Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/59536/kaip-padaryti-pritrenkiancia-gamtovaizdzio-nuotrauka-ismaniuoju/spausdinti/

Kaip padaryti pritrenkiančią gamtovaizdžio nuotrauką išmaniuoju?

Publikuota: 2017-05-23 15:19
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Ne paslaptis, kad daugelis mūsų jau senokai fotoaparatus išmainė į išmaniuosius. Nuolatinių inovacijų dėka jų fotografavimo galimybės nenustoja tobulėti, juos patogiau nešiotis, o nuotraukos kaip mat perkeliamos į daug talpinančias įrenginio galerijas ar „debesis“. Tik ar tikrai išnaudojame visas išmaniųjų savybes, bandydami išgauti geriausią kadrą? Artėjant vasarai, pateikiame patarimus, kaip telefonu užfiksuoti stulbinantį atostogų peizažą.

Kaip padaryti pritrenkiančią gamtovaizdžio nuotrauką išmaniuoju?

1. Ieškokite pagrindinio objekto

Ieškokite pagrindinio taško – to, kas nuotraukoje atkreiptų dėmesį. Tai gali būti fizinis objektas, kaip, pavyzdžiui, įdomi gamtovaizdžio detalė ar pastatas. Kita vertus, šis taškas gali būti ir abstraktesnis, pavyzdžiui, paviršiaus tekstūra, ar tai, kaip scenoje sklinda šviesa.

2. Dalinkite erdvę į tris dalis

Ekspertai rekomenduoja fotografuojamą vaizdą matyti tarsi dalinant jį į tris erdves – priekį (pirmą planą), vidutinį nuotolį bei foną. Pirmasis planas turėtų įvesti į fotografiją. Dėl šios priežasties paprastai jame fiksuojama tai, kas sudaro liniją – siena, tvora, kelias ar panašiai. Geriausią efektą dažniausiai sukuria, kai šie linijiniai objektai kadre driekiasi įstrižai.

3. Pasirinkite tinkamą paros laiką

Geriausias laikas fotografuoti – saulėtekio ir saulėlydžio valandos. Tokiu laiku šešėliai yra išraiškingiausi, o šviesa švelni, šilta. Ne veltui laiką prieš pat saulėtekį ir saulėlydį fotografai vadina taip romantiškai – „auksinėmis valandomis“.

4. Įvertinkite dangaus grožį

Įsivaizduokite, kad fotografiją dalinate į tris lygias dalis. Kompozicine prasme, horizontą fiksuoti geriau viršutiniame trečdalyje arba apatiniame, o ne per kadro vidurį. Kiek nuotraukoje rodyti dangaus? Priklauso, koks jis. Jei blankus ir nuobodus – palikite jo mažiau, o galbūt apskritai jo nefotografuokite. Jeigu dangus atrodo vertas įamžinimo (pavyzdžiui, „nudažytas“ saulėlydžio rausva spalva), skirkite jam daugiau vietos.

5. Pasitelkite papildomas priemones

Jei ketinate daug fotografuoti, verta įsigyti ir su išmaniuoju suderinamą trikojį stovą, kuris leidžia telefoną laikyti stabiliai bei daryti ilgo išlaikymo kadrus. Taip pat panagrinėkite ir savo išmaniojo telefono režimus. Pavyzdžiui, naujausias „Samsung Galaxy S8” turi profesionalioms nuotraukoms skirtą režimą „Pro Mode“, kurį įjungus galima reguliuoti baltos spalvos balansą, išlaikymą bei pasirinkti norimo objekto fokusą. Taigi, šiek tiek pastangų bei kūrybiškumo ir nustebsite, kokius kadrus šiandien galima užfiksuoti su delne telpančiu prietaisu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!