Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/65686/kodel-jusu-wifi-letas-ir-kaip-ji-pagreitinti/spausdinti/

Kodėl jūsų „Wifi“ lėtas ir kaip jį pagreitinti

Publikuota: 2018-10-29 10:36
Tematika: Ryšio technika
Aut. teisės: ©Sugedo.lt
Inf. šaltinis: Sugedo.lt

Atskleisime belaidžio ryšio problemas ir jų sprendimo būdus. Dideliuose miestuose visur apstu „Wi-Fi“ šaltinių. Daugiabučiuose kiekvienoje kaimynystėje yra bevielio ryšio taškai. Natūralu, kad kuo daugiau apkrautas eteris, tuo prastesnė bus ryšio kokybė.

Papasakosime jums apie efektyvius metodus, kurie padės padidinti Wi-Fi greitį. Visų pirma, apsvarstykime belaidžio ryšio mažo greičio priežastis.

Kodėl jūsų „Wifi“ lėtas ir kaip jį pagreitinti

Lėtas internetas

Nuo „Wi-Fi“ priklauso ryšio sujungimo greitis tarp belaidžių įrenginių ir maršrutizatoriaus. Todėl maršrutizatoriaus optimizavimas nepadės, jei interneto tiekėjas tieks mažą ryšio greitį.

Sprendimas. Pirmiausia patikrinkite interneto greitį, prisijungdami prie maršrutizatoriaus naudojant „Wi-Fi“. Tada atlikite tą patį, prijungdami įrenginį prie kompiuterio per LAN kabelį. Jei abiem atvejais internetas yra lėtas, problema yra ne maršrutizatoriuje. Apsvarstykite galimybę pakeisti interneto planą. Taip pat galite patikrinti interneto greitį „Speedtest“ ar kitoje svetainėje.

Per daug bevielių įrenginių

Šiais laikais mūsų namuose atsiranda vis daugiau įrenginių, kurie jungiasi prie „Wi-Fi“. Tai ne tik asmeniniai, nešiojamieji kompiuteriai, planšetės ir išmanieji telefonai, bet ir pažangios namų lemputės, jungikliai, jutikliai ir fotoaparatai. Dabar netgi ir virduliai turi įmontuotą „Wi-Fi“ modulį.

Atkreipkite dėmesį, kad dauguma įprastų namų maršrutizatorių palaiko ne daugiau kaip 30 vienu metu prijungtų įrenginių. Tai yra daug, bet tik ne išmaniems namams, ir ne didelėms šeimoms, kuriose kiekvienas turi po keletą įrenginių. Jei viršijama 30 įrenginių riba, jie laikas nuo laiko atsijungia nuo maršrutizatoriaus.

Sprendimas. „Wi-Fi“ tinklui, prie kurio jungiasi daug belaidžių įrenginių, geriau pasirinkti specialųjį maršrutizatorių, geriausia – verslo klasės.

Daug sienų arba dideli atstumai

Dideliuose namuose gali nepakakti vieno maršrutizatoriaus. Jis tiesiog neturi pakankamai galios perduoti signalą per sienas ir lubas.

Kartais nepakanka teisingai įdiegti maršrutizatorių, kad užtikrinti visą zonos aprėptį.

Sprendimas. Egzistuoja daugybė „Wi-Fi“ retransliuotojų ar atkūrėjų, kurie integruojami į jūsų tinklą ir taip padidina aprėptį. Tiesiog įdiekite tokį dalyką, ir „Wi-Fi“ pasieks net tolimiausias namų vietas.

Užsikimšęs „Wi-Fi“ kanalas

Maršrutizatoriai vidutiniškai palaiko 10–13 „Wi-Fi“ ryšio kanalų, tačiau kadangi daugelis vartotojų nekeičia nustatymų, maršrutizatoriai naudoja numatytąją konfiguraciją. Todėl jie yra labiausiai apkrauti. Verta savo maršrutizatoriui pasirinkti tinkamiausią ryšio kanalą, kurio daugiau niekas nenaudoja.

Šiuolaikiniai maršrutizatoriai turi automatinio ryšio kanalų pasirinkimo funkciją ir patys gali nustatyti kuris yra mažiausios apkrovos. Tačiau galbūt jūsų maršrutizatorius negali to padaryti, taigi kartais jūs patys turėtumėte tai atlikti. „Wi-Fi“ kanalai turi paprastus numerius – 1, 2, 3 ir tt. Egzistuoja įrankiai, kurie analizuoja jūsų tinklą ir suranda geriausią variantą.

Renkamės geriausią „Wi-Fi“ kanalą

„Windows“

Norėdami rasti geriausią „Wi-Fi“ kanalą, naudokitės labai paprasta ir nemokama programa, kuriai net nereikalingas diegimas – „WifiInfoView“. Atsisiųskite, išpakuokite ir paleiskite ją, o tada tiesiog atrinkite „Wi-Fi“ prieigos taškus pagal kanalų užimtumą. Kuo daugiau maršrutizatorių naudoja tą patį kanalą, tuo daugiau jis yra apkrautas. Pavyzdžiui, mano atveju dauguma kaimynų maršrutizatorių naudoja 1 ir 11 kanalus.

„Windows 10“ vartotojai, kurie nori naudoti „Microsoft Store“ programinę įrangą, gali naudoti nemokamą „WiFi Analyzer“ programą. Kai pirmą kartą paleisite programą, reikės suteikti programai prieigą prie „Bluetooth“ ir „Wi-Fi“ valdymo. Po to eikite į skirtuką „Analyze“, kuriame pamatysite diagramą, kurioje yra suskirstyti „Wi-Fi“ kanalai pagal jų darbo krūvį ir pasirinkite jums tinkamą.

„Mac“

„Mac“ kompiuteriuose yra įmontuotas „Wi-Fi“ diagnostikos įrankis. Norėdami jį atidaryti, paspauskite klavišą „Option“ ir meniu juostoje spustelėkite piktogramą „Wi-Fi“. Atsidariusiame meniu pasirinkite „Atidaryti belaidę diagnostiką“.

Atsidariusiame dialogo lange spustelėkite „Tęsti“ ir įveskite vartotojo slaptažodį. Tada meniu juostoje pasirinkite „Langas“ → „Skanuoti“.

Dabar spustelėkite mygtuką „Nuskaityti dabar“. Pasibaigus procesui pamatysite rastų tinklų sąrašą. Geriausi kanalai bus nurodyti kairėje.

„Android“

„Android“ taip pat turi „Wifi Analyzer“ programą. Tiesą sakant, išmaniųjų telefonų programa yra dar geresnė nei versija kompiuteriams, nes telefonas turi pranašumą – jūs galite judėti po namus laikydami jį rankose ir surasti „belaides zonas“ savo „Wi-Fi“ tinkle.

Skydelyje „Wifi Analyzer“ yra piktograma „View“, kurią spustelėję pamatysite programų funkcijų sąrašą. Tarp jų suraskite funkciją „kanalo reitingas“. Prieš jus bus nurodyti visi artimiausi „Wi-Fi“ tinklų kanalai pažymėti žvaigždutėmis, pagal apkrovos dydį. Daugiau žvaigždžių – geresnis kanalas. Taip pat galite apskaičiuoti „Wi-Fi“ kanalų darbo krūvį naudodami grafiką programos langelyje. Kuo daugiau X ašies sankirtų, tuo daugiau užimtumo turi kanalas.

Jei dėl kažkokių priežasčių jūsų netenkina „Wifi Analyzer“, galite išbandyti jo analogą su atviru kodu, kuris vadinasi... „WifiAnalyzer“. Taip, pavadinimai skiriasi tik tuo, kad pirmajame yra tarpas tarp žodžių. Ši programa teikia tas pačias funkcijas ir taip pat gali būti naudojama ieškant geriausio „Wi-Fi“ kanalo.

„iPhone“

„iPhone“ vartotojams nepasisekė. Dėl „Apple“ politikos, kurioje draudžiama trečiųjų šalių programoms pasiekti belaidžio tinklo charakteristikas, „iPhone“ įrenginiu negalima naudoti „Wi-Fi“ analizatorių laisvų kanalų paieškai.

Tačiau, jei turite įrenginį su „jailbreak“, tinkamo kanalo paieškai galite naudoti „WiFi Explorer“ arba „WiFiFoFum“ programas iš neoficialios „Cydia“ programos saugyklos.

Kaip pakeisti savo „Wi-Fi“ kanalą

Taigi, jūs pasirinkote geriausią kanalą iš siūlomų. Dabar reikia konfigūruoti maršrutizatorių. Deja, nėra vieningos veiksmų sekos. Todėl verta vadovautis prietaiso instrukcijomis.

Iš esmės maršrutizatorius sukonfigūruotas arba per specialias programas (kaip pvz. yra naujuose „Xiaomi“ maršrutizatoriuose), arba per prietaiso paslaugų puslapį. Jį pasiekti galite įvedę maršrutizatoriaus IP adresą 192.168.0.1 arba 192.168.1.1 į naršyklės adresų juostą. Maršrutizatorius paprašys jūsų vartotojo vardo ir slaptažodžio – jie paprastai yra standartiniai ir dažniausiai nurodomi ant korpuso.

Nustatymuose ieškokite elemento, susijusio su belaidžiais tinklais, ir suraskite lauką, kuriame nurodomi „Wi-Fi“ kanalai. Išskleistame sąraše pasirinkite geriausią kanalą ir išsaugokite nustatymus. Po to maršrutizatorius persikraus ir bus paleistas iš naujo. Viskas padaryta.

Taip pat būtų naudinga perjungti maršrutizatorių prie belaidžio standarto IEEE 802.11n. Taip pagerinsite prisijungimo greitį. Tai galima padaryti maršrutizatoriaus nustatymuose skirtuke „Wireless Settings“. Suraskite „Mode“ parinktį ir išplėstiniame sąraše pasirinkite „11n only“ parinktį.

Mažesnės apkrovos kanalo pasirinkimas leidžia žymiai padidinti bevielio ryšio greitį. Tačiau, jei aplink jūs yra daug prieigos taškų ir visi kanalai yra užimti, tuomet nepastebėsite didelių pokyčių.

Sprendimas – pasirinkite naują maršrutizatorių.Dauguma jų veikia 2,4 GHz dažniu, tačiau nauji dviejų juostų maršrutizatoriai taip pat palaiko 5 GHz dažnį. Kanalai su tokiu dažniu yra mažiau apkrauti, o ryšys per juos yra daug greitesnis.


Sugedo.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!