Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/58810/kaip-ilgiau-issaugoti-iphone-akumuliatoriaus-sveikata/spausdinti/

Kaip ilgiau išsaugoti „iPhone“ akumuliatoriaus sveikatą

Publikuota: 2017-04-17 07:16
Tematika: Ryšio technika
Autorius: Ramūnas Blavaščiūnas
Aut. teisės: ©MacArena.lt
Inf. šaltinis: MacArena.lt

Daug „iPhone“ ir „iPad“ naudotojų norėdami kiek įmanoma ilgiau išsaugoti savo įrenginių akumuliatorius „gerame stovyje“ daro viską atvirkščiai.

Kiekvienas mūsų trokštame, kad akumuliatoriai būtų talpesni (kai kurie su nostalgija prisimindami laikus, kai telefoną reikėjo jungti prie sienos kartą į savaitę ar dar rečiau). Tačiau realybė tokia, kad jei dabartinį „iPhone 7 Plus“ akumuliatorių įdėti į kokią senutę „Nokia 3100“, tai ją krauti reikėtų kartą į mėnesį, tačiau naują „iPhone“ krauti tenka kasdien ar, geriausiu atveju, kartą į porą dienų (žinau žmogų, kuriam telefonas atlaiko ~3 paras. Juo jis naudojasi normaliai, bet su akumuliatoriumi elgiasi „kaip su vaiku“).

Kaip ilgiau išsaugoti „iPhone“ akumuliatoriaus sveikatą

Labai tikiuosi, kad neužsiimate akumuliatorių gimnastika, kuria reikėjo užsiiminėti anksčiau kai rekomenduojama buvo įkrauti pilnai, tada naudoti kol akumuliatorius pilnai išseks, tada vėl pilnai įkrauti ir vėliau šią mankštą pakartoti periodiškai. Dabar, kai naudojamos ličio jonų baterijos – to daryti nereikia ir net priešingai, tokia gimnastika šioms baterijoms kenkia.

Kaip žinia, akumuliatoriai ne vynas ir su laiku jie ne gerėja ir jų talpa nedidėja. Tai, kiek laikys mobilus įrenginys priklauso ne tik nuo to kiek akumuliatorius yra naudotas, bet ir to kaip jis buvo įkraunamas.

Akumuliatorių gamintojo „Cadex“ sukurtoje svetainėje „Battery University“ detaliai aprašoma taip vadinamas ličio-jonų akumuliatorių, naudojamų telefonuose, stresas. Akumuliatoriams, kaip ir žmonėms, pastoviai patiriant stresą gyvenimo trukmė trumpėja. Taigi, jei norite, kad jūsų įrenginio akumuliatorius „gyventų“ ilgiau – turite (kai kurie) pakeisti savo įpročius.

„iPhone“ įkrautas ir vis dar pajungtas prie įkroviklio

Anot „Cadex“ laikyti prie įkroviklio pajungtą telefoną kai jo akumuliatorius 100 % įkrautas yra „nesveika“ jo akumuliatoriui. Tai liečia tuos, kas palieka telefoną pajungtą krautis nakčiai. Kai telefono akumuliatorius įkrautas 100 %, jam siunčiami maži elektros impulsai padedantys išsaugoti maksimalų įkrovimo lygį. Tie bereikalingo impulsai sukelia akumuliatoriui stresą ir jį dėvi. Mes gi nenorėtumėme eilę valandų iš eilės, be miego, periodiškai gauti elektros signalą į raumenis.

Geriau iki 100 % neįkrauti

Ekspertai teigia, kad dėl to, kad paskutinėje akumuliatoriaus įkrovimo stadijoje akumuliatoriui siunčiami aukštos įtampos impulsai – akumuliatoriaus geriau neįkrauti pilnai. Akumuliatoriui kur kas sveikiau būti įkrautam kelis kartus per dieną mažomis „dozėmis“.

Pajunkite telefoną krautis, kai tik yra galimybė

Telefono baterijai nusėdus kokius 20–30 % (ar net kokius 20–20 %) – geriau jį pajungti krauti ir taip daryti kelis kart per dieną. Tokiu būdu ne tik prailginsite akumuliatoriaus tarnavimo laiką, bet ir turėsite įkrautą telefoną. „iPhone“, „iPad“ ar bet kokios įrenginio su ličio jonų baterija, akumuliatoriams kur kas „sveikiau“ kai jie laikomi įkrauti 40–80 %.

Venkite telefono perkaitimo

Ličio jonų akumuliatoriai yra jautrūs perkaitimui. Pavyzdžiui „Apple“ rekomenduoja nuo telefonų nuimti įmautes ir dėklus, nes jis gali tapti per didelio akumuliatoriaus įkaitimo priežastimi. Reikėtų stengtis telefoną laikyti vėsiai (bet ne šaltai).

Aukščiau pateiktame tekste aš rašau apie telefonus ar mobilius įrenginius, tačiau pagrindiniai principai galioja ir kitiems įrenginiams, kuriuose įdiegti ličio-jonų akumuliatoriai, pavyzdžiui kompiuteriuose.

Nereikia pradėti gyventi telefono akumuliatoriui. Elkitės natūraliai, kvėpuokite giliai ir ritmingai, telefoną pajunkite krautis kai šis nusėda iki kokių 40–50 %, kad ir porai minučių, kai tik yra galimybė tai padaryti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!