Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/85773/mokejimai-skaitmeninemis-piniginemis-yra-vienas-saugiausiu-atsiskaitymo-budu-bet-specialistai-vis-tiek-ragina-neatsipalaiduoti/spausdinti/

Mokėjimai skaitmeninėmis piniginėmis yra vienas saugiausių atsiskaitymo būdų, bet specialistai vis tiek ragina neatsipalaiduoti

Publikuota: 2023-01-17 16:47
Tematika: Programinė įranga
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vis daugiau bankų siūlo už prekes ar paslaugas patogiai atsiskaityti naudojant skaitmenines pinigines, tokias kaip „Google Pay“ ar „Apple Pay“, nereikalaujančias po ranka turėti mokėjimo kortelės, o tai labai padidina mokėjimų skaitmeniniais įrenginiais populiarumą. Specialistai atkreipia dėmesį, kad mokėjimai skaitmeninėmis piniginėmis yra vienas saugiausių mokėjimo būdų, tačiau vis tiek svarbu, kad klientai laikytųsi būtinų saugumo reikalavimų.

Mokėjimai skaitmeninėmis piniginėmis yra vienas saugiausių atsiskaitymo būdų, bet specialistai vis tiek ragina neatsipalaiduoti
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Norint naudotis skaitmenine pinigine mobiliajame telefone, reikia atsisiųsti atitinkamą programėlę iš saugių ir įgaliotų „iOS“, „Android“ atstovų ar kitų elektroninių parduotuvių ir atlikti veiksmus, kuriuos nurodo programėlė įdiegimo metu. Pridėjęs bekontaktę kortelę į savo skaitmeninę piniginę, klientas įrenginiu gali naudotis bet kur, kur priimami bekontakčiai mokėjimai, taip pat atsiskaitant internetu. Norėdamas parduotuvėje atsiskaityti skaitmenine pinigine, klientas turi pridėti savo telefoną prie atsiskaitymo terminalo – taip pat, kaip ir bekontakčio mokėjimo kortelę.

Mokėjimo kortelės pridėjimas prie skaitmeninės piniginės reikalauja autorizavimo keliais veiksmais, pavyzdžiui prašoma įvesti kortelės numerį ir jos galiojimo datą, CVC/CVV kodą, kuris nurodomas kitoje kortelės pusėje, PIN kodą ir šešių skaitmenų vienkartinį slaptažodį, kurį klientas gauna SMS žinute tuo telefono numeriu, kurį užregistravo banke.

„Mokėjimo kortelės įtraukimas į skaitmeninę piniginę apgaulės būdu galimas tik tais atvejais, kai kortelės turėtojas sukčiui pateikia ne tik savo kortelės duomenis, bet ir SMS žinute iš banko gautą vienkartinį slaptažodį. Tikimybė, kad taip įvyks, labai nedidelė, viskas priklauso tik nuo to, kiek kortelės turėtojas rūpinasi savo kortelės duomenų ir įrenginio saugumu. Jei kortelė buvo pavogta arba jos duomenys buvo nukopijuoti, kortelės vis tiek neįmanoma pridėti prie skaitmeninės piniginės, nebent vagis taip pat turi prieigą prie SMS gaunamo vienkartinio slaptažodžio, kuris galioja tik 30 minučių“, – sako „Luminor“ banko sukčiavimo rizikos valdymo skyriaus vadovas Linas Sadeckas.

Norint apsisaugoti nuo finansinių sukčių atakų, savo mokėjimo korteles ir autorizacijos duomenis privalu laikyti saugioje vietoje, kurios negalėtų pasiekti pašaliniai asmenys. Saugumo specialistai primygtinai rekomenduoja nelaikyti mokėjimo kortelės kartu su PIN kodu ir neleisti pašaliniams asmenims naudotis išmaniuoju telefonu be savininko priežiūros.

Klientai taip pat raginami atkreipti dėmesį į savo įrenginio saugumą. Reikėtų būti atidiems atidarant el. paštu, SMS gautas ar socialiniuose tinkluose rastas nuorodas. Atidarius tokias nuorodas gali būti atsisiunčiamos įvairios kenkėjiškos programos ar aplikacijos, kurių pagrindinis tikslas yra išgauti asmens duomenis. Programų kilmę, saugumą ir autentiškumą visais atvejais taip pat reikėtų patikrinti prieš įdiegiant jas savo įrenginyje.

„Raginame klientus savo išmaniuosiuose įrenginiuose naudoti saugų slaptažodį arba veido ar lietimo identifikavimo programas ir nepamiršti atsisiųsti programinės įrangos atnaujinimų. Pametus telefoną geriausia kuo greičiau susisiekti su banku ir paprašyti išjungti jūsų kortelėje esančios skaitmeninės piniginės funkciją“, – ragina „Luminor“ banko ekspertas Linas Sadeckas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!