Jūsų vaikams nuo 11 iki 14 metų:

  • Pasirinkite vidutinio laipsnio saugumo nustatymus, kurie leistų iš dalies kontroliuoti, kokį turinį vaikai gali matyti internete, ką veikti ir kokiose svetainėje lankytis.
  • Laikykite prie interneto prijungtus kompiuterius bendruose kambariuose, kad galėtumėte nesunkiai stebėti, ką vaikas daro internete.
  • Skatinkite vaikus papasakoti, jei kieno nors veiksmai ar atsiųsta informacija verčia juos jaustis nepatogiai ar sukelia baimę.
  • Naudokite naršyklėje „Internet Explorer 9“ esantį saugumo įrankį „Windows Live Family Safety Pack“ ir Tėvų kontrolės funkcijas „Windows 7 Parental Controls“. Taip galėsite kontroliuoti ir nustatyti, kur vaikas gali lankytis, o kur ne.

Jei Jūsų vaikams nuo 15 iki 18 metų:

  • Daugelis paauglių išmano kaip naršyti internete, tačiau jiems būtina priminti apie saugumo taisykles. Sudarykite ir aptarkite naudojimosi internetu taisykles Jūsų šeimoje ir priminkite paaugliams, kad internetu nesidalinama asmenine informacija.
  • Išsamiai susipažinkite su tokiomis interneto turinio filtravimo funkcijomis kaip „Windows Vista Parental Controls“, „Windows 7 Parental Controls“ arba „Windows Live Family Safety“. Jei matote būtinybę, nustatykite papildomas Tėvų kontrolės funkcijas.
  • Tvirtai reikalaukite, kad Jūsų vaikai niekada nesusitikinėtų su nepažįstamaisiais, su kuriais susipažino internetu.
  • Mokykite vaikus atsakingo, etiško elgesio internete. Jie neturėtų internete skleisti paskalas, įžeidinėti ar gąsdinti kitus.

Microsoft
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!