Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/71717/atsalo-ka-daryti-kai-telefonai-suleteja-ir-greiciau-issikrauna/spausdinti/

Atšalo. Ką daryti, kai telefonai sulėtėja ir greičiau išsikrauna?

Publikuota: 2020-02-17 15:41
Tematika: Ryšio technika
Aut. teisės: ©tv3.lt
Inf. šaltinis: tv3.lt

Akumuliatorius – silpnoji šiuolaikinių išmaniųjų telefonų vieta. Jie greitai išsikrauna, perkaista krovimo metu, net ir patys naujausi telefonai gali netikėtai užsiliepsnoti. Tačiau žmones mūsų orų sąlygomis erzina ir kita problema – išmanieji pernelyg greitai išsikrauna šalčių metu.

Atšalo. Ką daryti, kai telefonai sulėtėja ir greičiau išsikrauna?
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Kodėl jie išsikrauna

Energijos šaltinių technologijos keičiasi gerokai lėčiau už kitas telefonų gamybos sferoje. Dar 1991-aisiais telefonų gamintojai galutinai perėjo prie saugesnių ličio jonų baterijų.

Tačiau šaltis gali veikti šių baterijų veikimą. Žema temperatūra sulėtina visus procesus: mėsa šaldymo kameroje ilgiau išsaugoma, negu šaldytuve – bakterijos ne tokios aktyvios. Taip pat ir su akumuliatoriumi, tik vietoje mikroorganizmų ten „veikia“ ličio jonai. 

Prieš įsigyjant telefoną, reiktų atkreipti dėmesį į kai kuriuos aspektus. Pavyzdžiui, aliuminis, iš kurio yra gaminami daug prabangių telefonų korpusų, yra puikus šilumos laidininkas. Viena vertus, tai leidžia telefonui greičiau ataušti, kuomet dėl apkrovos jis įkaista. Tačiau, jis taip pat ir geriau praleidžia šaltį lauke. Pavyzdžiui, didžioji „iPhone“ telefonų dalis yra pagaminti su aliuminio korpusais. Patys gamintojai perspėja, kad rekomenduojama telefono naudojimo temperatūra – nuo 0 iki 35 laipsnių Celsijaus.

Ekspertai perspėja, kad naudojantis telefonu žemesnėje temperatūroje, negu nurodyta gamintojo, baterija gali išsikrauti greičiau, negu įprasta. Telefonas gali ir pats išsijungti. Beje, tai nurodyta ir gamintojo tinklapyje.

Koks korpusas atsparesnis šalčiui

Stiklas šilumą praleidžia prasčiau negu metalai, tačiau ir to gali užtekti, kad telefonas „užšaltų“ šalčių metu. Pavyzdžiui, Samsung Galaxy S7“ yra padengtas stiklu iš abiejų korpuso pusių, tačiau rėmelis yra iš aliuminio. Gamintojų nurodoma rekomenduojama temperatūra – 0-35 laipsniai Celsijaus.

Paradoksalu, tačiau geriausiai šaltį „išgyvena“ pigiausios medžiagos – plastiko – telefonai. Pasitaikius šaltai žiemai, kai temperatūra siekia 20-30 laipsnių šalčio, iš tiesų logiškiau būtų naudotis pigiais plastikiniais modeliais, kurie neturėtų „išsijungti“ net ir pasiekus -40 laipsnių.

Daugelis šiuolaikinių telefonų yra tiekiami su ličio jonų arba ličio polimerų baterijomis. Be kitų techninių parametrų, skiriasi ir jų atsparumas šalčiui. Ličio polimerų baterijų jautrumas šalčiams yra mažesnis – jos gali stabiliai veikti nuo -20 iki 30 laipsnių Celsijaus. Ličio jonų baterijose problemos gali atsirasti termometro stulpeliui nusileidus žemiau nulio žymos. Tačiau pirmosios yra retesnės rinkoje – viskas remiasi į kainą.

>Būdai, kaip išsaugoti savo telefoną veikiantį:

  • nešiokite telefoną dėkle, tuomet šalčiui bus sunkiau pasiekti akumuliatorių;
  • nešiokite telefoną vidinėje kišenėje, arčiau kūno;
  • kuo didesnis telefono akumuliatorius, tuo lėčiau jis „šąla“;
  • nelaikykite savo išmaniojo draugo šaltyje ilgiau nei 10 minučių;
  • telefoną šildykite palaipsniui;
  • nuo staigaus temperatūrų šokinėjimo jo korpuse gali susidaryti kondensatas;
  • išmanieji su vis rečiau pasitaikančiais keičiamais akumuliatoriais yra patogesni;
  • galima greičiau sušildyti jį išėmus;
  • nekraukite telefono dideliame šaltyje;
  • taip galima jį sugadinti;
  • nepalikite telefono automobilyje dideliame šaltyje.

Jeigu nepasisekė ir telefonas atsijungė nuo šalčio palaikykite jį šilumoje (striukės kišenėje, rankinėje ar užvestoje mašinoje). Jau po kelių minučių jis turėtų „atgyti“.


tv3.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!