Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/79360/kaip-isnaudoti-visus-balso-asistento-google-assistant-privalumus/spausdinti/

Kaip išnaudoti visus balso asistento „Google Assistant“ privalumus

Publikuota: 2021-08-16 12:40
Tematika: Programinė įranga
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Garsas iš tiesų tapo svarbiu šiuolaikinių technologijų elementu. Balsu bendraujame ne tik su žmonėmis, bet ir su pačiomis technologijomis. Išmanieji dirbtinio intelekto asistentai vis geriau supranta mus ir atlieka jiems pavestas užduotis. Vienas populiariausių – „Google Assistant“ – šiandien naudojamas jau maždaug pusės milijardo žmonių. Ką vertėtų prisiminti bandantiems susidraugauti su šiuo padėjėju?

Kaip išnaudoti visus balso asistento „Google Assistant“ privalumus

Jūsų dėmesiui, Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi patarimais, kaip išnaudoti daugiau „Google Assistant“ privalumų.

Kas yra „Google Assistant“?

Tai – virtualus, balsu valdomas asistentas, rinkai pristatytas prieš penkerius metus. Jis veikia „Google“ ekosistemoje, visų pirma, įvairiuose „Google Home“ prietaisuose – mažoje kolonėlėje-stotelėje bei mūsų išmaniuosiuose telefonuose.

Vartotojui tereikia ištarti žodžius „OK Google“ arba „Hey Google“, o tada duoti komandą. „Google Assistant“ talentų sąrašas vis plečiasi. Šiandien jis gali valdyti jūsų prietaisus, papildyti ir surasti kalendoriuje esančią informaciją ar jos ieškoti internete, nustatyti priminimus, rašyti ir siųsti žinutes, atidaryti norimas programėles, perskaityti pranešimus ir kita.

Dar daugiau, asistentas prisimena visus jūsų veiksmus, todėl laikui bėgant vis geriau supranta jus ir jūsų poreikius. Kuo ilgiau juo naudositės, tuo intuityviau jis veiks. Su jumis „Google“ padėjėjas kalbės ta kalba, kurią esate pasirinkę „Android“ įrenginio nustatymuose kaip numatytąją. Kalbą galite pakeisti arba pridėti „Google Assistant“ nustatymuose. Vienintelė problema ta, kad bent jau kol kas jis nebendrauja lietuviškai. Visgi, ko gero, tik laiko klausimas, kada jis išmoks dar daugiau kalbų.

Sukurs net ir pirkinių sąrašą

„Google Assistant“ gali tapti puikiu pagalbininku organizuojant jūsų buitį. Pradėti reikėtų nuo šeimos paskyros sukūrimo. Ji skirta tam, kad sinchronizuotų visų namiškių veiklą – leistų dalintis „YouTube“ muzikos ar „Stadia“ žaidimų paskyromis, kartu dėlioti užduotis kalendoriuje, taip pat – valdyti virtualųjį asistentą.

„Google“ pirkinių sąrašas – labai paprastas, bet praktiškas įrankis, kurį šiaip jau galime pildyti ir rankiniu būdu, bet daug patogiau tai daryti padedant virtualiam asistentui. Asistentą tereikia aktyvuoti ir užduoti komandą. Pavyzdžiui, paprašyti asistento įtraukti į sąrašą duoną ir sviestą galima ištarus „OK Google, add [bread and butter] to my shopping list“. Lygiai taip pat iš jo galite kažką ir išbraukti. Jeigu naudojatės šeimos paskyra, sąrašą matyti ir koreguoti galės visi namiškiai. Apsipirkinėjant tereikės paprašyti asistento jį atidaryti.

„Google Assistant“ laikmačiai

„Google Assistant“ taip pat siūlo daugybę būdų efektyvesniam laiko valdymui. Pačius paprasčiausius galite praktikuoti tiesiog savo išmaniajame. Virtualus pagalbininkas čia padės pildyti kalendorių ar nusistatyti žadintuvą. Tarkime, jums užteks pasakyti „Hey Google, set alarm for 7AM“ (liet. Sveikas, „Google“, nustatyk žadintuvą 7 val. ryto) arba „Set a meeting tomorrow at 1PM“ (liet. Sukurk susitikimą rytoj 1 val.).

Lygiai taip pat galite kurti ir kitus priminimus. Jie pravers, pavyzdžiui, gaminant valgyti. Komanda „Hey Google, set a timer for 30 minutes“ pusvalandžiui nustatys laikmatį – naudinga kažką kepant ar mirkant. Jeigu jūsų telefonas sujungtas su belaide kolonėle, asistentas padės ir užmigti. Frazė „Hey Google, play white noise for 30 minutes“ pusvalandžiui įjungs relaksuojančių garsų.

Galų gale, virtualus asistentas gali nepalyginamai daugiau, jeigu pas jus veikia išmanių namų sistema, tokia kaip „Google Nest Hub“. Tokiu atveju balso komandomis galite įjungti ir išjungti šviesą, šildymą ar ventiliatorių. Tokie sprendimai, ko gero, yra visų mūsų namų ateitis.

Intuicijai prilygstantis konteksto perpratimas

Vienas įspūdingiausių „Google Assistant“ talentų – šios sistemos sugebėjimas mokytis ir suprasti kontekstą. Dirbtinis intelektas netgi jau turi kažką panašaus į intuiciją ar bent jau pirmuosius jos bruožus – dalyką, kurį sukurti yra nepaprastai sudėtingas iššūkis. Jums naršant savo telefone, asistentas stebi ir analizuoja, ką būtent matote savo ekrane. O iškilus su tuo susijusiam klausimui, galite tiesiog aktyvuoti virtualų pagalbininką ir jį užduoti.

Pavyzdžiui, įsivaizduokite, kad naršydami internete pamatote „iPhone 12“ ar „OnePlus 9“ reklamą ir susidomite išmaniojo modeliu bei jo kaina. Jeigu tokiu atveju aktyvuosite „Google Assistant“ ir gana abstrakčiai paklausite „kiek jis kainuoja“, tikėtina, jog sistema pati supras, ką jūs turite omenyje ir suteiks atitinkamą informaciją. Žinoma, ši funkcija dar tikrai neveikia tobulai, bet tai puikus žvilgsnis į tai, kur inžinieriai šiuo metu kreipia daugiausiai pastangų.

„Google Assistant“ rutinos

Žodis rutina dažnam žmogui turi šiek tiek neigiamą konotaciją. Tačiau prasta rutinos reputacija kiek nepelnyta. Ji kaip tik gali stipriai atlaisvinti rankas, pagreitinti kasdienes užduotis. Gera naujiena ta, kad jums net nebereikia patiems stebėti, kaip sekasi laikytis savo rutinos. Už jus tai gali atlikti „Google Assistant“.

Kartu su asistentu galite sudėlioti dienos planą, o virtualus pagalbininkas dienos eigoje primins, ką ir kada turite padaryti, taip pat praneš, kokie orai už lango, papasakos pagrindines dienos naujienas ir pan. Rutinų funkciją rasite telefone esančios nustatymų aplikacijos „Settings“ paieškos laukelyje įrašę „Routines“ (liet. Rutinos) ir paspaudę ant paieškos rezultato. Ekrane pamatysite rutinų pasiūlymus, o spustelėję pliuso simbolį, galėsite jas kurti visiškai naujas.

Perskaitys už jus

Naujienų skaitymas paprastai reikalauja šiokio tokio mūsų įsitraukimo. Turime susikaupti, nekreipti dėmesio į aplink esantį triukšmą. Bėda ta, kad pačiam skaityti ne visada ir norisi. Laimė, už jus tai gali padaryti „Google Assistant“. Šis virtualus pagalbininkas gali balsu skaityti ne tik anglų, bet dar 42 kalbomis. Nesvarbu, ar tai būtų didelio portalo straipsnis, ar nedidelio tinklaraščio įrašas. Vis dėl to, lietuvių kalba asistentas kol kas dar neskaito.

Aktyvuoti skaitymo balsu funkciją itin paprasta. Atsidarius naršyklėje norimą straipsnį tereikia aktyvuoti asistentą ir užduoti komandą „Read this article“ (liet. Perskaityk šį tekstą). Palaukite vieną kitą sekundę ir sistema pradės skaityti tekstą. Jeigu norėsite, tuo pačiu metu galėsite toliau naršyti telefone – asistentas vis tiek perskaitys straipsnį iki galo. Funkcija netgi leidžia šiek tiek prasukti skaitomo teksto garso įrašą, grįžti atgal ar jį pagreitinti.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!