Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/75046/dark-mode-ismaniajame-telefone-pades-kovojantiems-su-nemiga-ir-nuovargiu/spausdinti/

„Dark mode“ išmaniajame telefone – padės kovojantiems su nemiga ir nuovargiu

Publikuota: 2020-10-18 07:11
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vienas ryškiausių pastarųjų metų mados klyksmų – tamsusis vartotojo sąsajos režimas, programėlių ir sistemos meniu foną nudažantis tamsia spalva. Naudojantis šia funkcija ekranas atrodo stilingiau, režimas mažina akių nuovargį, padeda kovoti su nemiga, tačiau ši naujovė gali turėti ir neigiamą įtaką regėjimui. Ar verta šia inovacija naudotis, pasakoja „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

„Dark mode“ išmaniajame telefone – padės kovojantiems su nemiga ir nuovargiu

„Vidutinis vartotojas per dieną prie telefono ekrano praleidžia 3 valandas ir 15 minučių, o remiantis ekspertų prognozėmis, per penkerius ateinančius metus šis skaičius augs dar 20 proc., rodo programėlės „RescueTime“ kūrėjų duomenys. Tamsusis režimas turėtų padėti išvengti akių nuovargio ir netgi sumažinti išmaniojo baterijos sąnaudas. Tiesa, yra situacijų, kai jis gali labiau pakenkti nei padėti“, – teigia „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas, dirbantis Vilniaus „Akropolyje“ esančiame „Bitės“ salone, ir plačiau pristato tamsiojo režimo telefone galimybes.

Kaip veikia tamsusis režimas?

Tamsusis vartotojo sąsajos režimas, daugumos gamintojų vadinamas „Dark Mode“, veikia ganėtinai paprastai. Dauguma programėlių, internetinių puslapių ir įrenginio nustatymų punktų tradiciškai turi baltą foną, kuriame pateikiamas kontrastuojančios juodos spalvos tekstas. Nustačius minėtą parinktį, tekstas nudažomas balta, o fonas – juoda ar tamsiai pilka spalvomis.

„Visa tai stipriai sumažina ekrano skleidžiamos šviesos kiekį, kas itin pasitarnauja tamsiu paros metu, kai mūsų akys yra pavargusios, tačiau verčiamos įtemptai žiūrėti į ryškų ekraną. Tai greičiausiai yra pastebėję tie, kam teko nors kartą ilgiau vairuoti naktį prastai apšviestuose keliuose ir nuolat prisimerkti kaskart prasilenkiant su priešinga kryptimi važiuojančiu automobiliu“, – pasakoja „Bitės“ išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Kodėl verta įsijungti tamsųjį režimą?

Tamsusis režimas sumažina ne tik akių nuovargį, bet sprendžia ir kitą problemą – nemigą. Ekranai, atkurdami baltą spalvą, išspinduliuoja daugybę mėlynos šviesos spindulių, kurie imituoja saulės šviesą ir mūsų smegenyse slopina miego hormono melatonino gamybą. Dėl šios priežasties, nemažai žmonių pasinaudoję telefonu prieš miegą patiria sunkumų užmigti. „Dark Mode“ reikšmingai sumažina mėlynos šviesos kiekį ir taip prisideda prie geresnės miego kokybės.

Taip pat balto fono atsisakymas pasitarnauja ne tik mūsų sveikatai, bet ir pačiam išmaniajam telefonui. Tamsusis režimas įrenginiuose su OLED technologijos ekranais prailgina baterijos ištvermę, kadangi juoda spalva šiose ekranuose atkuriama tiesiog išjungiant pikselius. Taigi, tokiu atveju energija naudojama tik nedideliam teksto ar spalvotų elementų užimamam plotui, o didžioji jo dalis deaktyvuojama. Tai reikšmingai sumažina elektros sąnaudas ir leidžia ilgesniam laikui pamiršti įkroviklį.

„Galų gale, tamsiame fone dėl geresnio kontrasto ir mažesnio atspindžių kiekio kur kas įspūdingiau atrodo ryškios „Instagram“ nuotraukos, „Spotify“ albumų viršeliai ar spalvingi kitų mūsų pamėgtų aplikacijų valdymo elementai“, – sako M. Vrubliauskas.

Kada tamsiojo režimo atsisakyti?

Nors pagrindiniu tamsiojo režimo privalumu įvardinamas mažesnis akių nuovargis, tam tikrais atvejais jis gali kenkti mūsų regai. „Evoliuciškai mūsų akys prisitaikė geriausiai skirti tamsius objektus šviesioje aplinkoje, todėl juodu ant balto parašytas tekstas visada atrodys ryškesnis ir jo skaitymas reikalaus mažiau pastangų nei baltos raidės tamsiame fone. Dėl šios priežasties daug skaitantiems ar susirašinėjantiems vartotojams dienos metu rekomenduojama palikti nustatytą numatytąjį šviesųjį režimą arba įjungti mėlynos šviesos pašalinimo funkciją“, – pataria „Bitės Profas“.

Tamsusis režimas kartais gali padaryti daugiau žalos nei naudos. Pavyzdžiui, kai vartotojui yra diagnozuotas stiprus astigmatizmas – regėjimo sutrikimas, lemiantis iškraipytą ar miglotą matymą įvairiais atstumais. Šiems žmonėms daug sunkiau įžiūrėti turinį tamsiame fone: astigmatiko akis, bandydama kompensuoti tamsiojo fono efektą, gali būti priversta dar labiau įsitempti, kas gali lemti net galvos skausmus.

„Nors tamsusis režimas pastaruoju metu – labai populiarus ir madingas, jis nebūtinai pranašesnis už įprastą ekrano parinktį, ypač jei kalbame apie šviesųjį paros laiką. Geriausias variantas, leisiantis išnaudoti tamsiosios temos privalumus ir išvengti jos trūkumų, yra nustatyti automatinį tamsiojo režimo aktyvavimą sutemus ar tik tam tikromis valandomis. Tai geba tiek naujesni „iPhone“, tiek „Android“ išmanieji“, – rekomenduoja M. Vrubliauskas.

Kaip aktyvuoti tamsųjį režimą?

Devintą ir vėlesnes operacinės sistemos „Android“ versijas turinčiuose telefonuose ekrano temą pakeisti labai paprasta: spauskite piktogramą „Nustatymai“ (angl. Settings), tuomet – „Ekranas“ (angl. Screen) ir pasirinkite opciją „Tamsus“ (angl. Dark). Tryliktoje „iOS“ versijoje atsiradusi tamsioji tema taip pat aktyvuojama itin paprastai. „Ją galima nesunkiai pasirinkti telefono ekrano nustatymuose – čia spauskite parinktį „Ekranas ir šviesa“ (angl. Display & Brightness) ir „Išvaizda“ (angl. Appearence) skiltyje pasirinkite opciją „Tamsus“ (angl. Dark). Šiame meniu punkte taip pat įjungiamas ir automatizuotas tamsiojo režimo aktyvavimas.

Nors telefono nustatymuose įjungus tamsiąją tema ji automatiškai suaktyvinama ir tai palaikančiose trečiųjų šalių programėlėse, tamsų foną galima pritaikyti ir tik tam tikroms aplikacijoms atskirai. Pavyzdžiui, „Instagram“ vartotojams tereikia apsilankyti nustatymuose, ir spustelėti „Tema“ (angl. Theme), o „Google Chrome“ naršyklėje ši galimybė paslėpta „Išvaizdos“ (angl. Appearance) nustatymų skiltyje. „Tiesa, tamsiąsias temas turi dar ne visos programėlės, todėl kai kuriose jų pokyčių nepastebėsite, nors kūrėjai šios funkcijos integraciją ir vykdo vis aktyviau“, – perspėja „Bitės Profas“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!