Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/rysiai/23318/kaip-priimineti-dvb-t-signalus-daugiabuciuose/spausdinti/

Kaip priiminėti DVB-T signalus daugiabučiuose?

Publikuota: 2010-05-17 16:48
Tematika: Ryšio technika
Autorius: Algis Šalkauskas
Aut. teisės: ©Algis Šalkauskas
Inf. šaltinis: Antžeminė skaitmeninė televizija

Lietuvoje naudojama DVB-T moduliacijos rūšis (64-QAM) garantuoja patikimą signalų priėmimą tik naudojantis stacionariomis TV priėmimo antenomis. Tai reiškia, kad norėdami patikimai, be trugdžių priimti DVB-T siuntimo stoties signalus, turime turėti įsirengę arba turime įsirengti „lauko“ priėmimo antenas pastato/namo išorėje. Tose vietose, kur priimamas signalas iš DVB-T siuntimo stoties siuntimo antenos į priėmimo anteną atsklinda tiesiogiai, kitaip tariant esant tiesioginiam matomumui (signalo sklidimo trąsos neužstoja kalvos, statiniai, medžiai) ir yra pakankamo stiprumo, įmanomas kokybiškas signalų priėmimas ir „kambarinėmis“ TV antenomis.

Kaip priiminėti DVB-T signalus daugiabučiuose?
Logoperiodinė UHF antena. Radiocool.lt nuotr.

Šiuo metu visos Lietuvoje įrengtos bei artimiausiais metais planuojamos įrengti DVB-T siuntimo stotys dirba decimetrinių bangų (DMB/UHF: 21-69k.) ruože, todėl ir priėmimo antenos turi būti skirtos darbui šiame ruože.

Kaip dabar priiminėja DVB-T siunčiamus signalus daugiabučių namų gyventojai? Daugiabučių namų gyventojai, kurie jau dabar turi imtuvus, pritaikytus išskirti DVB-T stočių siunčiamas TV programas, paprastai indvidualiai įsirengia priėmimo antenas. Tik nedaugelis iš jų sugeba teisingai pasirinkti priėmimo antenos tipą bei tinkamai ją įsirengti. Likusi dalis paprastai naudoja „kambarines“ priėmimo antenas bei dažniausiai priiminėja nuo gretimų pastatų atsispindėjusius DVB-T signalus. Toks metodas neleidžia patikimai bei kokybiškai matyti visas DVB-T stočių siunčiamas programas.

O kaip galima būtų patikimai priiminėti DVB-T siunčiamus signalus daugiabučiuose? Asmeniškai nematau kitų alternatyvų, kaip tik įrengti/įsirengti kolektyvinio priėmimo DVB-T TV antenas ant daugiabučio namo stogo, o priimtus signalus koaksaliniais kabeliais paskirstyti po butus. Techniškai tai būtų analogija daugelį metų naudotai (ir daug kur tebenaudojamai) analoginės TV kolektyvinio priėmimo antenoms/sistemoms. Net daugelis šios sistemos elementų (antenų laikikliai, kai kurio tipo antenos, kabeliai, stiprintuvai, paskirstytuvai) galėtų būti naudojami/panaudoti perdarant analoginės TV kolektyvinio priėmimo sistemą į skaitmeninės TV kolektyvinio priėmimo sistemą. Kas tokias sistemas įrenginės, aptarnaus ir kas finansuos – tai jau kita tema.

Apie kolektyvinio priėmimo anteninės sistemos įrengimo ypatumus gan išsamiai yra aprašyta Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) tinklalapyje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!