Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/tinklai/13230/informacijos-paslepimas-paveikslelyje/spausdinti/

Informacijos paslėpimas paveikslėlyje

Publikuota: 2008-09-22 07:39
Tematika: Operacinės sistemos ir tinklai
Autorius: Ernestas Lukoševičius
Aut. teisės: el. paštas ©Lietuvos Rytas, UAB
Inf. šaltinis: el. paštas Kompiuterija

Drauge su nuotrauka labai paprasta persiųsti įvairią informaciją. Paprasčiausia prie JPG formato nuotraukos prikabinti RAR archyvą. Tokiu būdu iš dviejų failų gaunamas vienas. Norint juos sujungti, reikia nuotraukos JPG failo, RAR archyvo su duomenimis, kuriuos pageidaujama „paslėpti“, ir Windows Command Prompt eilutės, kuri yra kiekvienoje Windows sistemoje.

Įtraukiant RAR archyvą į JPG failą, nepažeidžiamas nė vieno failo turinys, nes antrasis failas (RAR archyvas) tiesiog prirašomas prie pirmojo failo pabaigos. Abu ir toliau atsiverčia, tarsi tai būtų du atskiri failai. Tai nesunku paaiškinti: paspaudus dešinįjį pelės klavišą ir pasirinkus Open, Windows paleidžia programą, kuri yra susieta su failo vardo plėtiniu (pavyzdžiui, failas.jpg bus atverčiamas paveikslėlių peržiūros programa, nes failo vardo plėtinys yra .jpg).

Programa bando atversti „dvigubą“ failą, „perskaito“ paveikslėlį (nuotrauką), randa žymę apie duomenų pabaigą ir net nemėgina toliau skaityti failo. Programa nerodo jokių klaidų apie į failą įtrauktą RAR archyvą. Sužadinus RAR archyvavimo programą ar pakeitus failo plėtinį į .rar, failas atverčiamas taip pat gerai, be jokių klaidų. Taip yra todėl, kad archyvavimo programa, pavyzdžiui, WinRAR, faile ieško archyvo pradžios, o ne skaito failą kaip archyvą nuo pradžios.

Norėdami nuotraukoje „paslėpti“ duomenis, pirmiausia juos sudėkite į RAR archyvą (galite  naudoti ir kai kuriuos kitus archyvų formatus, pavyzdžiui, ZIP). Nukopijuokite archyvą į tą patį katalogą, kuriame laikote nuotraukos failą, ir atverkite Windows Command Prompt. Komanda cd pereikite į katalogą, kuriame palikote nuotrauką ir archyvą. Įvykdykite tokio tipo komandą:

copy /b senas_nuotraukos_pavadinimas.jpg + kodas.rar nauja_nuotrauka.jpg

Parametras /b nurodo programai copy, jog failus reikia sujungti.

Ši komanda failus sujungia labai paprastai: baigus kopijuoti vieną failą, kitas toliau rašomas į kuriamą failą kaip pirmojo failo tęsinys. Nepridedama jokio kodo, kuris tik padidintų failo dydį ar sukeltų nesklandumų atverčiant failus. Kitaip sakant, antrasis failas prirašomas prie pirmojo galo. Todėl ir reikia naudoti archyvus, o ne, pavyzdžiui, tekstinius failus, nes jie nebūtų atverčiami.  Paveikslėliams, nuotraukoms rekomenduojama naudoti JPG formatą, nes atversdama kitų formatų paveikslėlius programa gali palaikyti archyvo kodą paveikslėlio dalimi ir bandyti skaityti failą iki galo.

Įvykdžius komandą, šalia pirmosios nuotraukos failo ir RAR archyvo turėtų atsirasti naujas failas. Atkreipkite dėmesį į tai, kad kartais tokių archyvų išarchyvavimas neveikia su kai kuriomis RAR archyvavimo programomis.

Toks informacijos slėpimas neapsaugojus RAR archyvą slaptažodžiu nėra labai tinkamas, nes kiekvienas sumanesnis kompiuterių žinovas nustatys, jog su JPG paveikslėliu pateikėte ne tik vaizdą. Užšifruoti RAR archyvo turinį būtų saugiau, bet ir šis duomenų „slėpimas“ gali būti pasitelkiamas tik bendram išprusimui kompiuterijos srityje patikrinti.


Kompiuterija
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!