Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/86340/ekspertas-atskleidzia-kaip-klausa-apsaugoti-su-ismaniaisiais-irenginiais/spausdinti/

Ekspertas atskleidžia, kaip klausą apsaugoti su išmaniaisiais įrenginiais

Publikuota: 2023-03-06 14:23
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pasaulio sveikatos organizacijos skaičiavimu, net 1 iš 4 pasaulio gyventojų iki 2050 m. susidurs su klausos sutrikimais. Jeigu vis dažniau pasigarsinate televizorių, didesnėje kompanijoje sunkiau išgirstate draugą, jaučiate ausų užgulimą ar spengimą – jūsų kišenėje esantis išmanusis įrenginys gali tapti jūsų pagalbininku.

Ekspertas atskleidžia, kaip klausą apsaugoti su išmaniaisiais įrenginiais
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, apžvelgia išmaniųjų įrenginių funkcijas, kurios padės apsaugoti klausą arba geriau girdėti.

Garso ribojimas

Vienas iš pagrindinių žalos šaltinių, turinčių įtakos mūsų klausai – aplinkos triukšmas. Kenksminga būti aplinkoje, kurios triukšmo riba viršija 85 decibelus. Kadangi patiems nustatyti decibelų kiekį gali būti sudėtinga, tam galite pasitelkti savo naudojamus išmaniuosius įrenginius – telefonus ar laikrodžius.

Tiek „iOS“, tiek „Android“ įrenginių nustatymuose galite pasirinkti garso ribą, kurią pasiekus prietaisas įspės apie galimą pavojų sveikatai, t.y. informuos apie viršijamą saugią triukšmo garso ribą. Gavus pranešimą vartotojui rekomenduojama eiti į tylesnę aplinką ar imtis kitų saugumo priemonių. Pavyzdžiui, naudotis ausų kištukais garso izoliacijai.

Gyva transkripcija

Jeigu jums sunku dalyvauti pokalbyje, nes sunkiai girdite draugus, galite pasinaudoti „Live Transcribe+“ programėle. „Google“ dirbantis mokslininkas Dimitri Kanevsky nuo vaikystės buvo kurčias, todėl sukurti aplikaciją, skirtą asmenims, susiduriantiems su klausos iššūkiais, paskatino jo paties asmeninė patirtis.

Programėlė geba realiuoju metu klausomą pokalbį paversti tekstu, kuris matomas jūsų telefono ekrane. Aplikacija kol kas atpažįsta 80 pasaulio kalbų, tarp kurių yra net lietuvių kalba. Pokalbių transkripcijas galite išsaugoti ateičiai ir padėti programėlei mokytis tiksliau atpažinti sakomus žodžius. Taip pat galite pasirinkti, jog telefonas suvibruotų, kai pokalbyje paminimas jūsų vardas.

Išgirsta ir įspėja

Pradėjus jausti pirmuosius silpnėjančios klausos požymius gali kilti susirūpinimas ir dėl savo saugumo. Pavyzdžiui, jei nelaimės atveju nepavyks išgirsti dūmų detektoriaus signalo, įspėjančio apie galimą pavojų. Tačiau pagalbininku gali tapti įrenginys, esantis jūsų kišenėje. Reikia tik aktyvuoti garsų atpažinimo (angl. sound recognition) funkciją, esančią nustatymuose.

Išmaniuosiuose įrenginiuose numatytos funkcijos, kurios atpažįsta aplinkos garsus už jus ir įspėja apie juos ne tik garsiniais, bet ir šviesos signalais. Telefonai atpažįsta vaiko verksmą, dūžtantį stiklą, beldimą, durų skambutį ar dūmų detektoriaus signalą.

Barjeras nuo aplinkos triukšmo

Pasirinkus tinkamas ausines galima net apsaugoti savo klausą. Pavyzdžiui, jeigu esate įpratę klausytis muzikos, kad išvengtumėte aplinkos trikdžių, turbūt esate susidūrę su situacija, kai aplinkiniai pokalbiai tampa garsesni nei jūsų klausoma daina.

Tam, kad nepakenktumėte savo klausai, specialistai rekomenduoja ne garsinti muziką, o įsigyti išorinį garsą slopinančias ausines. Jos užtildo aplinkos triukšmą, todėl galėsite saugiai mėgautis skambančia muzika bei lengviau susikaupsite darbui.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!