Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/patarimai/programos/76512/internete-esate-sekami-isvenkite-to-keliais-paspaudimais-facebook-ir-google-platformose/spausdinti/

Internete esate sekami: išvenkite to keliais paspaudimais „Facebook“ ir „Google“ platformose

Publikuota: 2021-02-01 18:06
Tematika: Programinė įranga
Autorius: Ignas Petrikonis
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Praeitą savaitę buvo minima asmens duomenų apsaugos diena, kurios proga portalas „Neowin” pademonstravo, kaip optimizuoti dviejų populiariausių socialinių portalų – „Facebook“ ir „Google“ – privatumo nustatymus ir internete jaustis saugiau.

Internete esate sekami: išvenkite to keliais paspaudimais „Facebook“ ir „Google“ platformose

Minėtieji „Facebook“ ir „Google“ yra didžiausi socialinės skaitmenizacijos srities veikėjai – net jei nesinaudojate „Facebook“, tikriausiai naudojate jai priklausančias „WhatsApp“ arba „Instagram“. Jei nenaudojate „Google“ paieškos ir elektroninio pašto sistemų, tikriausiai vis tiek žiūrite vaizdo įrašus per „YouTube“, o gal net turite „Android“ sistemos išmanųjį telefoną. Abu skaitmeninio pasaulio gigantai per pastaruosius metus buvo pagarsėję dėl savo kruopštaus naudotojų duomenų kaupimo, tad į savo tinklus pridėjo įrankių, leidžiančių šiek tiek pakoreguoti su privatumu susijusius nustatymus.

Tam, kad atliktumėte privatumo patikrą „Facebook“, pirmiausia turite paspausti socialinio tinklo lango viršutiniame dešiniajame kampe esančią ikonėlę su trikampiu bei pasirinkti Security & Privacy (lietuviškoje versijoje nuostatos ir privatumas), o tuomet spausti Privacy Checkup (privatumo patikrinimas). Atsidariusiame privatumo nustatymų lange galite daugybę su asmens duomenų tvarkymu susijusių nustatymų – kas gali matyti Jūsų įrašus, kaip žmonės gali Jus rasti, kokie duomenys naudojami parenkant rodomas reklamas ir tiesiog informacijos apie tai, kaip galite išlaikyti savo paskyrą saugesnę.

„Google“ turi panašią privatumo nustatymų sistemą, kurią pasiekti ne ką sudėtingiau – tereikia įsijungti savo „Google“ paskyrą ir iš kairėje esančio sąrašo pasirinkti Data & personalisation (lietuviškoje versijoje duomenys ir suasmeninimas). pačiame puslapio viršuje atsiranda privatumo apžiūros mygtukas, kurį paspaudus galite nusistatyti automatinį interneto, aplikacijų, aplankytų vietų ir net „YouTube“ istorijos ištrynimą. Jei su kuo nors pasidalinote savo buvimo vieta ir pamiršote išjungti GPS sekimo funkciją, „Google“ gali apie tai priminti. Taip pat tarp nustatymų rasite galimybę išjungti reklamų suasmeninimą ir net nusistatyti, kad visi Jūsų asmens duomenys būtų ištrinami kas tris, aštuoniolika ar trisdešimt šešis mėnesius.

Visi šie nustatymai yra lengvai randami ir paprastai pritaikomi, tačiau didelė dalis vartotojų nežino apie tokias socialinių tinklų galimybes. Jei iki šiol jaukėtės nejaukiai dėl nežinojimo, kiek Jūsų duomenų saugo „Google“ ar „Facebook“, tikimės, jog dabar galėsite pagerinti naudojimosi šiais tinklais patirtį ir lengviau atsikvėpti.


Telefonai.eu
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!