Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/67984/telefonu-gamintoju-ir-ekspertu-patarimai-kaip-geriausia-krauti-ismanuji/spausdinti/

Telefonų gamintojų ir ekspertų patarimai, kaip geriausia krauti išmanųjį

Publikuota: 2019-05-07 10:02
Tematika: Ryšio technika
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Nesinorėtų pranešti blogų žinių, tačiau labai gali būti, jog tam tikri telefono baterijos krovimo įpročiai trumpina jos gyvenimą. Ypač tais atvejais, kai dažnai paliekate telefoną krautis per naktį – ličio jonų baterijos tokiomis sąlygomis sparčiau sensta.

Telefonų gamintojų ir ekspertų patarimai, kaip geriausia krauti išmanųjį

„Jeigu savo telefono bateriją įkrausite 100 proc. ir toliau paliksite įjungtą kroviklį, pavyzdžiui, per visą naktį, baterija greičiau pasens“, – „Business Insider“ paaiškina baterijų technologijų konsultacijų bendrovės „BatterieIngenieure“ vadovas Dominikas Schulte.

Tiesa ta, kad, ličio jonų baterijai senstant, jos viduje vyksta cheminiai procesai, ir tokia baterija tampa nebetinkama kaupti ir aprūpinti energija jūsų telefono aparatą.

Kaip ten bebūtų, visos ličio jonų baterijos sensta, visų tarnavimo laikas ribotas. Kad ir ką bedarytumėte, jūsų telefono baterijos talpa arba tiesiog jos gyvenimo trukmė, naudojant trumpėja. Nuo jūsų priklauso tik tai, kaip sparčiai šis procesas vyksta.

Be to, išmaniuosius telefonus gaminančios bendrovės, pernelyg nesuka galvos, kiek ir kaip kraunate savo telefono bateriją.

Ką pataria telefonų gamintojai?

Išmaniuosius telefonus gaminančios bendrovės dėl šių klausimų nesuka galvos.

Žurnalistai vis dėlto pakalbino tokių bendrovių atstovus ir pasiteiravo, ką jie galvoja apie telefono baterijos krovimą per naktį, kai seniai pasiekta 100 proc. įkrova, tačiau kroviklis neišjungiamas. Dauguma rekomendavo paprasčiausiai pasiieškoti detalesnės informacijos internete.

Trumpai tariant, išmaniuosius telefonus gaminančioms bendrovėms mažai rūpi, kaip jūs elgiatės su savo aparatu.

„Apple“ viename iš informacinio pobūdžio portalų užsimena apie telefono krovimą per naktį, tačiau nepatikslina, jog tai nėra pats geriausias sprendimas.

„Google“ teigia, kad nerimas dėl pernelyg ilgai kraunamo telefono – pasenęs rūpestis.

„Google“ projektų vadovas Ronaldas Ho „Business Insider“ teigia, kad iš esmės įsitikinimas, jog „pernelyg ilgai krauti savo telefoną yra blogai, o dažnas krovimas kenkia, yra gana atgyvenęs reikalas, nes šiais laikais telefonų ir jų baterijų gamintojai parūpina krovimo optimizavimo technologijų įdiegimu“.

R. Ho paminėjo, jog, „kai telefono baterija pasiekia 100 proc., vidinis telefono baterijos kroviklis liaujasi dirbęs, tad pernelyg įkrauti bateriją yra paprasčiausiai neįmanoma“.

Nepaisant to, D. Schulte ir daugumos išmaniųjų telefonų gamintojai sutinka dėl vieno dalyko: jeigu namuose turite išmanųjį, kuriuo neketinate naudotis, turėtume pasirūpinti, kad baterija būtų šiek tiek įkrauta. O tai dar viena užuomina, kad išmaniųjų baterijoms, jeigu taip galima sakyti, nepatinka 100 proc. pilnatvė.

D. Schulte teigimu, ličio jono baterijos lėčiausiai sensta 30-50 proc. režime. Būtent tokią baterijos būseną rekomenduoja užtikrinti dauguma išmaniųjų telefonų gamintojų, jeigu svarstote galimybę kurį laiką juo nesinaudoti.

Savų baterijų puslapyje internete „Samsung“ teigia, jog baterija turėtų būti įkrauta „bent 50 proc.“. „Apple“ teigimu, ilgesnį laiką nenaudojamų „iPhone“ telefonų baterija turėtų būti pusiau įkrauta, taip pasirūpinant baterijos ilgaamžiškumu.

Štai ką reikėtų žinoti apie išmaniojo telefono baterijos krovimą:

Kaip jau buvo minėta, ličio jono baterijoms nepatinka 100 proc. įkrovimas – bent jau ilgam laikui. Niekas nenori pasakyti, kad telefono baterija privalo visą laiką būti įkrauta tik 30 ir 50 proc. amplitudėje. Tai tiesiog neįmanoma kalbant apie įrenginį, kuriuo dauguma iš mūsų naudojasi daug ir dažnai.

Svarbiausia nelaikyti 100 proc. įkrautos baterijos ir nepalikti telefono krautis per naktį.

D. Schulte sako, jog „idealiausia savo išmanųjį telefoną krauti ryte ar kitu patogiu metu, bet nepalikti jo per naktį krautis pilna baterija“.

Galiausiai viskas priklauso nuo to, kaip dažnai keičiate išmaniuosius telefonus.

Sunku tiksliai pasakyti, kiek naktinis telefono krovimas iš tikrųjų paspartina ličio jonų senėjimo procesą. Jeigu kiekvienais metais (ar netgi kas dvejus metus) įsigyjate naują išmanųjį prietaisą, to senėjimo greičiausiai net nepastebėsite.

Bet, jeigu naują telefoną perkate dėl to, kad turimas pernelyg greitai tapo niekam tikęs (o pats prietaisas iš tikrųjų nėra senas), vertėtų susimąstyti, ar savo telefoną kraunate teisingai. Galbūt krauti per naktį ir nėra pats blogiausias variantas, tačiau, kuo ilgiau krausite, tuo didesnė žala. Jeigu esate telefono krovimo per naktį šalininkas ir neketinate ateinančius kelerius metus keisti savo aparato, atėjo metas skubiai keisti savo įpročius.

Svarbu nepamiršti, kad laikas ličio baterijoms negailestingas. Galite būti pats atsargiausias telefono krovimo klausimu, tačiau galiausiai baterija vis tiek numirs, tik galbūt lėčiau.

Yra ir dar keli svarbūs su telefono baterija susiję dalykai, dėl kurių visi sutinka. Visų pirma, prieš kraudami, venkite pilnai iškrauti telefono bateriją. Ir visomis išgalėmis venkite ekstremalių temperatūrų.

Trumpiau tariant, neverta pasiduoti stresui. Turite galimybę pasikrauti telefoną ryte, užuot palikę jį krautis per naktį? Nuostabu. Net ir maži pokyčiai gali atnešti džiuginančių rezultatų.


Delfi.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!