Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/82746/ar-tiktok-yra-saugi-kaip-uztikrinti-privatuma-ir-sauguma/spausdinti/

Ar „TikTok“ yra saugi? Kaip užtikrinti privatumą ir saugumą

Publikuota: 2022-05-06 08:29
Tematika: Programinė įranga
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Kaskart, kai naudojatės socialine medija ar bet kokiomis žiniatinklio technologijomis, turite susimąstyti: kiek saugūs mano duomenys ir kokie pavojai gresia? „TikTok“ programėlė turi prastą reputaciją, kai kalbama apie saugumą. Bet ar tai reiškia, kad ji iš tikrųjų yra rizikinga?

Štai ką reikia žinoti apie šią platformą.

Ar „TikTok“ yra saugi? Kaip užtikrinti privatumą ir saugumą
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Ar „TikTok“ yra saugi?

Kalbant apie tokias programėles, kaip „TikTok“, saugumas yra santykinis dalykas. Pavyzdžiui, „TikTok“ privatumo politikoje platforma pažymi, kad ji renka informaciją apie savo vartotojus, tarp jų – ir informaciją apie naudojimą, įrenginį, vietą, metaduomenis ir slapukus.

Nors „TikTok“ teigia, kad ši informacija neperduodama trečiosioms šalims, ja dalijamasi su „patikimais partneriais“, tarp kurių gali būti ir reklamos užsakovai. Jei jau kurį laiką naudojatės „TikTok“, tikriausiai pastebėjote, kokių specifinių reklamos skelbimų gaunate. Ir, ko gero, skelbimus matote tokius, kurie atitinka jūsų poreikius ir norus, nes remiasi jūsų pirkimo istorija.

Duomenų rinkimas neapsiriboja tik jūsų žiūrimais vaizdo įrašais. „TikTok“ taip pat renka informaciją iš jūsų žinučių. Taigi naudodamiesi programėle pokalbiams su draugais galite į tai atsižvelgti. Be to, platformoje nėra galutinio žinučių šifravimo. Tai reiškia, kad ji nėra tokia saugi kaip kai kurios kitos žinučių siuntimo programėlės, kuriose įdiegtas papildomas saugumo lygis.

„Iš visų rimtų kibernetinių pavojų, su kuriais susiduria vidutinis vartotojas, „TikTok“ nėra sąrašo viršuje. Daugumai amerikiečių kur kas labiau turėtų rūpėti kredito kortelių sukčiavimo ir slaptažodžių apsaugos klausimai nei „TikTok“, – sakė Monica Eaton-Cardone, viena iš „Chargebacks911“ įkūrėjų ir vyriausioji veiklos vadovė.

Su tuo sutiko ir „Sophos“ vyriausiasis mokslininkas Chesteris Wisniewskis: „TikTok" nekelia vartotojui didesnės rizikos nei bet kuri kita socialinės medijos programėlė. Tai nereiškia, kad rizikos nėra, tačiau ji niekuo nesiskiria nuo „Facebook“, „Twitter“ ar „Instagram“.

Ar „TikTok“ saugi vaikams? Ką turėtų žinoti tėvai

„TikTok“ turi atskirą privatumo politiką, skirtą vaikams, kuriuos platforma apibrėžia kaip jaunesnius nei 13 metų asmenis. Tačiau ši politika taikoma tik vaikams, gyvenantiems JAV. Ji taip pat yra griežtesnė nei suaugusiesiems skirta politika ir apriboja tokių duomenų rinkimą kaip:

  • Vartotojo vardas
  • Slaptažodis
  • Gimtadienis
  • Įrenginio ID
  • IP adresas
  • Žiniatinklio naršyklės tipas ir versija
  • Vieta, kur esi šalyje
  • Programėlės veiklos duomenys

Nepaisant viso to, programėlėje vaikams vis dar kyla pavojų. Pirma, registruodamiesi socialinėje medijoje vaikai ne visada nurodo savo amžių. Dėl to jie gali būti pažeidžiami dėl privatumo problemų, tačiau, kaip ir su bet kuria kita programėle, taip ir su šia gali būti, kad piktavalės šalys gali programėlėje į juos nusitaikyti.

Be to, kadangi algoritmas pritaikytas pagal naudotojų interesus, gali būti, kad jie susidurs su juos dominančiu, bet jiems netinkamu turiniu.

Kaip sumažinti galimą „TikTok“ riziką

Nors ekspertai, atrodo, iš esmės sutinka, kad „TikTok“ keliama rizika yra minimali, šis klausimas, be abejo, turi niuansų.

„Niekada nebuvo įrodymų, kad „TikTok“ turėtų piktavališkų ketinimų, – sakė „Reincubate“ generalinis direktorius Aidanas Fitzpatrickas, – tačiau, anot jo, yra buvę saugumo pažeidimų. Pavyzdžiui, „TikTok“ buvo kaltinama biometrinių duomenų rinkimu iš nepilnamečių be jų sutikimo, o „ByteDance“ sutiko sumokėti 92 milijonus JAV dolerių, kad išspręstų problemą dėl grupinio ieškinio, kuriame išreikšta pretenzija dėl duomenų privatumo JAV.

Apskritai, jei nerimaujate dėl bet kokios galimos rizikos, susijusios su „TikTok“ naudojimu, geriausia būtų apskritai nesinaudoti šia programėle. Vis dėlto galite imtis tam tikrų veiksmų, kad sumažintumėte „TikTok“ paliekamą skaitmeninį pėdsaką.

  • Nesidalykite per daug: Nenaudokite savo vardo ir pavardės arba nenurodykite savo amžiaus. Pasistenkite, kad nebūtų matomi atpažįstami asmeniniai orientyrai, pavyzdžiui, gatvių ženklai ir mokyklos.
  • Neleiskite kitiems vartotojams jūsų rasti: Pagal numatytuosius nustatymus „TikTok“ dalijasi jūsų turiniu su visa programėlės bendruomene. Kad to išvengtumėte, nustatymuose galite išjungti funkciją „Pasiūlyti savo paskyrą kitiems“.
  • Neleiskite kitiems naudotojams bendrauti su jumis: Taip pat „TikTok“ nustatymuose galite išjungti tokias privatumo parinktis kaip „Leisti atsisiųsti jūsų vaizdo įrašus“ ir apriboti „Kas gali siųsti jums tiesiogines žinutes“ tik iki draugų.
  • Padarykite savo paskyrą privačią: Jei „TikTok“ nustatymų meniu nustatysite savo paskyrą kaip „privačią“, turėsite patvirtinti kiekvieną, kuris bando jus sekti, o jūsų pamėgtą turinį matys tik jūsų draugai.

Kaip paversti savo „TikTok“ paskyrą privačia

Privati paskyra reiškia, kad turite galimybę patvirtinti (arba atmesti) sekimo užklausas, taip pat nustatyti, kas gali matyti jūsų vaizdo įrašus, biografiją ir sekėjų bei sekamų žmonių sąrašus. Be to, atsitiktiniai naudotojai negalės kurti su jumis susirašinėti ar atsisiųsti jūsų „TikTok“ vaizdo įrašų.

Štai kaip ją nustatyti:

  1. Atverkite „TikTok“.
  2. Paspauskite ant profilio piktogramos, esančios ekrano apačioje dešinėje pusėje.
  3. Pasirinkite ekrano viršutiniame dešiniajame kampe esančią trijų linijų piktogramą.
  4. Paspauskite „Nustatymai ir privatumas“.
  5. Pasirinkite „Privatumas“.
  6. Perjunkite parinktį „Privati paskyra“.

15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!