Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/75432/4-zenklai-kad-jusu-android-telefone-yra-virusas-ir-kaip-tai-isspresti/spausdinti/

4 ženklai, kad jūsų „Android“ telefone yra virusas, ir kaip tai išspręsti

Publikuota: 2020-11-14 16:17
Tematika: Ryšio technika
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

„Android“ pastaruoju metu perima labiausiai piktavalių mėgstamos operacinės sistemos titulą iš „Windows“, tad beveik kasdien sužinome apie vienokią ar kitokią kenkėjišką programą. Tai vartotojui gali pakenkti įvairiais būdais – kenkėjiškos aplikacijos gali rodyti nepageidaujamas reklamas arba perimti svarbius įrenginyje saugomus duomenis, kurie vėliau gali būti parduoti tretiesiems asmenims. Akivaizdu, niekas iš mūsų tokioje nemalonioje situacijoje atsidurti nenori, todėl pateikiame 4 ženklus, kad jūsų telefone galimai yra virusas, ir paprastus būdus, kaip tai išspręsti.

4 ženklai, kad jūsų „Android“ telefone yra virusas, ir kaip tai išspręsti

4 pavojingi ženklai

  • Telefone nuolat matote reklamas, nepriklausomai nuo to, kokią programėlę naudojate;
  • Instaliavus aplikaciją, jos ikona akimirksniu dingsta iš meniu;
  • Baterija staiga pradėjo sekti kur kas greičiau;
  • Programėlių sąraše matote aplikacijas, kurių neprisimenate, kad būtumėte instaliavę.

Visi šie ženklai turėtų kelti susirūpinimą ir paskatinti jus aiškintis toliau.

Kaip veikia kenkėjiškos programos?

Pagrindinis virusų patekimo į telefoną šaltinis – įvairios programėlės. Pavyzdžiui, internete pamote „Ad Blocker“ aplikacijos reklamą, kuri žada blokuoti visas reklamas jūsų įrenginyje. Skamba puikiai, kas nenorėtų tokio naudingos įrankio? Visgi tai tik gudri apgaulė – vos instaliuota, ji pradeda ne blokuoti, o atvirkščiai – rodyti krūvas reklamų.

Kitas virusų tipas dar pavojingesnis. Jie taip pat apsimeta naudingomis programomis, tačiau vos instaliuoti paprašo suteikti daugybę prieigos leidimų prie įvairių svarbių telefono resursų, o vartotojas pernelyg nesvarstęs juos suteikia. Taip virusas gali pasiekti kontaktų sąrašą, matyti žinutes, pasiekti nuotraukas, kamerą, mikrofoną ir kitą jautrią informacija. Visa tai neretai baigiasi banko prisijungimų, asmens duomenų ir kitų svarbių išteklių vagystėmis, po kurių ši informacija atsiduria juodojoje rinkoje ir yra parduodami reklamų užsakovams ar kibernetiniams vagišiams.

Ką daryti toliau?

Pats svarbiausias žingsnis, siekiant apsisaugoti nuo virusų – atnaujinti telefono programinę įrangą. Ypač svarbūs dideli atnaujinimai, tokie kaip „Android 10“ ar „Android 11“, kurie užkerta kelią kenkėjiškoms programoms toliau siurbti jautrius vartotojo duomenis ir panaikina leidimus neaiškioms aplikacijos rodyti nepageidaujamas reklamas. Visgi nereikėtų ignoruoti ir saugumo pataisymų naujinių, kadangi jie užlopo specifines spragas, kurias gali išnaudoti tam tikri virusai,

Antras, bet ne mažiau svarbus, etapas turėtų būti aplikacijų sąrašo peržiūrėjimas. Pabandykite prisiminti programėles, po kurių instaliacijos prasidėjo nesustabdomas reklamų rodymas ar baterijos sekimas, ir pabandyti jas išdiegti. Gali būti, jog šios aplikacijos nematysite darbastalyje, tad apsilankykite ir nustatymuose esančioje programų skiltyje. Jeigu tipiniai viruso buvimo požiūriai išmaniajame dar nėra stebimi, bet įtariate, kad galėjote instaliuoti kenkėjišką programą – patikrinkite, kokius prieigos prie resursų leidimus turi kiekviena programėlė ir atšaukite juos, jei manote, jog jie yra pertekliniai pagal aplikacijos pobūdį.

Dar vienas būdas aptikti ir atsikratyti virusų – atsisiųsti antivirusinę programą. Dažnai po jomis taip pat slepiasi virusai, tad rinkitės tik gerai žinomus ir laiko patikrintus sprendimus, tokius kaip „Norton“, „Malwarebytes“, „Lookout“ ar „Bitdefender“. Jie geba nuskenuoti visą prietaisą ir atsikratyti galimai kenkėjiškų aplikacijų.

Taigi, pagrindinė mintis, siekiant nenukentėti nuo viruso – siųstis programėles tik tada, kai būtina, stebėti, kokius leidimus jai suteikiate, o svarbiausia – jas diegti iš patikimų šaltinių, tokių kaip „Google Play Store“ ar „Huawei AppGallery“.


Telefonai.eu
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!