Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/55566/vertingiau-uz-pinigus-kaip-apsaugoti-telefone-esancius-duomenis/spausdinti/

Vertingiau už pinigus: kaip apsaugoti telefone esančius duomenis?

Publikuota: 2016-07-18 13:32
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Dažnai net nesusimąstome apie savo išmaniojo telefono ir jame esančių duomenų saugumą ir tik nutikus pačiam blogiausiam suprantame to svarbą. Socialinių tinklų, mobilaus banko paslaugų epochoje saugumas tampa vis svarbesnis ne tik verslui, bet ir kiekvienam mūsų – juk į išmanųjį telefoną sudėtas beveik visas mūsų gyvenimas: kontaktiniai duomenys, elektroniniai laiškai, pokalbiai, dienoraštis ir kita svarbi informacija. Tad kaip patikimai apsaugoti duomenis, kad jie nepatektų į svetimas rankas, o taip nutikus – nuostolius paversti minimaliais, pasakoja išmaniųjų telefonų gamintoja „Huawei“.

Atsarginės kopijos – visiems gyvenimo atvejams

Kai kuriais atvejais išmaniojo telefono nuo pavojingų situacijų neapsaugome patys. Pavyzdžiui, kai jis netyčia sušlampa arba jį paprasčiausiai pametame. Tokiais atvejais prarandami visi duomenys. Siekiant apsisaugoti nuo tokių situacijų, rekomenduojama reguliariai kurti atsargines duomenų kopijas. Tai padės išvengti didelių nuostolių ir jaustis saugiems.

Su pirštų atspaudų technologija – saugiau

Iki šiol potenciali telefono vagystė nebuvo laikoma tragedija. Blogiausiu atveju, kol susisiektume su tinklo operatoriumi ir deaktyvuotume SIM kortelę, vagis suspėtų paskambinti į užsienį ar išsiųsti kelias papildomai apmokestinamas trumpąsias žinutes. Tačiau dabar išmaniųjų telefonų atmintyje daugiausia saugoma privati informacija. Kai kurie žmonės galvoja, kad jų duomenys išmaniajame telefone patikimai apsaugoti PIN kodu arba paprasta atrakinimo kombinacija, pirštu nubrėžiama ekrane. Deja, dažnai būna taip, kad PIN kodą sudaro to paties skaičiaus, pakartoto keturis kartus, seka, o atrakinimo kombinacija pasirodo beesanti „L“ ar „U“ formos figūra. Taigi vagis gali labai greitai prasibrauti prie telefone esančių nuotraukų, darbo ar asmeninių laiškų, „Facebook“ paskyros ar kontaktinių duomenų.

Siekdami to išvengti, telefonų gamintojai vis dažniau į naujus telefonų modelius įdiegia pirštų atspaudų technologijas. Tai ne tik palengvina ir pagreitina telefono atrakinimą, bet ir užtikrina saugumą. Pavyzdžiui, „Huawei P9“ ir „Huawei P9 Lite“ telefonuose pirštų atspaudų nuskaitymo saugumą užtikrina telefonuose įdiegta pažangi „ARM TrustZone“ technologija. Ji leidžia užregistruoti net penkis skirtingus pirštų atspaudus, o visa procedūra trunka mažiau nei 30 s. Be to, patį pirštų atspaudų skaitytuvą galima naudoti fotografuojant, atsiliepiant į skambučius, nutildant žadintuvo garsinį signalą ir naršant nuotraukų albume.

Beje, galimybė fotografuoti išmaniaisiais telefonais taip pat reiškia didesnį saugumą. Daugumoje telefonų yra galimybė susieti telefoną ir išsaugoti nuotraukas debesies saugykloje, tad net ir pametus telefoną, nuotraukos ir filmai išlieka pasiekiami. Pavyzdžiui, „Huawei“ išmaniuosiuose telefonuose įdiegta „Google Photos“ programėlė, leidžianti visą informaciją nemokamai ir automatiškai nusiųsti į debesies saugyklą.

Užblokuoti duomenis – net ir pametus telefoną

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad „Huawei“ išmaniuosiuose telefonuose įdiegta „Android“ sistema leidžia naudotis ir kitomis paslaugomis, užtikrinančiomis telefono ir jame esančių duomenų apsaugą. Pavyzdžiui, pametus telefoną vertėtų užsiregistruoti interneto svetainėje android.com/devicemanager. Ši paslauga siūlo tris paprastas galimybes padėti susekti prarastą telefoną arba apsaugoti jame esančius duomenis.

Pirmiausia, žemėlapyje nurodoma telefono buvimo vieta ir suteikiama galimybė nuotoliniu būdu į jį paskambinti. Jeigu visgi sistema nenustato telefono buvimo vietos, ji leidžia pakeisti ekrano užrakinimo slaptažodį, o jeigu pamestame ar pavogtame telefone saugomi duomenys, kurie jokiu būdu negali patekti į svetimas rankas, juos galima net ištrinti, pasinaudojus bet kokia interneto naršykle. Dar visai neseniai tokios paslaugos buvo teikiamos tik didelių įmonių klientams, o dabar kiekvienas išmaniojo telefono savininkas gali naudotis šiomis paslaugomis nemokamai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!