Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/67228/pirmoji-pagalba-jusu-telefonui-ka-daryti-jei-jis-suslapo/spausdinti/

Pirmoji pagalba jūsų telefonui: ką daryti, jei jis sušlapo?

Publikuota: 2019-03-06 18:23
Tematika: Ryšio technika
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Prisipažinkite, juk telefoną nešatės su savimi visur: ir į vonią, ir prie baseino, o susitikę su draugais išgerti kavos, savo išmanųjį pasidedate ant stalo. Ką daryti, jei netyčia apipylėte telefoną gėrimu ar įmetėte į vandenį? Ko pirmiausia griebtis ir kokie skysčiai yra patys pavojingiausi jūsų išmaniajam?

Pirmoji pagalba jūsų telefonui: ką daryti, jei jis sušlapo?

Pirma bloga naujiena yra ta, kad kompensacijos už vandens sukeltus gedimus garantija nenumato. Teks telefoną taisyti už savo lėšas.

Antra bloga naujiena: net jei jūsų išmanusis yra atsparus vandeniui, jis vis tiek gali nukentėti. Nuo smūgio krentant ar nuo bandymų atidaryti sušlapusį įrenginį gali būti pažeisti svarbūs elementai, jie gali prarasti izoliaciją.

Labiausiai nuo skysčių nukenčia įkrovimo, ausinių lizdai, garsiakalbiai, gali neveikti ekranas, o labiausiai nesinorėtų prarasti visų telefone saugomų duomenų, nuotraukų ir kontaktų.

Tad kokią pirmąją pagalbą suteikti sušlapusiam telefonui? Naudingais patarimais pasidalijo mobiliųjų įrenginių taisymo įmonės MTTC technikos vadovas Andrius Mieželis.

Kokie skysčiai pavojingiausi telefonui? Juk būna, kad telefonas įkrenta į vandenį, į jūrą, apliejamas kava ar kola.

– Pavojingiausia telefonui yra sūrus vanduo. Druskingas jūros vanduo skatina koroziją, kuri negrįžtamai sugadina elektronius telefono komponentus. Mažiausiai žalos padaro distiliuotas vanduo.

Ką pirmiausia daryti, kai telefonas sušlampa? Ar reikia bandyti atidaryti telefoną, bandyti išimti bateriją, o gal kaip tik geriau nieko neliesti?

– Jei baterija yra laisvai išimama, patartina ją išimti. Tačiau dauguma šiuolaikinių telefonų yra su integruota baterija, todėl vartotojui nepavyks jos išimti. Tokiu atveju tiesiog patartina kuo skubiau išjungti prietaisą ir pristatyti specialistams.

Kaip geriausia džiovinti telefoną? Ar tinka naudoti plaukų džiovintuvą, įdėti į ryžius?

– Geriausias sprendimas yra kuo greičiau pristatyti įrenginį serviso specialistams, kad jie išardytų telefoną, pašalintų drėgmę atskirose detalėse ir išdžiovintų. Tam yra naudojamos specialios priemonės ir įranga. Jei neturite galimybės nunešti telefono specialistams, tuomet galima naudoti ir tokias „liaudiškas“ priemones kaip plaukų džiovintuvą, įdėti telefoną į dubenį ryžių. Jie padės pašalinti bendrą drėgmės kiekį įrenginyje, tačiau ant atskirų vidinių detalių gali likti drėgmės likučių arba priemaišų liekanų, todėl šie būdai nėra 100 proc. veiksmingi.

Ar sušlapęs telefonas gali atsigauti? Po kiek laiko dažniausiai jis išdžiūsta, o kada jau reikia nešti meistrams?

– Nesant kritiniam drėgmės kiekiui ir jei sąlyčio metu nebuvo pažeisti jautrūs elektroniniai komponentai, išdžiūvęs telefonas gali funkcionuoti su tam tikrom išlygom. Kaip jau minėjau, jei telefonas įkrito į sūrų vandenį, druskos liekanos skatins korozijos procesą ir tai gali paveikti telefono funkcionalumą ateityje. Jei vanduo patenka tarp telefono ekrano sluoksnių, dažnai net išdžiovinus gali likti dėmės, kurios bus matomos esant tam tikram ekrano apšvietimui – tada dažniausiai belieka tik keisti visą ekraną, nes tokiu atveju net ultragarsinis valymas gali nebepadėti.

Saugokite telefoną

Kad netektų mokėti už sušlapusio telefono remontą ar liūdėti dėl prarastų duomenų, visų pirma reikėtų savo išmanųjį saugoti. Nesineškite telefono į vonią, juk tą pusvalandį galite ištverti ir be jo.

Jei vykstate atostogauti, patartina įsigyti specialių kieto plastiko ir sandariai užsegamų dėklų. Juos patogu pasikabinti ant kaklo, įsidėti į kuprinę ar kišenę. Toks dėklas apsaugos ne tik nuo žalos, jei telefonas įkristų į vandenį, bet ir apsaugo nuo smūgių.


Delfi.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!