Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/17024/virtualizacija-moketi-ar-nemoketi/spausdinti/

Virtualizacija: mokėti ar nemokėti?

Publikuota: 2009-05-12 14:26
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Inf. šaltinis: Baltic Data Center, UAB

Įmonė ar organizacija, nusprendusi virtualizuoti IT infrastruktūrą, susiduria su dilema – rinktis nemokamus ar mokamus virtualizacijos sprendimus. Bendrovės „Blue Bridge“ Duomenų centrų infrastruktūros skyriaus vadovas Miroslav Chvoinicki teigia, kad nemokami virtualizacijos produktai įmonei leidžia neišleidus nė lito virtualizuoti serverį, tačiau neleidžia visiškai išnaudoti virtualizacijos galimybių, neužtikrina IT sistemų patikimumo.

Kol kas virtualizacijos sprendimai Lietuvoje dažniausiai suprantami tik kaip išteklių – galimybė viename įprastame serveryje sukurti daug virtualių serverių. Tačiau IT pasaulyje tokia praktika buvo taikoma prieš 6 metus. Virtualizacijos produktai, kurie užtikrina išteklių konsolidaciją tik vieno serverio ribose yra nemokami ir tinka išbandyti technologiją, sukurti testavimo platformą.

„Blue Bridge“ Duomenų centrų infrastruktūros skyriaus vadovas Miroslav Chvoinicki
„Blue Bridge“ Duomenų centrų infrastruktūros skyriaus vadovas Miroslav Chvoinicki

Pasak M. Chvoinicki, virtualizacija gali sumažinti įmonės išlaidas, tačiau sutaupyti gali tik tos bendrovės, kurios plačiai taiko virtualizacijos sprendimus savo IT infrastruktūroje. O tai jau yra mokamas virtualizacijos produktas, kurį pasitelkus verslo sistemoms, būtų galima net 40 proc. sumažinti IT infrastruktūros kaštus.

Dažniausiai įmonei priimti sprendimą, mokėti už virtualizacijos programinę įrangą, trukdo IT vadovų abejonės, ar ši technologija gali užtikrinti IT procesų veiklos patikimumą ir valdymo efektyvumą, kaip tai atlieka įprastinė IT infrastruktūra. „Būtent čia ir slypi atsakymas, kodėl už virtualizaciją reikia mokėti. Mat įmonės ar organizacijos moka už tas virtualizacijos dalis, kurios ir užtikrina aukštą IT sistemų veiklos patikimumą, greitą duomenų atstatymą, sistemų pasiekiamumą su minimaliomis prastovomis ir efektyvų valdymą“, – teigia bendrovės „Blue Bridge“ duomenų centrų infrastruktūros skyriaus vadovas.

Be to, kad virtualizacija yra pakankamai patikima, jog bendrovės pasiryžtų IT infrastruktūros transformacijai, liudija pasaulinė praktika. Šiai technologijai yra daugiau nei 10 metų, o ja naudojasi visos didžiosios kompanijos, patenkančios į žurnalo „Fortune“ šimtuką.

Pasak M. Chvoinicki, dar vienas mokamo virtualizacijos produkto privalumas, kad serveriuose įdiegtų operacinių sistemų atnaujinimai atliekami automatiškai. Tuo tarpu, įmonei naudojančiai nemokamus virtualizacijos sprendimus kiekvieno virtualaus serverio operacinę sistemą reikia diegti atskirai, o tai reiškia ir papildomas įmonės išlaidas.

„Blue Bridge“ specialistas teigia, kad įmonei ar organizacijai, norinčiai turėti efektyvią ir lanksčią virtualią IT infrastruktūrą, reikia skirti investicijų. Kaip greitai investicijos atsipirks, priklauso nuo IT sistemų virtualizavimo masto ir reikalingų pokyčių apimties. Lietuvoje įprastai virtualizacijos projektų atsipirkimo laikotarpis siekia nuo 6 mėnesių iki vienerių metų.

M. Chvoinicki pataria įmonėms, nusprendusioms virtualizuoti savo IT sistemas, rinktis patyrusius ir patikimus virtualizavimo konsultantus bei partnerius.


‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!