Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/80125/ekspertas-ka-daryti-jei-vaikas-nulauze-jusu-naudojamas-programeles/spausdinti/

Ekspertas: ką daryti, jei vaikas „nulaužė“ jūsų naudojamas programėles?

Publikuota: 2021-10-07 20:29
Tematika: Programinė įranga
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt / Pranešimas spaudai

Prasidėjus naujiems mokslo metams daugybė vaikų ima aktyviau naudotis technologijoms, daugiau laiko leisti naršydami internete, o neretam pirmokui tai ir pirmieji metai prie kompiuterio. Sumanios televizijos ir neriboto šviesolaidinio interneto paslaugų tiekėjos „Cgates“ ekspertas pranešime spaudai pataria tėvams, kaip pasirūpinti savo vaikų saugumu virtualioje erdvėje.

Ekspertas: ką daryti, jei vaikas „nulaužė“ jūsų naudojamas programėles?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Drauge su begalinėmis naujomis galimybėmis, nepatyrusiam ir naiviam vartotojui internetas gali atnešti ir daug naujų grėsmių. Labai svarbu, kad pradedantieji svarbiausias taisykles išgirstų bei suprastų prieš pasinerdami į virtualią erdvę užuot mokęsi iš klaidų. Paruošti vaiką naudojimuisi internetu – tėvų pareiga“, – sako Audrius Ogylba, Sistemų valdymo, palaikymo skyriaus ir saugumo vadovas.

Sekite, bet ir kalbėkitės

Eksperto teigimu, šiandien galima rasti daugybę įvairių būdų stebėti vaiko veiklą internete ar naudojantis technologijomis. Sukurta ne viena tam skirta aplikacija, specialius kontrolės mechanizmus turi populiariausios programos ir patys prietaisai.

„Stebėti ką veikia ir naršo jūsų vaikas pradžioje, kol jis yra mažas, tikrai labai svarbu. Taip pat rekomenduojama ir pasinaudoti paieškos sistemų, tokių, kaip „Google“ siūlomais įrankiais blokuoti vaikams netinkamą informaciją“, – teigia A.Ogylba.

Visgi „Cgates“ specialistas pastebi, kad technologijų siūloma kontrole apsiriboti nederėtų.

„Vienas iš svarbiausių aspektų, norint apsaugoti savo vaiką internete, yra pasitikėjimas bei atvirumas. Tėvai turėtų aiškiai ir suprantamai papasakoti apie galimas grėsmes, tokias, kaip blogo linkintys, po svetimomis nuotraukomis bei asmenybėmis besislepiantys nepažįstami žmonės, pinigams ar asmens duomenims išvilioti skirtos virusinės bei kitos sukčių naudojamos programos.

Labai svarbu racionaliai, be emocijų paaiškinti vaikams, kodėl nedera internete viešinti savo asmeninės informacijos, tokios kaip telefono numeris, mokyklos ar namų adresas, pernelyg atvirų ar dėl kitų priežasčių viešajai erdvei netinkamų nuotraukų, dalintis savo šeimos duomenimis. Taip pat reikėtų pabrėžti bendravimo tik su realiame gyvenime pažįstamais žmonėmis svarbą. Galiausiai, tėvai turėtų įspėti vaikus apie patyčias virtualioje erdvėje: ne tik padėti jų išvengti, bet ir paskatinti jomis neužsiimti“, – sako ekspertas.

Jo teigimu, labai svarbu, kad tėvai paskatintų vaikus atvirai pasakoti apie savo patirtis internete.

„Sekti kiekvieną vaiko žingsnį – ne tik sudėtinga, bet ir neįmanoma. Tikrąjį saugumą užtikrinti galime tik tuo atveju, jei nuo ankstyvo amžiaus vaikui ar vaikams aiškinsime, kodėl svarbu virtualioje erdvėje elgtis atsargiai bei atsakingai, pabrėšime, kad joje niekas nėra privatu. Tuomet vaikas bus linkęs pasidalinti bet kokia įtarimą jam sukėlusia situacija ar žmogumi ir tėvai turės galimybę patikrinti, įsitikinti, ar jų vaiko saugumui niekas negresia“, – sako „Cgates“ atstovas.

Pasak eksperto, tas pats galioja ir kalbant apie blokavimui, ribojimui skirtas programėles bei sprendimus. Norėdami apsaugoti vaikus bei užsitikrinti, kad šie pernelyg daug laiko neleistų prie ekranų, tėvai neretai renkasi įvairius programėlių blokavimo sprendimus, dalis jų yra mokami.

„Nesakau, kad jų nereikėtų naudoti. Tačiau svarbu, kad tėvai suvoktų, jog tarp vaikų ir jaunimo populiariuose interneto forumuose, galiausiai – draugų būreliuose plinta nesudėtingi būdai apeiti, „nulaužti“ ribojimus. Taigi, visiškai pasikliauti technologijomis nereikėtų – vėlgi svarbu kalbėtis su vaiku, tartis ir skatinti abipusį atvirumą“, – tikina jis.

Kaip vieną iš būdų užtikrinti, kad technologijomis nebus naudojamasi per dažnai bei vaikas laiką leis saugiose svetainėse, A. Ogylba įvardina kompiuterio bei kitų prietaisų laikymą bendrose namų erdvėse. Taip tėvai gali matyti bei kontroliuoti, kiek laiko vaikas jomis naudojasi bei ką veikia.

Socialiniai tinklai – neišsemiama tema

Viena iš dažniausių rūpestį keliančių temų tėvams – socialiniai tinklai. Pasak „Cgates“ atstovo, yra labai gerų priežasčių, kodėl jų naudotojams nustatomas amžiaus limitas.

„Net ir iš pažiūros būtent vaikams sukurtu „TikTok“ socialiniu tinklu pagal programėlės taisykles neturėtų naudotis jaunesni nei 13 metų vaikai. Visgi tikriausiai visi puikiai suprantame, kad, norėdami, šį ribojimą vaikai puikiai gali apeiti. Taigi, atsakomybė ir vėl tenka tėvams – būtent jiems reikėtų nuspręsti, nuo kokio amžiaus jų atžalos jau gali pramogauti socialiniuose tinkluose“, – sako „Cgates“ atstovas.

Nepriklausomai nuo vaikų amžiaus, eksperto teigimu, prieš pradedant naudotis bet kokiais socialiniais tinklais, jiems turi būti išaiškintos svarbiausios saugumo taisyklės, galiojančios visur, tačiau itin aktualios socialiniuose tinkluose.

Pasak A. Ogylbos, jos yra tokios:

  1. Draugauti ir bendrauti tik su realiame gyvenime pažįstamais asmenimis. Kritiškai vertinti bet kokį santykį su nepažįstamais interneto vartotojais.
  2. Dalintis tik ta informacija (nuotraukomis, vaizdais, duomenimis), kuria vaikas nebijotų dalintis gatvėje su nepažįstamais žmonėmis. Net jei kuo nors virtualioje erdvėje dalinamasi tik draugų rate, svarbu suvokti, kad ši informacija bet kada gali būti paviešinta.
  3. Išjungti socialiniuose tinkluose naudojamą jūsų buvimo vietos nustatymo funkciją.
  4. Visuose virtualiuose kanaluose (įskaitant susirašinėjimo programėles) bendrauti pagarbiai sau ir kitiems, įvertinant, kad bet kokia informacija, net ir pasidalinta tik su vienu žmogumi, bet kada gali būti paviešinta.
  5. Nespausti jokių įtartinai atrodančių, iš nepažįstamų žmonių gautų nuorodų.
  6. Nesidalinti asmenine informacija, tėvų darbovietėmis ar pajamomis, turimu turtu, namų ar vertingų daiktų, jūsų gyvenamąją vietą nustatyti galinčių padėti objektų nuotraukomis.

15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!