Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/84944/suslapo-mobilusis-eksperte-ivardijo-zingsnius-kurie-gali-isgelbeti-telefona/spausdinti/

Sušlapo mobilusis? Ekspertė įvardijo žingsnius, kurie gali išgelbėti telefoną

Publikuota: 2022-11-09 14:27
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Mobilusis telefonas jau seniai tapo kiekvienos akimirkos palydovu, tad ir situacijos, kai šis sušlampa, daugeliui puikiai girdėtos ir asmeniškai pažįstamos. Ypač dabar, kai vis dažniau telkšo balos ir tikimybė, kad telefonas išslys iš kišenės ar būsite aptaškytas automobilio – didėja. Vis dėlto, kaip elgtis, jei telefonas kiaurai permirko, žino toli gražu ne visi. Net į „Google“ paiešką vedant raktažodžius „ką daryti, jeigu telefonas…“, pirmasis pasiūlytas sakinio pabaigos variantas yra „įkrito į vandenį“. Ekspertė pranešime žiniasklaidai pasidalijo įžvalgomis, kaip geriausia elgtis tokioje situacijoje.

Gamintojo nuotr.
Gamintojo nuotr.

„Permirkęs telefonas – deja, mažai ką stebinantis reiškinys. Nors dabar dauguma telefonų yra atsparūs vandeniui, su jokiais jų modeliais eksperimentuoti ar specialiai skandinti baloje tikrai nederėtų. Jei jau nutiko nelaimė, bet kurį mobilųjį įrenginį derėtų gelbėti vadovaujantis tam tikromis taisyklėmis“, – rekomenduoja „Samsung“ ekspertė A. Krivickaitė.

1 žingsnis: išjunkite mobilųjį telefoną

Jei jūsų telefonas buvo apipiltas arba kitaip sušlapo, pirmiausia pasistenkite nepanikuoti. Kuo greičiau išimkite jį iš vandens ir išjunkite įrenginį. Jo viduje esanti drėgmė gali stipriai pažeisti pagrindinę plokštę ar sukelti jos koroziją. Jei įrenginio baterija yra lengvai išimama, rekomenduojama ją išimti. Vis dėlto, dauguma šiuolaikinių telefonų yra su integruota baterija, todėl tokiu atveju tiesiog kuo skubiau išjunkite prietaisą.

2 žingsnis: pašalinkite drėgmę

Išjungus telefoną, reikia pašalinti drėgmę. Tam naudokite popierinį rankšluostį ar švarų audeklą, taip pat medvilninius ausų krapštukus. Nepamirškite, jog į tam tikras vietas, pavyzdžiui, ausinių ar įkrovimo lizdus, vanduo gali vis dar pratekėti, net ir pašalinus jį nuo telefono paviršiaus, tad įrenginio pasistenkite daug nesukinėti. Būkite atidūs ir kruopštūs.

„Šiame etape labai svarbu nesuskubti griebtis plaukų džiovintuvo ar dar blogiau – džiovinti įrenginį orkaitėje. Tai būtų meškos paslauga telefonui, mat karštis kenkia jo mikroschemoms ir skatina koroziją“, – į dažnai pasitaikančias klaidas atkreipia dėmesį ekspertė.

A. Krivickaitė taip pat atkreipia dėmesį, jog patys telefonų savininkai gali išsiaiškinti, kiek išmanusis telefonas yra atsparus drėgmei. Visi modeliai turi specialų IP adresą: vienetas jame nurodo, kad įrenginys atsparus dideliems lašams, o aštuonetas, kad įrenginys atlaiko panardinimą į skirtingus gylius.

„Net jei telefonas pasižymi dideliu atsparumo vandeniui lygiu, elgtis vis tiek rekomenduoju apdairiai ir specialiai nenardinti bei nelaistyti telefono. Atminkite, jog, laikui bėgant, ant bet kurio intensyviai naudojamo prietaiso gali atsirasti nematomi įbrėžimai, skilimai, kurie turi įtakos drėgmės patekimui į išmanųjį įrenginį. Pažeidimai gali atsirasti ne tik dėl sumušimų, bet ir dėl to, kad telefoną naudojame kiekvieną dieną – tai natūralus dėvėjimasis“, – primena ekspertė.

3 žingsnis: nuvalykite nešvarumus

Jei jūsų telefonas sušlapo ne nuo paprasto vandens, o buvo apipiltas, pavyzdžiui, limonadu arba buvo paveiktas sūraus vandens, būtina jį nedelsiant nuvalyti šlapia šluoste ir pašalinti nešvarumus. Tokių skysčių sankaupos gali smarkiai pakenkti įrenginio dalims, paspartinti pagrindinės plokštės koroziją.

„Išjungę įrenginį, pasistenkite atskirti nuimamas dalis ir kruopščiai švariame vandenyje suvilgyta šluoste išvalykite jas bei patį telefoną. Tuomet viską atsakingai nusausinkite, ypač smulkesnes telefono landas, kuriose gali būti užsilikusio skysčio“, – pataria A. Krivickaitė.

4 žingsnis: džiovinkite telefoną

Kruopščiai nuo vandens pertekliaus ir nešvarumų išvalytą telefoną reikia palikti džiūti. Geriausiai, pasak ekspertės, tam tinka gerai vėdinama vieta arba pavėsis gryname ore.

„Daug kas šiame etape bando „ryžių metodą“ – t. y. panardina drėgną telefoną į ryžių dubenėlį. Vis tik šis buitinis sprendimas nėra patikimas, nes dulkės ir krakmolas gali pažeisti vidines įrenginio dalis. Protingiausia būtų išdžiūvusį telefoną parodyti garantinio aptarnavimo ar kitiems specialistams, kurie įvertins patirtą žalą ir patars, ar telefoną saugu naudoti toliau, jei šis įsijungia“, – sako ekspertė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!