Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/55299/kaip-teisingai-gelbeti-suslapusi-telefona/spausdinti/

Kaip teisingai gelbėti sušlapusį telefoną?

Publikuota: 2016-06-27 12:22
Tematika: Ryšio technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kaip teisingai gelbėti sušlapusį telefoną?Vasarai atėjus lietuviai išmanųjį telefoną nešasi visur, net ir ten kur yra rizika jam sušlapti – vidury ežero valtyje, duše ar upelyje. Net ir atsitikus blogiausiam, panikuoti neverta – tereikia sekti penkiais žingsniais, kurie gali šlapią telefoną atgaivinti antram gyvenimui.

„Sušlapęs telefonas yra vienas dažniausiai pasitaikančių telefonų gedimų kartu su ekrano skilimu. Telefonai dažniausiai maudosi vasarą, kai norimoms akimirkoms užfiksuoti lietuviai išmanųjį pasiima visai arti vandens. Išmaniajam įrenginiui panirus po vandeniu nereikia panikuoti – pakaks atskirti veikiančius gelbėjimo metodus nuo tų, kurie jį gali net sugadinti“, – teigia Egidijus Adomkaitis, „Bitė Lietuva“ išmaniųjų mokyklos ekspertas ir pateikia penkis žingsnius, ką reikėtų daryti atsitikus tokiai nelaimei.

Penki pagrindiniai žingsniai atgaivinti telefoną

Ištraukite kuo greičiau iš vandens. Tai, kiek telefonas praleis laiko vandenyje, iš esmės lemia, ar dar bus galima jį išgelbėti. Akimirksniu jį ištraukę iš vandens užtikrinsite, kad galbūt vanduo neprasiskverbė į svarbias įrenginio dalis.

Iškart įrenginį išjunkite. Paliktas džiūti įjungtas mobilus telefonas yra pasmerktas niekada nebeveikti, todėl svarbu tik ištraukus telefoną išjungti jo maitinimą.

Išimkite visas detales. Kitas žingsnis yra atidaryti telefono nugarėlę ir atskirti visas dalis – bateriją, atminties kortelę, SIM kortelę. Tokiu būdu visi išmanųjį telefoną sudarantys komponentai išdžius geriausiai. Tiesa, visų išmaniųjų telefonų išardyti visiškai nepavyks. Modeliuose, kuriuose negalima atidaryti nugarėlės ir išimti baterijos, teliks atskirti kitas detales – minėtas atminties ar SIM korteles.

Padėkite ant susigeriančios medžiagos. Turbūt pats svarbiausias etapas yra visas atskiras detales ir telefono korpusą padėti ant drėgmę sugeriančios medžiagos – šluosčių, rankšluosčio, tualetinio popieriaus. Taip pat tokiu atveju gelbsti ryžiai, avižiniai dribsniai, silikagelis (dažnai randamas batų ir kitų pirkinių dėžėse), ar specialios, būtent tokioms situacijos, skirtos medžiagos.

Bandyti telefoną įjungti po protingo laiko tarpo. Telefonui išdžiūti prireikia apie 24 val. drėgmę sugeriančioje medžiagoje, po to telefoną galima surinkti ir bandyti įjungti. Jei šis veikia, vadinasi, metodai padėjo, jei ne – turbūt vanduo jau pažeidė telefoną taip stipriai, kad teks keisti neveikiančias detales.

Ko nereiktų daryti?

E. Adomkaitis mato keletą esminių netikslumų: „Lietuviai daro esminę klaida, kai ką tik sušlapusį telefoną staigiai čiumpa ir grubiais judesiais bando jį išrinkti. Reikėtų elgtis priešingai – telefoną pakelti lėtai, jo nevartyti ir atsargiai pradėti ardymo procesą. Taip vanduo nepateks į kitas detales. Kitas netinkamas metodas – telefono džiovinimas plaukų fenu. Tai nėra geras būdas, nes bet kokia šiluma žeidžia telefono mikroschemas ir skatina jų koroziją.“

Galima apsisaugoti ir iš anksto

Dirbantiems rizikos zonose ar mėgstantiems ekstremalias pramogas, išmaniųjų ekspertas pataria rinktis šioms sąlygoms skirtus telefonus: „Kai labai dažnai susiduriama su kiek pavojingesnėmis sąlygomis, klientams rekomenduojame tvirtus, smūgiams ir vandeniui atsparius telefonus „CAT“. Jei tiesiog ieškoma vandeniui patvaresnių modelių, siūlome konkrečius „Sony“ ar „Samsung“ išmaniuosius įrenginius.“

Nenorintiems rinktis šių modelių, E. Adomkaitis siūlo telefono apsaugą arba paprastą, bet praktišką priemonę: „Kita alternatyva – telefono draudimas. Ši sparčiai populiarėjanti paslauga leidžia jaustis tikrai užtikrintai ne tik nuo vandens incidentų, bet ir nuo smūgių ar ekrano įskilimų. Galiausiai, vykstantiems poilsiauti ar dirbti šalia vandens telkinio labai paprasta, bet efektyvi priemonė – neperšlampamas maišelis.“

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!