Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/66297/5-patarimai-kaip-pries-sventes-nepasidovanoti-sau-telefoninio-viruso/spausdinti/

5 patarimai, kaip prieš šventes nepasidovanoti sau telefoninio viruso

Publikuota: 2018-12-14 16:38
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Nenumaldomai artėjant didžiausioms metų šventėms, visi puola ieškoti dovanų. O dovanas mėgsta visi, tik nuo parduotuvių lentynų iki Kalėdų eglutės dažniausiai laukia sunkokas kelias: „ką gi dovanoti?“ Tačiau beieškodami sudėtingo atsakymo į šį klausimą, kartais naršome ne vien parduotuvėse, bet net ir tolimiausiuose interneto kampeliuose. Juose galime netikėtai gauti visiškai nelaukiamų staigmenų: virusų. O netyčia atradus tokias dovanas gali nebesinorėti jokių kitų. Tad „Bitės Profai“ po eglute visiems padeda savo išankstines dovanas – 5 patarimus, kurie padės atpažinti, apsisaugoti ir pašalinti telefoninius virusus, galinčius apkartinti artėjančias šventes.

5 patarimai, kaip prieš šventes nepasidovanoti sau telefoninio viruso

„Virusai – viena dažniausių problemų, dėl kurių klientai atneša savo išmaniuosius telefonus ir kreipiasi pagalbos. Išgirdę žodį „virusas“ pirmiausiai pagalvojame apie kompiuterinius virusus, bet telefoniniai – kiek kitokie. Telefoniniai virusai dažniausiai atsiranda spaudžiant ant neaiškių nuorodų ar atsisiunčiant įtartinas programėles. Ir tokie virusai gali tykoti mūsų net saugiausiose vietose – pavyzdžiui, internetinėse parduotuvėse, nekaltai atrodančiose žaidimų programėlėse ir pan. Tačiau beveik 100 proc. atvejų visos su telefoniniais virusais susijusios problemos yra nesunkiai išsprendžiamos, tereikia žinoti, kaip su jais kovoti bei laiku tokius virusus identifikuoti“, – sako „Bitės Profas“ Gintaras Gruodis ir dalinasi penkiais patarimais, kaip prieš šventes neapdovanoti savo telefono virusu.

Pirmasis patarimas: svarbu žinoti, kokias grėsmes slepia telefoniniai virusai

G. Gruodis pastebi, kad žmonės ne visuomet tiksliai žino, kokią pagrindinę žalą daro telefoniniai virusai ir kaip juos, apskritai, identifikuoti.

„Dažniausi virusai, kuriais kėsinamasi į išmaniuosius telefonus yra vadinami „spyware“ arba „adware“. Su šiais virusų tipais klientai susiduria dažniausiai. Kalbant apie žalą pačiam telefonui, šie virusai nėra tokie kenksmingi, kaip gali pasirodyti, tačiau jie gali stipriai pakenkti pačiam telefono savininkui. Tokie virusai renka informaciją, ką žmogus veikia telefone ir perduoda ją trečiosioms šalims. Tuomet telefoną užplūsta kalnai nepageidaujamų reklamų, aktyvacijų ir panašaus turinio, kuris ima gąsdinti telefono savininką, nes neaišku, iš kur visa tai plūsta. Tiesa, kadangi virusai stebi, kas daroma telefone, jie gali užfiksuoti ir jūsų slaptažodžius ar kitą informaciją ir viskas gali baigtis daug liūdniau. Pavyzdžiui, virusas, kuris dar vadinamas „ransomware“, užrakina telefoną ir jei žmogus nori vėl juo naudotis, prašoma išpirkos. Šis virusio tipas yra bene kenksmingiausias telefoninių virusų tipas šiuo metu“, – įspėja G. Gruodis.

Antrasis patarimas: pagrindiniai apsisaugojimo būdai, kuriems nereikia jokių investicijų

Pasak G. Gruodžio, siekiant laiku apsisaugoti nuo telefoninių virusų, dažnai nereikia jokių papildomų pastangų, pakanka žinoti vos kelis svarbius dalykus: „Nors iš pradžių gali atrodyti priešingai, apsisaugojimas nuo virusų telefone nėra sudėtingas procesas – pakanka įpročio atlikti kelis veiksmus. Pirmas ir paprasčiausias būdas yra nepasitikėti gaunamomis nuorodomis, ypatingai jei jas atsiunčia net ir pažįstami žmonės, bet daugiau nieko neparašo. Paprastai tai būna neaiškios nuorodos, iš kurių sunku identifikuoti, koks tai internetinis puslapis. Tad pamačius tokias nuorodas jas reikėtų paprasčiausiai ignoruoti. Kitas būdas – nesisiųsti programėlių iš nepatikimų šaltinių. Taip pat susilaikyti nuo programėlės siuntimo visuomet rekomenduoju tais atvejais, kai pamatote, kad programėlės aprašyme yra nemažai gramatinių klaidų, pats aprašymas nerišlus ar pan. Tai pagrindinis ženklas, kad už programėlės slypi virusas.“

Trečiasis patarimas: leiskite nuo virusų geriau apsisaugoti pačiam telefonui

„Yra ir gerų žinių. Kiekvienas telefonų gamintojas taip pat nesėdi sudėjęs rankų ir nuolat investuoja tiek į savo telefonų, tiek į operacinių sistemų juose gerinimą. Tai galioja tiek „iOS“, tiek „Android“ operacinėms sistemoms. Jau gamykliškai telefonuose yra nustatoma, kad vos atsiradus naujai operacinės sistemos versijai, telefono savininkas iš karto apie tai informuojamas. Todėl rekomenduoju šiuos atnaujinimus įsidiegti iš karto ir jų neatidėlioti. Beje, svarbu kaskart atsinaujinti ne tik telefono operacinę sistemą, bet ir programėles, kuriomis tenka dažnai naudotis. Pavyzdžiui, viena iš populiariausių interneto naršyklių telefone „Chrome“, nes ir naršyklę atnaujinus atsinaujina įvairiausi saugumo protokolai, kuriuos naršyklė naudoja. Svarbu žinoti, kad programėlių naujiniai išleidžiami ne vien dėl programėlių veikimo stabilumo gerinimo, bet ir dėl to, kad senesnėse jų versijose buvo kokių nors saugumo spragų“, – atkreipia dėmesį G. Gruodis.

Ketvirtasis patarimas: ką daryti, jei virusas – jau telefone

Kaip teigia G. Gruodis, kartais būna jau per vėlu ir telefone užsiveisus virusams žmonės nebežino, ko griebtis, bet net ir tokiu atveju išeitis, dažniausiai, pakankamai paprasta.

„Užsiveisus virusams, žmonės paprastai pastebi, kad telefonai pradeda lėčiau veikti ar ženkliai greičiau išsikrauna baterija. Bet šie patiriami nemalonumai, jei imamasi veiksmų, tėra laikini. Ką tokiais atvejais reikėtų padaryti pirmiausiai, tai identifikuoti, kurios parsisiųstos programėlės „padovanojo“ jums virusus ir jas ištrinti. Po to – iš karto perkrauti telefoną. Jeigu virusai po šio pratimo nedingsta arba jei telefonas vis dar veikia lėtai, verta kreiptis į specialistus, kurie padės identifikuoti priežastis ir padės surasti sprendimą. Taip pat kreiptis pagalbos geriausiai ir tais retais atvejais, kai susiduriama su telefonus užrakinančiais ir išpirkos reikalaujančiais virusais – jokiu būdu šių išpirkų nemokėti“, – išskiria G. Gruodis.

Penktasis patarimas: Kalėdos – ne vien dovanų metas

„Šventiškai nusiteikę dažniausiai ieškome dovanų ir net nepagalvodami į antrąją planą nustumiame saugumą. Todėl auga ir tikimybė, kad beieškant dovanų tyčia ar netyčia spustelsime ant pavojingų nuorodų ar patikėsime naujai atsiradusių programėlių pažadais. Pavyzdžiui, įvairios reklamos ar programėlės gali reklamuoti prekes su didelėmis nuolaidomis kokioje nors pirmą kartą matomoje parduotuvėje, o apsilankius joje dovanų gaunamas virusas. Tokios parduotuvės taip pat gali būti visiškai fiktyvios ir sukurtos tik patogiam jūsų duomenų surinkimui, o visą surinktą informaciją iš karto perduos trečiosioms šalims. Svarbu ir tai, kad tokie „virusiniai“ puslapiai ar programėlės šiais laikais sukurti ypač kokybiškai, tad kartais iš pirmo žvilgsnio, susigundžius nuolaida, sunku atskirti, ar tai – fiktyvi, ar tikra elektroninė parduotuvė“, – atkreipia dėmesį G. Gruodis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!