Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/78622/kaip-teisingai-priziureti-telefono-jungtis-5-naudingi-patarimai/spausdinti/

Kaip teisingai prižiūrėti telefono jungtis: 5 naudingi patarimai

Publikuota: 2021-06-22 18:37
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Daugelis žino, kad būtina saugoti telefono ekraną, tausoti jo bateriją ar rūpintis kameromis. Tačiau dažnai pamirštame prižiūrėti išmaniojo jungtis. Technologijų ekspertai dalinasi patarimais kokių klaidų nedaryti ir kaip saugiai išvalyti įkrovimo ar ausinių lizdus.

Kaip teisingai prižiūrėti telefono jungtis: 5 naudingi patarimai
Asociatyvi „Unsplash“ nuotr.

Jūsų dėmesiui, Tomas Šakys, „Tele2“ priklausančio įrenginių serviso „Smart Master“ ekspertas, pasakoja, kokia rizika kyla netinkamai prižiūrint telefono jungtis ir kaip elgtis norint to išvengti.

1. Prižiūrėkite, kad į telefono jungtis nepatektų daug dulkių ir nešvarumų

Įrenginio įkrovimo arba ausinių lizdų gedimo priežastis dažniausiai yra labai paprasta – nepakankama jų priežiūra ir higiena. Į šias ertmes dažnai patenka dulkių, pūkų, purvo ir kitų nešvarumų. Jungtyse susikaupusios apnašos gali trukdyti sklandžiam telefono įkrovimui.

Kai lizde prisikaupia daug dulkių, į lizdą įkišus įkroviklį, jos dar labiau suspaudžiamos, todėl telefonas gali įsikrauti lėčiau, neįsikrauti išvis arba tokiu būdu netgi galima sulaužyti įkrovimo lizdą. Siekdami to išvengti, saugokite, kad į telefoną nepatektų pašalinių nešvarumų.

Dėl šios priežasties reiktų vengti laikyti telefoną drabužių kišenėse, nenaudoti jo dulkėtose ir smėlingose vietose, paplūdimiuose ar statybose. Prireikus pasinaudoti telefonu tokiomis sąlygomis galite išmaniojo jungtis apsaugoti specialiais kištukais, kuriuos galima įsigyti telefonų aksesuarais prekiaujančiuose salonuose. Taip pat galite išsirinkti uždarą telefono dėklą, kuriame nėra atvirų angų jungtims. Kita išeitis – magnetiniai įkrovikliai, kurie turi atskirą kištuką, apsaugantį telefono įkrovimo lizdą.

2. Saugokite telefono jungtis nuo vandens ir smėlio

Vanduo ir smėlis neabejotinai yra didžiausi telefono priešai. Jie gali pakenkti ir telefono lizdams. Smulkios ir aštrios smėlio dalelės gali pažeisti įkrovimo lizdo kontaktus. Nepataisomai sugadinus lizdą, tektų jį pakeisti nauju. Tačiau įkrovimo lizdą galima keisti ne visuose telefonų modeliuose. Priklausomai nuo gamintojo ir išmaniojo modelio, kartais prireikia pakeisti ne tik patį lizdą, bet visą pagrindinę telefono plokštę. Lizdo sugadinimas laikomas išoriniu pažeidimu, todėl garantinis tvarkymas šiuo atveju netaikomas.

Tuo tarpu drėgmė yra ypač pavojinga įkrovimo ar ausinių lizdams ir telefono mikrofonui. Net jei telefonas turi aukščiausią atsparumo vandeniui sertifikatą, tai dar nereiškia, kad galima nardinti jį į vandenį ir išvengti vidinių ar išorinių telefono pažeidimų. Jei netyčia sušlapinote telefono jungtis, jokiu būdu nekraukite telefono ir nedžiovinkite jo karšta oro srove. Pirmiausia leiskite jam natūraliai išdžiūti.

3. Venkite neoriginalių ir nekokybiškų įkroviklių

Naudodami netinkamus ir nekokybiškus įkroviklius, rizikuojate sugadinti savo telefono įkrovimo lizdą. Tokie neoriginalūs įkrovikliai visų pirma gali tiesiog neatlikti savo pirminės funkcijos – neįkraus telefono arba įrenginio krovimas bus netolygus ir „šokinėjantis“. Toks krovimas su įtampos šuoliais kenkia ir telefono baterijai. Didelę reikšmę turi ir įkroviklio blokelis. Nekokybiškas blokelis be saugiklių gali sudeginti telefono lizdą arba sugadinti jo bateriją.

Kai telefono įkroviklis krauna prastai, natūraliai ieškome tinkamo įkrovimo kampo, bandome užlenkti laidą ir „pagauti“ tolygų krovimą. Tokiais veiksmais galima greitai sulaužyti telefono lizdą. Saugiausia būtų rinktis originalius įkroviklius skirtus būtent jūsų telefono modeliui.

4. Nevalykite jungčių aštriais ar metaliniais įrankiais

Norėdami išvengti telefono jungčių gedimo, profilaktiškai jas patikrinkite. Galite tiesiog paprasčiausiai pasišviesdami žibintuvėliu pasižiūrėti, ar lizde nesusikaupė dulkių sluoksnis. Jei daug nešvarumų nėra, lizdo angoje turėtumėte matyti metalą. Tačiau jei matote, kad nešvarumų yra daug arba pajutote, kad sunku į lizdą įdėti įkroviklį, tuomet atėjo laikas lizdą išvalyti.

Venkite valymo metaliniais įrankiais ar dantų krapštukais – tai gali nepataisomai sugadinti įkrovimo ar ausinių lizdą. Pirmiausia galite pabandyti iškratyti ar švelniai išpūsti jose susikaupusius nešvarumus. Tačiau jei apnašų itin daug, geriausiai lizdus išvalys įrenginių serviso darbuotojai. Jie tai padarys specialiais šepetėliais arba suspaustu oru. Išvalę telefono įkrovimo lizdą laiku, išvengsite jo gedimo.

5. Stenkitės nejudinti telefono, kol jį kraunate

Norėdami apsaugoti telefono įkrovimo lizdą ir jo nepažeisti, įkraudami telefoną, geriau juo nesinaudokite. Kai kraunate įrenginį ir tuo pačiu metu kalbate, žaidžiate žaidimus, naršote internete ar užsiimate kita veikla, įkroviklio laidas įsitempia, užsilenkia, todėl tokiu būdu galite greitai sulaužyti įkrovimo lizdą.

Jei reikia pasinaudoti telefonu krovimo metu, geriau atjunkite jį nuo įkroviklio, paskambinkite ar sutvarkykite kitus skubius reikalus, ir tuomet vėl palikite telefoną krautis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!