Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/75886/siemet-kaledas-sutiksime-kitaip-kaip-saugiai-pasimatyti-su-visais-seimos-nariais/spausdinti/

Šiemet Kalėdas sutiksime kitaip: kaip saugiai pasimatyti su visais šeimos nariais?

Publikuota: 2020-12-18 10:48
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šalyje vis stipriau siaučiant Covid-19 pandemijai, o Vyriausybei vis labiau griežtinant karantino ribojimus, svarbia problema tapo ribotos žmonių galimybės pasimatyti ne tik gyvai, bet ir virtualiai. Nemažai vyresnio amžiaus asmenų išmaniaisiais įrenginiais naudotis nemoka, o net ir norėdami to išmokti, neturi sąlygų jų įsigyti, rašoma pranešime. Specialistai tvirtina, kad galimybė vieni kitus matyti nuotoliniu būdu šiuo pasauliui sunkiu laikotarpiu yra labai svarbi ir pateikia patarimų, kaip didžiąsias metų šventes sutikti ne tik lengviau, bet ir saugiau.

Šiemet Kalėdas sutiksime kitaip: kaip saugiai pasimatyti su visais šeimos nariais?
Asociatyvi „Pexels“ nuotr.

Technologijų naudą žino mažiau nei pusė

Loreta Križinauskienė, asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė ir projekto „Prisijungusi Lietuva“ iniciatorė teigia, kad 65–74 m. amžiaus grupėje internetu naudojasi vos 40 proc. Tačiau specialistė tikina, kad tam, jog vyresnio amžiaus žmonės pradėtų naudotis išmaniaisiais įrenginiais bei internetu, reikia visai nedaug.

„Vyresniems žmonėms užtenka suteikti pradžiamokslį bei paaiškinti svarbiausias taisykles, kad jie perprastų išmaniųjų įrenginių veikimo principus. Žinoma, informacija turi būti pateikta tiksliai ir suprantamai, kadangi mokymasis internetinėje erdvėje nėra paprastas, ypač tiems, kurie dar tik atranda informacinių technologijų naudą. Vis dėlto, ją atradę vyresnieji noriai tęsia skaitmeninio raštingumo pamokas bei nuolat konsultuojasi įvairiais klausimais“, – aiškina pašnekovė.

L. Križinauskienės teigimu, per maždaug dvejus metus jos vadovaujamos asociacijos kartu su partneriais organizuojamuose skaitmeninio raštingumo mokymuose pradedantiesiems ir pažengusiems jau dalyvavo per 75 tūkst. Lietuvos gyventojų. Absoliuti dauguma – vyresniojo amžiaus žmonės.

Siekia pakeisti nusistovėjusius įpročius

Asociacijos direktorė pabrėžia, vyresnio amžiaus žmonės technologijomis pradeda naudotis drąsiau tik turėdami pakankamai žinių, kaip saugiai naudotis įrenginiu bei naršyti internete, todėl dažnai pirmu ir bene svarbiausiu klausimu mokymų metu tampa saugumas internete.

„Mokydami vyresniuosius naudotis technologijomis dažnai sulaukiame klausimų apie saugumą. Iki šiol daugybė vyresnių žmonių būtent dėl turimų stereotipų, susijusių su galimomis grėsmėmis internete, apskritai vengia pradėti naudotis išmaniaisiais įrenginiais. Taip pat mokant vyresniuosius svarbu ne tik pradėti nuo labiausiai rūpimų klausimų ir atsakymų į juos, bet ir atrasti tinkamą mokymosi tempą“, – pataria L. Križinauskienė

Taip pat specialistė teigia, kad procesams pagreitinti bei supaprastinti padeda iš anksto apgalvoti techniniai sprendimai. Todėl svarbu įsitikinti, kad įrenginyje veiktų gimtoji kalba ir būtų įdiegtos pokalbių realiuoju laiku programėlės. Viskas, ko sklandžiam bendravimui reikia po to – interneto ryšys ir vyresnio amžiaus žmonių gebėjimas atsiliepti bei įsijungti vaizdo perdavimo funkciją.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!