Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/80018/3-ismaniuju-gudrybes-su-kuriomis-reikia-supazindinti-savo-senelius/spausdinti/

3 išmaniųjų gudrybės, su kuriomis reikia supažindinti savo senelius

Publikuota: 2021-10-01 10:23
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: LRT.lt

Jūsų senelis ar močiutė turi išmanųjį, tačiau visai neišnaudoja jo galimybių? Pasiūlykite jam savo pagalbą! Spalio 1 dieną minimos Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos proga „Bitės“ siųstame pranešime žiniasklaidai specialistai dalinasi 3 išmaniųjų gudrybėmis, su kuriomis turėtumėte juos supažindinti.

3 išmaniųjų gudrybės, su kuriomis reikia supažindinti savo senelius
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Nors pastaraisiais metais senjorų susidomėjimas išmaniaisiais telefonais vis auga, tačiau baimė, kad susidurs su sunkumais naudojantis įrenginiu, vis dar išlieka. Pasiūlę savo pagalbą, galite ją gerokai sumažinti. Tad iš pradžių įvertinkite senjorų poreikius ir atsižvelgę į juos paruoškite telefoną: išmokykite pasididinti vaizdą ekrane, parsiųskite reikalingiausias programėles ir supaprastinkite pagrindinio meniu išvaizdą“, – sako „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis.

1. Nevarginkite akių

Senjorams tikrai pravers mokėti lengvai padidinti išmaniojo ekrane matomą vaizdą. Greičiausias būdas tai padaryti – tris kartus bakstelėti ekraną.

„Tam, kad senelis ar močiutė galėtų naudotis šia funkcija, būtina ją įjungti. Keliaukite į telefono nustatymus, pasirinkite „Prieinamumas“, „Matomumo didinimas“ ir aktyvuokite parinkties „Išdidinimas“ jungiklį“, – paaiškina išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Senjorams bus patogiau rašyti žinutes ar naršyti internete, jei padidinsite ir išmaniojo šriftą. „Android“ telefone atverkite nustatymus, pasirinkite „Ekranas“, „Išplėstinės“ ir „Šrifto dydis“. Naudodami slankiklį nustatykite norimą dydį ir išsaugokite pasirinkimą.

2. Parsiųskite tik reikalingiausias programėles

Antras žingsnis, kurį turėtumėte padaryti – išsiaiškinti, kam senjoras naudos telefoną, ir atsiųsti reikalingų programėlių.

„Jei senjoras domisi kasdienėmis aktualijomis, parsiųskite populiariausių naujienų portalų aplikacijas. Besinaudojantiems viešuoju transportu – tvarkaraščių programėlę, pavyzdžiui, „Traffi“ („Android“). Senjorams gali prireikti ir el. pašto, el. bankininkystės ar bendravimui skirtų programėlių „WhatsApp“ ar „Messenger“, kad galėtų patogiai bendrauti su artimaisiais“, – pataria A. Archangelskis.

Tam, kad senjoras galėtų jas lengvai pasiekti, patalpinkite programėles pagrindiniame ekrane. Naudingas sprendimas – atnaujinti pagrindinio meniu išvaizdą. Pavyzdžiui, „Simple Launcher“ („Android“) pagrindiniame ekrane leis pridėti iki 9 programėlių, visų jų piktogramos bus didelės, o tekstas puikiai įskaitomas net silpnesnį regėjimą turintiems senjorams.

Ekspertas primena, kad lengvesniam įrenginio valdymui daugumoje naujausių telefonų įdiegtas specialus režimas „Easy mode“ („Samsung“), „Simple mode“ („Huawei“) ir „Lite mode“ („Xiaomi“). Jis padidina programėlių piktogramas pagrindiniame ekrane ir supaprastina jų išdėstymą.

3. Visada žinokite, kur yra jums brangus žmogus

Kai senjoras ilgiau neatsiliepia telefonu, mintys greitai krypsta į blogiausią įvykių scenarijų. Laimei, tam galima užkirsti kelią išmaniuosiuose įdiegus „Life360“ („Android“) programėlę.

„Programėlėje realiu laiku matysite, kur yra senjoras. Čia patalpintame žemėlapyje taip pat galėsite peržiūrėti ir ankstesnę senelio ar močiutės kelionės trajektoriją. O tai jums leis jaustis kur kas ramiau“, – sako A. Archangelskis.

Kita naudinga programėlės funkcija – galimybė nustatyti, kad kai senjoras išeis iš namų, jūs iškart būtumėte apie tai informuoti. Taip net ir neatvėrę programėlės žinosite, kur yra senelis ar močiutė, o kilus įtarimui, galėsite nedelsiant imtis atitinkamų veiksmų.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!