Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/82488/vpn-programine-iranga-ka-svarbu-zinoti-norint-pradeti-naudotis-siuo-irankiu/spausdinti/

VPN programinė įranga: ką svarbu žinoti norint pradėti naudotis šiuo įrankiu?

Publikuota: 2022-04-12 11:35
Tematika: Programinė įranga
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Virtualaus privataus tinklo – VPN paslaugas teikiančios įmonės „Surfshark“ duomenimis, pasaulyje šiuo įrankiu naudojasi apie 1,2 milijardo žmonių. Tai – maždaug 31 proc. visų interneto vartotojų. Ekspertų teigimu, VPN programinė įranga žmonėms leidžia lengviau pasirūpinti apsauga internete ir suteikia daugiau anonimiškumo bei laisvės naršant.

VPN programinė įranga: ką svarbu žinoti norint pradėti naudotis šiuo įrankiu?
Asociatyvi nuotrauka – „Unsplash“

„VPN programinę įrangą plačiai naudoja tiek įmonės, tiek ir vartotojai savo asmeniniuose kompiuteriuose. Šis įrankis leidžia saugiau ir privačiau naršyti internete – tai itin aktualu, nes virtualioje erdvėje laikomi asmeniniai duomenys ir svarbūs prisijungimai“, – teigia Mantas Užupis, „Tele2“ IT saugumo ekspertas.

Kaip veikia VPN?

Naudojantis internetu, išmanusis telefonas ar kompiuteris nuolat keičiasi informacija su kitomis žiniatinklio šalimis. VPN sukuria šifruotą ryšį tarp įrenginio ir likusio interneto – visas vartotojo duomenų srautas pirmiausia siunčiamas per šį saugų ryšį į išorinį serverį, o iš ten nukreipiamas į internetą. Prisijungus prie VPN serverio, siunčiami ir gaunami duomenys yra užšifruojami nuo trečiųjų šalių, o gaunamas naujas IP adresas paslepia tikrą vartotojo buvimo vietą bei sukelia kliūčių sekti jo veiksmus.

VPN programinė įranga „užslepia“ įrenginio IP adresą ir vartotojo tapatybę nuo interneto tiekėjo, valdžios ar užkrėsto „Wi-Fi“ ryšio, šifruodama duomenis bei nukreipdama juos per saugius tinklus į serverius kitose valstybėse. Visas duomenų srautas yra vykdomas per VPN paslaugos serverius. Tai reiškia, kad paslaugos tiekėjas gali matyti ir rinkti visus vartotojo atliekamus veiksmus bei informaciją. Dėl šios priežasties, svarbu pasirinkti gerą ir patikimą VPN tiekėją.

VPN privalumai vartotojams

Privatumas – VPN ryšys paslepia jūsų IP adresą, kuris nurodo tikslią jūsų buvimo vietą. Tai neleidžia svetainėms ir trečiosioms šalims sužinoti kur esate, o kiti vartotojai negali jūsų identifikuoti. Duomenų šifravimas yra svarbus, kai norite apsaugoti interneto duomenų srautą ir sumažinti savo paliekamus pėdsakus internete. Naudojant VPN, jūsų interneto paslaugų tiekėjas negalės rinkti ir parduoti visos jūsų naršymo istorijos.

Daugiau saugumo internete – kiekvieną kartą naršant internete, naršyklė pirmiausia prisijungia prie interneto tiekėjo, kuris srautą nukreipia į reikiamą puslapį. Taip tiekėjas gali matyti tinklapius, kuriuose lankotės ir kiek laiko ten praleidžiate, o nesaugiuose puslapiuose – sekti, ką paspaudžiate ir kokius slaptažodžius suvedate. Prisijungus prie VPN serverio, užšifruoti duomenys atsiduria virtualiame tunelyje – niekas negali patekti į vidų, jų perskaityti ar nukreipti. Tačiau šis įrankis nesuteikia visiškų garantijų, nes įsilaužėliai vis dar turi galimybių ir būdų, kaip pasisavinti jūsų paskyras ar sužinoti, ką veikiate internete.

Programinės įrangos naudojimas

Nors kai kuriems vartotojams VPN atrodo kaip itin sudėtingos technologijos, iš tiesų, šia programine įranga naudotis labai paprasta ir saugu. Pirmiausia, išsirinkite patikimą VPN tiekėją – ieškokite turintį greitai veikiančius serverius, leidžiantį naudotis įranga keliuose prietaisuose vienu metu ir suteikiantį ilgą pinigų grąžinimo garantiją.

Išsirinkus patikimiausią tiekėją ir prisiregistravus svetainėje, reikėtų parsisiųsti programinę įrangą į pasirinktus įrenginius. Prie jos prisijungti galima naudojant paskyros duomenis – el. paštą ir slaptažodį. Daugumos populiariausių VPN tiekėjų programinė įranga pritaikyta visiems prietaisams ir operacinėms sistemoms. Galiausiai, aktyvuokite ją – kai kurių tiekėjų programinėje įrangoje pakanka paspausti „Įjungti“, pasirinkti norimą serverio vietą ir VPN bus paleistas automatiškai.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!