Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/81684/nuo-gamtovaizdzio-iki-asmenukes-kaip-geriausiai-fotografuoti-telefonu/spausdinti/

Nuo gamtovaizdžio iki asmenukės: kaip geriausiai fotografuoti telefonu?

Publikuota: 2022-02-02 18:48
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Iki atsirandant išmaniesiems telefonams kokybiškų nuotraukų darymas buvo gana komplikuotas: tam reikėjo nemažai kainuojančio fotoaparato, o apie įamžintų vaizdų redagavimą realiu laiku galėjome tik pasvajoti. Modernūs išmanieji telefonai šiuo atžvilgiu yra ypač patogūs, nes leidžia kokybiškai užfiksuoti mus supančią aplinką ir visa tai – su tuo pačiu prietaisu, kuriuo skambiname ar naršome internete. Visgi patrauklioms nuotraukoms techninių prietaiso galimybių tikrai neužtenka, rašoma pranešime žiniasklaidai. Tad kaip užfiksuoti puikias nuotraukas, kuriomis norėtųsi dalintis su kitais?

Nuo gamtovaizdžio iki asmenukės: kaip geriausiai fotografuoti telefonu?

„Dar prieš keletą metų išmaniuosiuose telefonuose buvo įdiegti fiksuoti objektyvai, mažo jautrumo jutikliai, o jų veikimas prasto apšvietimo sąlygomis buvo tiesiog nepavydėtinas. Šiandien fotografavimo technologija žengė didelius žingsnius į priekį ir tam, kad padarytume įspūdingą nuotrauką užtenka tiesiog nuspausti fotografavimo mygtuką telefone. Kita vertus, norint įamžinti išties įspūdingas gamtovaizdžių, portreto, asmenukės ar naktinio vaizdo nuotraukas – tikrai pravers keli patarimai“, – teigia Urtė Eidžiūnaitė, „Huawei“ produktų mokymų vadovė Lietuvoje.

Ekspertė dalinasi patarimais, leisiančiais džiaugtis kokybiškomis nuotraukomis:

Gamtovaizdžio įamžinimui

Kiekvieną kartą prieš pradedant fotografuoti būtina pasitikrinti telefono kameros nustatymus ir juos pritaikyti prie skirtingo objekto fotografavimo. Kalbant apie peizažo įamžinimą, derėtų nusistatyti tokias parinktis, kad vaizdai būtų įrašomi didžiausia įmanoma raiška.

„Jei norite, kad nuotraukose būtų išlaikyta kokybė, nefotografuokite 10 MP raiška, jei jūsų išmanusis gali pasiekti 40 MP. Ir nors paveiksluoti mažesne raiška renkamasi dėl telefono atminties stygiaus, tačiau tik fotografuojant aukščiausia raiška pasieksite kokybiškiausias nuotraukas. Be to, tinkamam gamtovaizdžio įamžinimui ypač svarbi ir nuotraukos kompozicija. Todėl kiekvieną kartą fotografuojant rekomenduotina laikytis trečdalio taisyklės, kai vaizdas yra padalinamas į tris horizontalias bei vertikalias dalis, leidžiančias geriau įžvelgti norimus įamžinti objektus. Šios taisyklės laikytis labai paprasta, nes daugelyje išmaniųjų telefonų rasite kameros tinklelio parinktį, kuri ekraną padalins automatiškai“, – teigia U. Eidžiūnaitė.

Puikiam portretui

Vienos dažniausiai daromų nuotraukų – tai portretai. Nepaisant populiarumo, fotografuojant portretus taip pat yra ko pasimokyti.

„Fotografuojant portretą telefoną laikykite vertikaliai ir pasirinkite neperkrautą foną, kuris išryškintų gražiausius fotografuojamo žmogaus bruožus. Visgi kertinė gero portreto sudedamoji dalis – tai gerai subalansuotas apšvietimas, kuris pritaikomas telefone reguliuojant užrakto greitį ir vaizdo jutiklio jautrumą (ISO). Pradedančiajam tai gali pasirodyti pernelyg sudėtinga, todėl išmaniuosiuosee telefonuose rasite ir šiam tikslui specialiai sukurtą portreto režimą. Tokiu būdu telefonas perjungia pagrindinę kamerą į teleobjektyvo kamerą bei automatiškai sureguliuoja apšvietimą, o tai leidžia išvengti papildomų rūpesčių“, – sako U. Eidžiūnaitė.

Tobuloms asmenukėms

Asmenukių darymas yra svarbi meninė raiškos forma, tapusi šių dienų neišvengiamybe. Tad ką daryti, kad mūsų užfiksuotos asmenukės leistų išsiskirti?

„Fiksuojant asmenukes ypač svarbu aukšta kameros raiška ir plačios apimties kameros kampas, praverčiantis, kai fotografuojamės ne vieni. Ne mažiau svarbus ir pats kampas, kuriuo daroma asmenukė. Tad norint džiaugtis išties kokybišku atvaizdu, turėtumėte išbandyti įvairius nuotraukos darymo rakursus, leisiančius pasiekti geriausio rezultato. Fotografuojant save patartina fotoaparatą laikyti virš galvos, be to, galite bandyti ir kiek pakreipti prietaisą, kad gautųsi originalesnė nuotrauka“, – išskiria U. Eidžiūnaitė.

Nakties vaizdams išryškinti

Naktinė fotografija išmaniuoju telefonu iš pirmo žvilgsnio reikalauja ne menko pasiruošimo: tamsoje susiduriame su prastu apšvietimu, dideliu spalvų kontrastu. Laimei, naujieji išmanieji telefonai tam yra puikiai pritaikyti ir leidžia užfiksuoti ne mažiau kokybiškas nuotraukas nei dieną.

„Fotografuojant tamsiu paros metu derėtų nusistatyti naktinį režimą, kuris automatiškai apskaičiuoja apšvietimo laiką, atsižvelgiant į esamos šviesos intensyvumą. Naudojant šį režimą tereikia palaukti kol prabėgs nustatytas laikas, reikalingas vaizdui apšviesti. Reikėtų nepamiršti, jog geriausias būdas išvengti judesio susiliejimo ir gauti tikrai ryškią nuotrauką net ir ilgesnio laukimo metu – tai stabilumo palaikymas, kurį pasiekti padeda nešiojamas trikojis. Nuotraukos kokybę išlaikysite ir pasitelkę keletą gudrybių: fotografuojant stenkitės kiek įmanoma labiau išnaudoti natūralų apšvietimą net ir tamsiuoju paros laiku, naudojant mėnulio, gatvės žibintų ar reklaminių stendų šviesą“, – dalinasi U. Eidžiūnaitė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!