Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/79231/kaip-padeti-telefonui-istverti-vasaros-karscius/spausdinti/

Kaip padėti telefonui ištverti vasaros karščius

Publikuota: 2021-08-05 20:28
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vasaros kaitros kelia riziką ne tik žmonių savijautai ir sveikatai, bet ir išmaniajai įrangai. Jos taisymu užsiimanti bendrovė MTTC vasarą sulaukia vidutiniškai beveik dukart daugiau dėl kaistančių telefonų besiskundžiančių klientų užklausų nei žiemos mėnesiais. Įmonės specialistai per didžiuosius karščius pataria saugoti telefonus nuo perkaitimo ar duoti laiko jiems atvėsti – šitaip bus pratęstas baterijų tarnavimo laikas, o vartotojai bus tikri, kad nepraleis svarbių žinučių ar skambučių.

Kaip padėti telefonui ištverti vasaros karščius
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Nors išmanieji įrenginiai projektuojami optimaliam darbui 0-35 laipsnių aplinkoje, vasarą tokią temperatūrą galima nesunkiai kone dvigubai viršyti palikus telefoną tiesioginiuose saulės spinduliuose, kaistančiame automobilio salone ar ant karštų paviršių. Įrenginiui ilgesnį laiką būnant aukštesnėje kaip 35 laipsnių temperatūroje, telefono veikimas gali sulėtėti, o dėl pasikeičiančių cheminių procesų baterijose jos gali greičiau išsikrauti arba lėčiau krautis.

Net jei pavėsyje temperatūra neviršija 35 laipsnių, telefoną papildomai „kaitina“ intensyvus jo naudojimas – ryškūs ekrano nustatymai, procesorių stipriai apkraunančios aplikacijos (pvz., žaidimai, kameros, didelių failų siuntimas ir kt.) ar GPS naudojimas.

MTTC specialistų teigimu, prie pavojingų veiklos temperatūrų priartėję išmanieji įrenginiai patys imsis apsaugos priemonių – siekiant išvengti procesoriaus perkaitimo, bus automatiškai sumažinta galia, todėl telefonas naudotojui pradės veikti lėčiau. Tai – normalus telefono atsakas į karštį bei kartu ženklas, kad prietaisui vertėtų leisti kiek atvėsti. Esant būtinybei, įkaitusiu prietaisu pavyks naudotis ir toliau, bet, ko gero, ekranas kiek pritems, o telefonas bus lėtesnis.

Vis dėlto temperatūrai neslopstant, telefonas pats gali imtis ir drastiškesnių priemonių – parodys tokias notifikacijas kaip „Cooling down“ ar „Device overheating“, o blogiausiu atveju – „Power off“ ir išsijungs. Pirmaisiais atvejais savininkams stipriai rekomenduotina kurį laiką nesinaudoti intensyviomis programėlėmis ar nustatymais, o paskutiniu – šio pasirinkimo nebebus ir telefonas „pailsės pats“. Laimei, beveik visada tai bus ne gedimas, o tik laikina priemonė jam išvengti.

Ką daryti per karščius?

Paprasčiausias būdas išvengti tokių situacijų primena rekomendacijas žmonėms per svilinančius karščius – vengti tiesioginių saulės spindulių, karštų aplinkų, paviršių, taip pat vengti intensyvios veiklos.

Per kaitrą atkreipkite dėmesį ir į telefono dėklą – įkaitęs įrenginys privalo per korpusą išspinduliuoti perteklinę šilumą, o tam tikrų medžiagų ar dizainų dėklai gali tam trukdyti. Norėdami padėti telefonui neperkaisti ar greičiau atvėsti, galite laikinai išimti jį iš dėklo, tik tuomet turėkite omeny apie kitas – smūgių ar įbrėžimų – rizikas.

Greičiau atvėsti ir vėl veikti optimaliai padės ir tokie sprendimai kaip šaltesnės patalpos, kambario ventiliatoriaus oras ar tiesiog savanoriškas laikinas telefono išjungimas.

Žinoma, esant galimybei, per karščius naudokite tamsesnius ekrano nustatymus bei venkite nebūtinų intensyvių aplikacijų – šitaip mažų mažiausiai prilėtinsite telefono kaitimą.

Be abejo, telefonas gali perkaisti ir dėl priežasčių, nesusijusių su aplinkos temperatūra. Be itin intensyvaus naudojimo, telefoną gali kaitinti pagrindinės plokštės, baterijos, jungčių ar ekrano gedimai, drėgmės pažeidimai, intensyviai veikiančios foninės programėlės ar net virusai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!