Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/83215/nuvyke-i-nida-galite-netycia-uz-rysi-sumoketi-rusijai-ka-daryti-norint-isvengti-padidejusios-saskaitos/spausdinti/

Nuvykę į Nidą galite netyčia už ryšį sumokėti Rusijai – ką daryti, norint išvengti padidėjusios sąskaitos?

Publikuota: 2022-06-13 16:26
Tematika: Ryšio technika
Autorius: Patricija Kilminavičienė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Atostogaujantys Nidoje per neapdairumą gali sumokėti Rusijai, gavę nemažą sąskaitą už mobilųjį ryšį, nes pasienyje yra vietų, kuriose rusiškas signalas yra stipresnis nei lietuviškas. Mobiliojo ryšio operatoriai įspėja neprarasti budrumo ir keliaujantiems pataria patiems perjungti ryšį.

Nuvykę į Nidą galite netyčia už ryšį sumokėti Rusijai – ką daryti, norint išvengti padidėjusios sąskaitos?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Telia“ komunikacijos vadovas Audrius Stasiulaitis sakė, kad mobiliojo ryšio operatoriai šios problemos negali išspręsti – viskas, ką galima padaryti, tai asmeniškai perjungti ryšį į savo operatoriaus, kad telefonas nepagautų stipresnių ryšio bangų, sklindančių iš Rusijos.

„Bitė Lietuva“ korporatyvinės komunikacijos vadovas Jaunius Špakauskas pastebėjo, jog pasienio problema, kai automatiškai prisijungiama prie kitos valstybės mobiliojo ryšio tinklo, aktuali visame pasaulyje. Lietuvoje ši problema aktualesnė vasarą, kai poilsiautojams suplūdus į Nidą, Druskininkus ar kitus pasienio kurortus tokių atvejų skaičius šiek tiek išauga.

„Taip nutinka todėl, kad radijo bangoms valstybių sienos, deja, neegzistuoja. Dėl radijo bangų sklidimo ir kitų techninių niuansų joks ryšio tiekėjas negali garantuoti, kad klientų mobilieji telefonai, kurių nustatymuose įjungtas automatinis tinklo režimas, neprisijungs prie svetimos valstybės mobiliojo tinklo, lankantis pasienio teritorijoje.

Rekomenduoju būti atidiems ir šią vasarą vykstant atostogauti į Nidą, Druskininkus ar kitas pasienio vietoves ryšio tinklą mobiliajame telefone rinktis tiktai patiems. Tai padaryti galite tinklo nustatymuose savo telefone. Tai vienintelis efektyvus sprendimas, leisiantis užtikrinti, jog nebus prisijungta prie kitos valstybės operatoriaus tinklo“, – sakė J. Špakauskas.

Pasak „Tele2“ ryšių su visuomene atstovės Astos Buitkutės, su šia problema susiduria visi operatoriai – vietovėse netoli valstybinės sienos ryšį tiekia dviejų šalių mobiliojo ryšio tiekėjai.

„Mobilieji telefonai gali automatiškai pasirinkti kaimyninės šalies operatorių – tokiu atveju paslaugomis naudojamasi pagal tarptinklinio ryšio tarifus. Taip gali atsitikti dėl stipraus užsienio operatorių ryšio signalo“, – teigė A. Buitkutė.

Ji patarė mobilaus ryšio operatorių pasirinkti ne automatiškai – taip pasienio ruožuose išvengsite nemalonumų:

– „iOS“ operacinės sistemos naudotojai reikalingus nustatymus gali rasti: Settings -> Mobile data -> Networks selections -> Išjungti Automatic / Automatinis pasirinkimas;

– „Android“ naudotojai: Settings / Nustatymai -> Wireless and Networks / Belaidis ryšys ir tinklai -> Mobile networks / Mobiliojo ryšio tinklai -> Carrier / Operatorius -> Išjungti Automatic / Automatinis pasirinkimas.

A. Buitkutė taip pat atkreipė dėmesį, jog svarbu nepamiršti išvykus į užsienį vėl pasirinkti automatinį jungimąsi prie užsienio tiekėjų.

„Apie tai, kad telefonas jungiasi prie užsienio tinklo, klientui praneša SMS žinutė. Ją gavę, galite operatyviai sureaguoti ir pasirinkti norimą operatorių. Tarptautiniai susitarimai nustato, kokiu stiprumu bazinės stotys gali veikti pasienio ruožuose, o kaip to laikomasi, prižiūri Ryšių reguliavimo tarnybos. Pavyzdžiui, Lietuvoje RRT nuolat tikrina, ar bazinių stočių skleidžiami ryšio signalai pasienyje atitinka tarptautinius standartus, ir gali paprašyti sumažinti, jei jis per stiprus. Taip siekiama sumažinti dažnių susikirtimus pasienio ruožuose.

Operatoriai turi pareigą užtikrinti, kad klientai neliktų be ryšio savo mobiliajame įrenginyje. Dėl to pasaulinė praktika yra netaikyti papildomų ribojimų jungiantis prie užsienio tinklų“, – įvardijo A. Buitkutė.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!